Információk, érdekességek

Lázzal üzenõ lélek

2008. október 24.

A pszicho-neuroimmunológia bebizonyította azt a – egyébként már régen ismert – tényt, hogy érzelmeink befolyásolják immunrendszerünk mûködését. A stressz, szorongás, bánat gyengítve az immunrendszert, elõsegíti a kórokozók szervezetbe jutását.

 

 

A lázat leggyakrabban fertõzés, azt pedig kórokozók - baktériumok, vírusok - okozzák. Az viszont, hogy valaki megkap-e egy fertõzést, nagymértékben függ immunrendszerének aktuális védekezõképességétõl, ami viszont jellemzõen lelkiállapot függõ.


Amit a ticelésrõl tudni kell

2008. október 21.

A tic akaratlan, hirtelen, gyors, rövid, ismétlõdõ mozgást vagy hangadást jelent. A legsúlyosabb eseteket kivéve nem jelentkezik folyamatosan. A mozgással járó tic - pillanatszerû pislogás, a vállrándítás, a hunyorítás - a normál mozdulathoz hasonlít, egyszerûbb esetben csak egy-egy izomcsoportot érint.

 

 

Összetettebb esetben a beteg egész mozgássort végezhet (simogatás, akár ugrás stb.), és a tic járhat hangadással is. Gyakran elõfordul, hogy valaki ismételten köszörüli a torkát vagy aprókat köhög, esetleg szívja az orrát, holott egyébként a hangja tiszta és az orra sincs eldugulva. Összetett esetben elõfordulhat, hogy valaki szavakat ismétel.


Egy kellemetlen élmény: a fájdalom

2008. október 17.

Ha a fájdalom krónikussá válik, enyhíteni kell!

Hol bánnak legjobban a szívünkkel?

2008. október 10.

A szívbetegek szakorvosi ellátása a kicsi, gazdag európai országokban a legjobb.

 

 

A 28 szempont adatait összesítõ véleményt az Euro Cardiovascular Healthcare Index 2008 svéd szerzõi közölték. A statisztikai adatokat 29 országból gyûjtötték össze, a listán Magyarország az orvosok felkészültsége és a beavatkozások eredményessége ellenére összességében a 24. helyen áll.


15 perces torna

2008. május 28.

Inkább többször keveset, mint egyszer egy izzasztót!

 

Az egészségre neveléssel és a betegségmegelõzéssel foglalkozó intézmények szakemberei egyebek mellett nem gyõzik hangsúlyozni: többet ér mindennap egy keveset tornázni, néhány "hasznos" gyakorlatot végezni, mint alkalmanként hosszú ideig tartó, intenzív sportolásba, fárasztó testmozgásba kezdeni egyszer-kétszer hetente. Ezen elv alapján mi mást lehetne javasolni mindenkinek, mint hogy legalább egy negyedórát szenteljen az idejébõl test- és légzésgyakorlatokra mindennap?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...187188189...220