Információk, érdekességek

Amikor kevés a nap 24 órája...

2007. március 15.

Napjainkban egyre többen panaszkodnak idõhiányról, túlterheltségrõl.

 

Különösen igaz ez, ha egy nõnek a munka és a család frontján is naponta helyt kell állnia. Hiszen a családanyák túlnyomó része szakmai munkát is végez, azaz "dolgozik", ahogy mondani szokták (mintha otthon nem azt tenné) - mégpedig teljes munkaidõben. Részmunkát pedig csak ritkán lehetséges vállalni, egyfelõl anyagi okokból, másfelõl a munkáltató csak elvétve ajánlja fel. 

"Állandó rohanás az életem"


Hogyan tehetõk aktívabbá az emberek?

2006. december 16.

A testmozgás fontosságát a legtöbb egészséggel foglalkozó szervezet hirdeti, azonban sokszor nehéz olyan aktivitási formát kitalálni, amelyet valóban szívesen végeznek az emberek. A brit Egészségügyi Szolgálat nemrégiben napvilágot látott tanulmányában olyan 'sportok' támogatása is felmerült, mint például az utcai tánc vagy a tangó.


A mérsékelt testmozgásról egyre több tanulmány igazolja, hogy lényegében az összes szervre kedvezõ hatással van - azonban az is közismert, hogy az emberek sokkal kevesebbet mozognak a kelleténél. Nem meglepõ tehát a brit társadalombiztosítás elsõre talán meghökkentõ elképzelése, amely például az utcai táncot vagy akár a tánciskolákat is támogatná az egészségmegõrzés érdekében. (Ezen felül további érdekes sportok, mint például az ugróasztalozás vagy akár a közösen szervezett séta támogatása is felmerült).


Fájdalomcsökkentés relaxációval

2006. december 11.

A legújabb amerikai kutatások szerint talán elkerülhetõ lesz a biopszia mûtétek fájdalmassága, ha a pácienseket megnyugtatják a beavatkozás elõtt.


A chicagói Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján számoltak be a szakértõk eredményeikrõl, melyek szerint van esély arra, hogy csökkentsék a rákos sejtek mintavételéhez szükséges operáció kellemetlenségeit.


A tudósok 236 mellrák biopszián átesõ nõt vizsgáltak meg. Az eljárás során, sebészeti úton egy kis szövetdarabot távolítanak el a test valamely szövetébõl mikroszkópos vizsgálat céljára. A rákdiagnosztikában alkalmazott legfontosabb és legmegbízhatóbb eljárás célja annak megállapítása, hogy jelen van-e rákos elváltozás. Minden asszony érzéstelenítéssel esett át a mûtéten, de ezt háromféle módon végezték.


Tippek fáradtság ellen

2006. november 26.

Sokan vagyunk, akik számára ismerõs az érzés, mely rendszerint a délutáni órákban, fõként az ebéd utáni idõszakban tör ránk. Az érzés, melytõl szemeink elnehezülnek, minden mozdulat, minden gondolat egyre fárasztóbbá válik. Jól esne egy röpke pihenõ, egy gyors szundítás, vagy valami más, csak túléljük a nap hátralévõ részét.


Mivel az ebéd utáni alvás csak kevesek kiváltsága, így most nézzük a „valamit”, ami segíthet felfrissülést nyernünk, s tartalék energiáinkat mozgósítanunk.


Mielõtt azonban bárkit is napi több liter kávé, vagy szelet csokoládé elfogyasztására ösztönöznénk, itt kell megemlítenünk, hogy ezek eredményessége csupán rövidtávú, s mi tartós megoldást szeretnénk.


Felkészülés az utazásra

2006. augusztus 14.

Milyen körülményeket kell figyelembe vennünk, ha távoli (trópusi) országokba készülünk? Mi a legfontosabb teendőnk utazás előtt?
Az utazásokra, kirándulásokra vállalkozó turisták mindenképpen azt szeretnék, hogy idejüket kellemesen töltsék, ne tegyék ki magukat szükségtelen egészségügyi kockázatoknak, és egészségesen térjenek haza. Ha csak közeli országba, Európába vagy más civilizált helyekre történik az utazás, nem szükséges szigorú óvórendszabályokat alkalmazni, csak annyit, amennyit az ember a saját egészségének megóvása érdekében egyébként is naponta megtesz (pl. óvatos közlekedés, kézmosás, alapvető higiéniás rendszabályok betartása stb.).
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...106107108...110