Információk, érdekességek

Ünnepek utáni zsírpárnák: ötvenszeresére nőtt sejtek

2024. január 05.

„Le kell adnom, amit felszedtem az ünnepek alatt” – mondjuk gyakran még január végén is. Hogy nehezen megy? A válaszunk viszont: mi sem könnyebb ennél, ha betartunk néhány óvó rendszabályt és a megfelelő diétát. Tíz nap is elegendő lehet hozzá, de persze csak akkor, ha utána sem eszünk meggondolatlanul, és folytatjuk a rendszeres mozgást is…

Fotó: 123rf.comA karácsony és szilveszter közötti időszakban megevett finomságok nem túl mértékletes fogyasztásának az év elején látjuk a kárát. De vajon ezek a súlyfeleslegek miért oda rakódnak le, ahová nem kellene? Egyszerűen azért, mert a szervezet energiaraktározásra szakosodott, speciális sejtekkel rendelkezik, amelyek a nőknél főleg a comb-, fenék- és gyomortájékon találhatók. Mindegyik ilyen sejt akár ötvenszeresére is nőhet – ha nem vigyázunk. Emiatt jelennek meg aztán a zsírpárnák, amelyektől mielőbb szeretnénk megszabadulni. De hogyan?

Jól válogassuk meg, mit eszünk!

Az év ünnepi időszakaiban hajlamosak vagyunk túl sokat és kiegyensúlyozatlan módon enni. Fehér kenyér, sütemények, cukorban gazdag egyéb ételek – minden jöhet. No meg az egész évben alig fogyasztott alkoholból is bőven fogy ilyenkor, ami erősen megemeli a szervezet inzulintermelését. Ennek hatására a szervezet azonnal raktároz az említett sejtekbe. Meg kell tehát állítani ezt a tendenciát azzal, hogy gondosan ügyelünk a táplálkozásunkra. Együnk kevesebbet, és különösen jól megválasztott étrenddel, amelyről tudjuk, hogy felveszik a harcot a zsírpárnákkal.

A jótékony pektinek

Törekedjünk arra, hogy főképpen értékes rostokban legyen gazdag az étrendünk. Ilyenek a pektinek, amelyek a növényekben, elsősorban a gyümölcsökben gyakori, nem cukorszerű, óriásmolekulájú szénhidrátok, és tulajdonságaik jelentősen eltérnek a cukrokétól. Kettős szerepkört töltenek be: egyfelől „elkapják” a zsírok egy részét, mielőtt lebomlanának, másfelől késleltetik a cukrok felszívódását, ami megelőzi az azonnali elraktározódást.

Az étkezések elején lehetőleg mintegy 10 g-ot fogyasszunk belőlük naponta, így a pektinek leköthetnek akár 100 kalóriát is. Szerepeltessük tehát minél többet az étrendünkben az olyan zöldségeket, mint a zöldbab, a zöldpaprika, a padlizsán, a tök vagy a gyümölcsök közül a narancs, az alma, a birsalma (kompót formájában). Nem mellékes az sem, hogy a zöldségek-gyümölcsök pektintartalmukon kívül a legtöbb esetben C-vitaminban is gazdagok. Ezzel közvetve segítik a szervezetet abban, hogy kisebb mértékben raktározzon a zsírsejtekben.

A hasznos kalcium és az izomerősítő proteinek

A zsírpárnák elleni harc egy másik kitűnő eszköze a kalcium. Ha nem jut belőle megfelelő mennyiség a szervezetbe, az fékezi a zsírtartalékok természetes csökkenését. Ezért jó, ha bőven fogyasztunk például kalciumban gazdag tejtermékeket. És ne hagyjuk ki a proteineket (egyszerű fehérjéket) sem! Ha valaki fogyni akar, gyakran mellőzi a húst és a halat. Pedig amikor a szervezet proteinben szegény diétát „észlel”, az energiát először az izmokban és nem a zsírtartalékokban keresi. Ezért a súlyvesztés ilyenkor az izomtömeg csökkenéséből ered. Ezért az izomtömeg megőrzése érdekében feltétlenül gondoskodni kell az elegendő protein-bevitelről (ami naponta legalább egy grammot jelent a testsúly minden kilogrammja után). Egy 55 kg-os személy például hamar hozzájut a napi „kvótához” fehér sajt, két joghurt és 150 g hús vagy hal segítségével naponta.


Kínai horoszkóp: 2024 a Sárkány éve

2024. január 04.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.2024 a Fa Sárkány éve a kínai asztrológia szerint. 2024. február 10-én, a kínai újév napjával kezdődik és 2025. január 28-ig tart.  

A sárkány a hatalmat, a nemességet, a becsületet, a szerencsét és a sikert szimbolizálja a hagyományos kínai kultúrában. A kínai sárkány az egyetlen fiktív lény a 12 állatöv jegy közül.

A sárkány nagyon jó hírnévnek örvend, és ősidők óta képviseli a jóindulatot és a birodalmi hatalmat. A tekintély, a méltóság, a becsület, a siker, a szerencse és a tehetség jelképe – nem véletlen, hogy a hajdani kínai császárok saját magukat is Sárkánynak tartották.

