Információk, érdekességek

Nagy elhatározások az új évben: miben állhat a siker?

2022. december 31.

Az évkezdéskor tett fogadalmak jó alkalmat nyújtanak arra, hogy számba vegyük vágyainkat, és meghatározzuk, milyen változásokat szeretnénk megvalósítani az életünkben. Igaz, a leggyakrabban a nagy elhatározások motivációs ereje az idő előrehaladtával jelentősen csökken. De ha összpontosítunk a bevált gyakorlaton alapuló jó tanácsokra, ebben az évben a fogadkozások könnyebben beteljesülhetnek.

Fotó: gettyimages.com“Idén arra összpontosítok, ami igazán érdekel”, “megtalálom azt a munkát, amelyre vágyom”, „lefogyok, mert diétázom, és nem hagyom abba a testedzést”, „leszokom a dohányzásról” stb. Ilyen és hasonló nagy elhatározások születnek az új esztendő első napjaiban, de megvalósításuk nagy része általában elmarad a későbbiekben. 

Ennek egyik fő oka lehet, hogy gyakran rosszul fogalmazzuk meg magunknak új céljainkat. Pedig ezek (kimondatlan) vágyakat vagy mélyen gyökerező igényeket tükröznek, amelyeket szeretnénk kielégíteni, hogy változást hozzunk az életünkbe. De melyek azok a módszerek, amelyeket érdemes elkerülni, vagy tanácsos előnyben részesíteni, hogy 2022-ben ne lassuljon a lendület, és ne csökkenjen a motiváció? 

Készítsünk cselekvési tervet 

Elhatározásainkat tekintsük ütemtervnek egy globálisabb cél elérése érdekében. Az általunk felállított. adott cél nem eszmény, hanem eszköz az ideálisra való törekvéshez. Ehhez az elhatározásnak elérhetőnek, tervezetten világosnak és pontosnak kell lennie. Ha pl. meghallgatjuk azokat az ismerőseinket, akik megváltoztatták a szakmai életüket, rájövünk, hogy az soha nem kezdődik egy „ugrással a mélybe”, ami miatt egyik napról a másikra otthagynánk a korábbiakat.

Amikor esetleg mi is a szakmai változtatás igényének időszakában vagyunk, és nem feltétlenül tudjuk, melyik úton járunk, tervszerűen haladjunk előre. Határozzunk meg egy kisebb, első lépést, ami elvezet minket a másodikhoz, és így menjünk tovább. Minden egyes kis cél elérése sokkal nagyobb elégedettséggel jár, és lendületet ad az adott irányba való továbblépéshez.

Állítsuk fontossági sorrendbe nagy elhatározásainkat

Az egyik módja annak, hogy betartsuk fogadalmainkat, ha elismerjük, hogy nem vagyunk képesek minden fronton helytállni. Ekkor az elhatározások között prioritásokat kell felállítanunk, és ahhoz igazodnunk, megszabva, mennyire szigorúan betartva kívánjuk azokat elérni, valamint mekkora időt szeretnénk rájuk fordítani. Ugyanis, ha túl sok az új elhatározásunk, és kapkodunk, előfordulhat, hogy a végén egyiket sem sikerül megvalósítanunk.

Ne tiltásokra építsük a tervünket

Egy elhatározás megtartásához elengedhetetlen a motiváció. Kezdetben általában telve vagyunk motivációkkal, amelyek, ahogy haladunk az időben, rendszerint fokozatosan gyengülnek. Amellett, ha egy célt negatív formában fogalmazunk meg, akkor a vele járó szokásváltást megszorítással társítjuk, ami nem célravezető. Hiszen amikor így döntöttünk, jó okunk volt rá, és a pozitív változások útját a legtöbbször nem tiltások szegélyezik.


Itt az újév és a nagy fogadkozások ideje

2022. december 30.

Fotó: 123rf.comKevesebb cigaretta, alkohol és szigorú diéta – legtöbbször ezt fogadják meg az emberek az új év alkalmából. Csakhogy általában a szilveszteri buli után néhány nappal már el is párolog a sok szent elhatározás… Ennek a szakértők szerint a “beépített kudarc”-jelenség az oka, mely akár a sürgősen időszerű változásokat is blokkolhatja.

