Információk, érdekességek

Utazás alatt fokozottabban leselkedik ránk a trombózis veszélye

2013. július 11.

Itt a nyár, és az emberek ilyenkor elindulnak pihenni tengerpartra vagy a hegyekbe. Azok, akik nem olyan szerencsések, hogy ilyen hely közelében lakhatnak, bizony sokszor igen hosszú utat kell, hogy megtegyenek, ami sajnos nem veszélytelen, mivel a több órás zötykölődés akár trombózishoz is vezethet. Professzor Blaskó György, a véralvadási specialistáj kifejti, miért olyan fontos a kivizsgálás, és mi a teendő, ha veszélyeztetettek vagyunk.


Az alvás nevelés kérdése

2013. május 28.

Türelem, következetesség, idő. Ez a három feltétele annak, hogy a gyermekünk nyugodt, jó alvó csecsemő és kisgyermek legyen. Mert bármilyen hihetetlen, a jó alvás, nevelés kérdése.

Ha a kisgyerek nem alszik, nyűgös az egész család. Nem is beszélve arról a helyzetről, amikor hetek, rosszabb esetben hónapok óta sakkban tartja, az első héten talán még meglepődött, később pedig mind fáradtabb, kimerültebb szüleit. Pedig a gyermek nem beteg, csak nem tanult meg időben egyedül elaludni.


Álmatlan éjszakák, álmos nappalok

2013. április 29.

Álmatlan éjszakák, álmos nappalokA forgolódással, ébren töltött éjszakákra számtalan magyarázatunk lehet: munkahelyi, vagy családi konfliktusok, stressz, vagy ha úgy érezzük, összecsapnak a hullámok a fejünk felett. Ha ez az állapot huzamosabb ideig is eltart, nem árt, ha átgondoljuk a helyzetet: könnyen lehet, hogy inszomnia, vagyis kóros álmatlanság okozza a panaszokat. 

Egyedül nem megy

Akár elvalvási nehézségekkel küzdünk, akár az éjszakai ébredések okoznak panaszt, a végeredmény ugyanaz: napközbeni fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, koncentrációs problémák – sorolja a kialvatlanság következményeit dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a Sleep Center főorvosa. Az álmatlanság lehet átmeneti, adott élethelyzethez köthető, mely a körülmények változásával, a probléma megszűnésével magától is oldódik, viszonylag rövid idő alatt. Krónikus inszomniáról beszélünk, ha az álmatlanság több héten át fennáll, ilyenkor három hét-egy hónap elteltével érdemes szakember segítségét igénybe venni a probléma orvoslásához.


Ideális kertbe: tányérhinta (nemcsak) gyerekeknek

2013. április 12.

tányérhinta

Végre itt a jó idő, lassan egyre több időt töltünk a kertben. Nemcsak a gyerek fog örülni egy ilyen jópofa hintának - nagyon könnyű elkészíteni! 

Tányérhintát készíteni viszonylag egyszerűen lehet fából, sokkal szebb, mint a PCV társai. Kell hozzá egy megfelelő méretű - legalább 40-50 centi átmérőjű - erős, kerek, felületkezelt falap. (Asztalosok tudnak segíteni, ha gondot jelent a falap beszerezése.)


4 tipp tavaszi fáradtság ellen

2013. március 17.

Nem kell bemutatni az érzést, mikor már látjuk a hóvirágot és már a többi virághajtás is kikandikál a földből, sokszor a nap is előbukkan, mi meg inkább maradnánk az ágyban, és még sokat aludnánk. Ha lehet, meg is tesszük, de ez nem javít a helyzeten... Ráadásul fogékonyabbak vagyunk a megfázásra, fertőzésekre is, minden második héten elér bennünket valami. Ez a tavaszi fáradtság.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...919293...111