A Sárkány évei közé tartozik 2024, 2012, 2000, 1988, 1976, 1964, 1952… és így tovább, 12 évenként. A Fa Sárkány év a kínai újévvel veszi kezdetét, azaz 2024. február 10-én, és az azt követő „kínai szilveszterig” tart, 2025. január 28-áig.


Mi fenyegetheti az újévi fogadalom betartását?

2024. január 04.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az évet a legtöbben úgy kezdtük, hogy valamilyen újévi fogadalmat tettünk: megfogadtuk, hogy lemondunk bizonyos káros szenvedélyeinkről, vagy épp elhatároztuk, hogy új, hasznos szokásokat teszünk magunkévá. De mi kell ahhoz, hogy sikerüljön betartani?  

A célunk ilyenkor az, hogy életünket ezt követően új keretek között élhessük.
Az újévi fogadalmakat tehát megtölti és áthatja a változás, a változtatás iránti vágy. Egy vágy, mely legtöbbször valami miatt mégsem teljesül.

Új év, új lehetőségek, új élet

Természetes vágyunk a megújulásra, az újrakezdésre, a tiszta lappal történő indulásra mindig sokkal erősebb naptári fordulópontok idején. Nincs ez másként újév napján sem.
Ekkor hajlamosak vagyunk új fényben látni a jövőnket, s olyan célokat megfogalmazni, melyek elérésére már régóta vágyunk.
Az újév az újrakezdés lehetőségével csábít, az újévi fogadalom pedig ezt a vágyat segíti célként kitűzni. Attól azonban, hogy valamit kimondunk, még nem válik valósággá. Az újrakezdéshez ugyanis tartós változásra van szükség, mely legtöbbünket idővel megadásra késztet.

Mitől állandó a változás?

A változás az élet természetes velejárója. El kell fogadnunk, hogy körülöttünk semmi sem állandó, semmi nem szól örökre. Mi magunk is csupán meghatározott időt töltünk el a világban, melyet ismerünk.
A változás tehát áthatja az életünket és folyamatosan alakítja életterünket. Ennél fogva jobb azt nemmegadóan elszenvedni, hanem aktívan a képünkre formálva inkább előnyként megélni.
Rugalmassággal, és nyitottsággal jobb eséllyel tudunk alkalmazkodni az életünket végigkísérő változásokhoz. Ehhez azonban az kell, hogy a változásban mindig a lehetőséget lássuk, és ne a félelmet keltő ismeretlent.


31 ma is működő újévi babona kipróbálásra

2024. január 03.

Összegyűjtöttük azokat a bölcs szilveszteri-újévi varázslatokat, amit a régiségben már tudtak őseink. Akár mindegyiket megfogadhatjuk, ha gazdagok, bölcsek, házasok, boldogok akarunk lenni a ebben az esztendőben. Az újkeletű babonákból is válogattunk néhányat.  

A Szilveszter története

Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetõjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére.


Elegancia, hagyomány, ünnep - a pezsgőzés alapszabályai

2023. december 31.

Hogy készülhet pezsgőből erotikus koktél? A polcokon számos pezsgős palack kelleti magát, mindenféle színekben, szárazak, édesek és félszárazak, elegáns vagy cifra cimkével. Mi a különbség pezsgő és habzóbor között? Hogyan fogyasszuk? Melyiket válasszuk az éjféli koccintáshoz?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A laikus vásárló számára minden olyan ital pezsgő, amit pezsgőspalackban hoznak forgalomba, hagyományos formába zárnak és elegendő szénsavtartalma van. Érdemes ennél egy kicsit körültekintőbbnek lenni és valódi minőségi pezsgőt választani a kínálatból.

Pezsgő és habzóbor
A kettő abban különbözik egymástól, hogy a pezsgő szénsavtartalma a borban levő vagy a borhoz adott cukorból zárt erjedéssel képződik. Ezzel szemben a habzóborban mesterségesen adagolt, szaturálással elnyeletett szénsav található.

Történeti visszapillantás
Legelőször Don Perignon készített pezsgőt Champagne-ban. Felfedezői érdeme abban áll, hogy bevezette a parafa kérgéből, a parafából készült dugó használatát. Az új, és még nem teljesen kierjedt borokat kora tavasszal palackozta, és a palackokat parafa dugóval szorosan bezárta. A borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződött be.

A pezsgőgyártásról
A pezsgő szénsavtartalma a hozzáadott cukorból zárt erjedés közben képződik. A pezsgőgyártás későbbi szakaszában a technológiailag kész pezsgő édesítésére is használnak cukrot. Előzőleg ebből is oldatot, likőrt készítenek. A kétféle likőrrendeltetése és összetétele nem azonos,ezért nevükben is megkülönböztetikegymástól.
Az előbbit tirázslikőrnek, utóbbit pedig expedíciós likőrnek nevezik.

Mikor fogyasszunk pezsgőt? - Egyszerűen: bármikor!
Fontos, hogy aperitifként mindig száraz pezsgőt igyunk, 6–8 fokra hűtve. Édesség és gyümölcs után félszáraz, édes pezsgőket kínáljunk. Kávét pezsgő után már ne szolgáljunk fel! Napjainkban a gasztronómiai tabuk döntögetése is megfigyelhető: a palackból formatervezett kiöntőedénybe töltött pezsgőt - mindig szárazat - szinte minden fogáshoz ajánlják.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...59