Birgit Mauler, a münsteri Christoph Dornier Pszichoterápiai Klinika vezető pszichológusa szerint sokan túl nagy fába vágják29 a fejszéjüket újévkor, amikor kemény fogadalmakat tesznek anélkül, hogy megterveznék a változás pontos menetét.

Így hát rövid idő elteltével kénytelenek szembesülni azzal, hogy túl sokat követeltek maguktól, és inkább feladják az egészet.

A szakértők szerint a következő tippek segítenek abban, hogy valóban be is tarthassuk az újévi fogadalmainkat:

 • Ne fogadjunk meg valamit csak azért, mert mindenki más megfogadja, és csak mert éppen szilveszter van.
 • Ne adjuk fel a szokásainkat a családtagok, a barátok kedvéért! Csak akkor fogadjunk meg valamit, ha mi magunk is meg vagyunk győződve a fogadalom helyességéről.
 • Gondoljuk át, írjuk is le, milyen előnyökkel jár, ha a várt eredményt elérjük.
 • Ne vállaljunk túl sokat egyszerre. Ha eddig rendszeresen nassoltunk, ittunk és dohányoztunk, előbb mondjunk le az egyik káros szenvedélyünkről, és ha sikerrel jártunk, az után következhet a második, a harmadik, csak szép sorjában, ha van több is.
 • Pontosan fogalmazzuk meg a fogadalmunkat, és tartsuk magunkat határozottan ahhoz, hogy lépésről-lépésre, a kitervelt úton-módon valósítsuk meg, amit elterveztünk.
 • Tervezzük meg, hogyan reagálunk a kísértésekre.
 • Jutalmazzuk meg magunkat a részsikerekért.
 • Ha mégis elkövetnénk egy-egy kisebb botlást, ne adjuk fel, nem dől össze a világ. Hosszú távon attól még lehetünk sikeresek, a hibából tanulva vágjunk bele újra!

A cukorbetegek is falatozhatnak jókat karácsonykor

2022. december 25.

Fotó: pixabay.com

A karácsonyi menü összeállítása a legtöbb embernek sok fejtörést szokott okozni, pláne, ha ételérzékeny, esetleg valamilyen betegséggel küzdő is ül az ünnepi asztalhoz. Lássuk, mi mindenre kell ügyelni, ha cukorbeteg egyik szerettünk, vagy ha netán mi magunk küzdünk cukorbetegséggel. Dr. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa igen hasznos tanácsokkal szolgált.

Óvatosan a kalóriákkal

A legtöbb cukorbeteg – leginkább a 2-es típusúak – jelentősebb súlyfelesleggel küzdenek, mely nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában és a szövődmények kialakulásában. Éppen ezért fontos, hogy az érintettek a szénhidrátok számolásán túl a túlzott zsiradékbevitelre is odafigyeljenek a plusz kalóriák miatt. Ennek szellemében, ha lehet, fogyasszon sovány húst (bőr nélküli baromfihús; sertéskaraj; szűzpecsenye; vadhúsok) és az elkészítés során is törekedjen a zsírszegénységre!

Panírozzon, rántson okosan

Bár fontos a zsírszegénység, karácsonykor igen kedvelt fogásnak számítanak a különböző rántott ételek. Ha nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, akkor viszont érdemes pár dologra odafigyelni. A panírozott ételeket a legtöbben zsemlemorzsával késztik el. Igenám, viszont a cukorbetegeknek érdemes minden olyan alapanyagot kerülniük, melyek gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ilyen pl. a fehér liszt és abból készült zsemlemorzsa is.

Egy kis változtatással egészségesebb, de igazán ízletes fogásokat lehet elkészíteni. Panírozáskor a fehér lisztet helyettesítse teljes kiőrlésű búza- vagy zabliszttel, esetleg használjon alternatív liszteket, mint például a zsírtalanított lenmag- vagy szezámliszt. Zsemlemorzsa helyett próbálja ki a zabpelyhet, esetleg olajos maggal (pl. tökmaggal, dióval) összeforgatott búza- vagy zabkorpát. Természetesen ezek szénhidráttartalmával is számolni kell, ám ha nem szeretne ezzel bajlódni, akkor maradjon a zsírszegény elkészítési módoknál; süsse meg a húst teflon edényben vagy sütőben, sütőzacskóban panír nélkül!

A cukorbeteg is ehet édességet

Amennyiben valaki cukorbetegséggel küzd, akkor sem kell lemondania az édességekről és különböző nassolnivalókról, csak pár fontos szabályt kell betartani: cukor helyett használjon természetes (pl. eritrit, stevia) vagy mesterséges édesítőszert, fehér liszt helyett pedig lassabb felszívódású teljes kiőrlésű lisztet vagy alacsony szénhidráttartalmú zsírtalanított mandula- vagy kókuszlisztet.


Mit nassolhat és ihat a cukorbeteg karácsonykor? – Mézeskalács recept

2022. december 24.

A cukorbetegséggel élők kénytelenek az egészségesektől némileg más életmódot élni, ám ezt rendszerint viszonylag könnyen be tudják illeszteni a mindennapjaikba. Igen ám, de a karácsony és a többi olyan ünnep, mely felborítja a napirendet, ráadásul több finomság is kerül az asztalra, már kifoghat rajtuk. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa megosztott néhány táplálkozási szabályt, melyekre érdemes odafigyelniük az ünnepek során a diabétesszel küzdőknek.

Fotó: 123rf.comCsak óvatosan a diabetikus, csökkentett szénhidráttartalmú bolti süteményekkel

Sokan vannak úgy karácsonykor, hogy inkább nem maguk készítik el a süteményeket, hanem a boltban vásárolják meg azokat. Ha ezt a megoldást választja, nagyon fontos, hogy jól nézze meg, mit is tartalmaz pontosan az adott áru, ugyanis gyakran látni, hogy a cukorhelyettesítő az fruktóz, ami sajnos nem megfelelő cukorbetegeknek, ugyanis felszívódó cukrokat tartalmaz. Helyette válasszon olyat, amit energiamentes édesítőszerrel, steviával, eritrittel, esetleg mesterséges édesítőszerekkel édesítenek. Szintén ügyeljen arra, miből is készült pontosan a sütemény tésztája, mivel elolvasva az összetevőket, sokszor fehér liszt van az összetevők között.

Tipp: amennyiben nem akarja saját maga elkészíteni az ünnepi édességeket, ám nem bízik a bolti készítményekben, keressen fel cukrászt, akinek elmondhatja, miket fontos, hogy mellőzzön!

Számolja a szénhidrátokat

Karácsonykor az ember hajlamos elengedni magát és többet enni, nassolni. Erre a cukorbetegek fontos, hogy ügyeljenek, és próbálják meg ekkor is betartani az előírt CH és kalória mennyiséget, hogy elkerülhessék a hiperglikémiás állapotot.

Készüljön fel a “hipozásra” is

A hipoglikémia – mely zavartsággal, szédüléssel, verejtékezéssel, remegéssel, szapora pulzussal jár- elsősorban az inzulinos cukorbetegeket veszélyezteti, ám előfordulhat a gyógyszert szedőknél is. Azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek, érdemes tudniuk, hogy az ünnepi stressz, valamint az alkoholos italok is hirtelen vércukorszint leeséshez vezethetnek, így könnyen hipoglikémiás állapotba kerülhet a beteg. Természetesen ez nem azt jeleni, hogy a beteg nem ihat egyáltalán alkoholt, de be kell tartani néhány fontos szabályt:

 • Üres gyomorra ne igyon alkoholt
 • Lehetőleg étkezés közben igyon
 • Kalkuláljon az italok CH és energia tartalmával is
 • Kerülje a magas cukortartalmú likőröket, koktélokat, desszert borokat (ezek először megemelik a glükóz szintet, majd utána hirtelen leesik a vércukor)
 • a legjobb választás a száraz bor/pezsgő persze mértékkel

Boldog karácsonyt!

2022. december 24.

Boldog Karácsonyi ünnepeket kívánunk Önöknek minden mnkatársunk nevében!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...55