Információk, érdekességek

Monitorfüggõség

2007. április 27.

A modern technika egyik legnagyobb vívmánya a számítógép, s azon keresztül az internet, ami ma már nélkülözhetetlen az élet számos területén. Vannak azonban, akik nem egyszeru használói, hanem rabjai lettek a világhálónak vagy a számítógépes játékoknak. Ez korunk modern szenvedélye, és sokaknál legalább olyan függõséget okoz, mint az alkohol, a nikotin, esetleg a szerencsejátékok.

 

Egy tavalyi felmérés szerint minden harmadik 15 év feletti magyar állampolgár eléri a világhálót, de csak minden ötödik használja valóban. A számítógép és az ehhez köthetõ játékok azonban mára már szinte valamennyi háztartásban megtalálhatók. A dohányzáshoz és szerencsejátékhoz hasonlóan az internetezés és a számítógép is olyan hobbi, ami kellõ önuralom nélkül felülkerekedhet az embereken.


Egy agyunkban termelõdõ vegyület összefügg a kábítószer függõséggel

2007. március 07.

Egy brit vizsgálat szerint a dopamin nevû agyi ingerületátvivõ anyag hatással lehet a kábítószer függõségre. A Cambridge-i Egyetem kutatói által végzett kutatások eredményei a neves Science c. lapban jelentek meg.


A következõ lépés az lesz, hogy meghatározzuk azt a gént, vagy géneket, amelyek felelõsek lehetnek az agyi receptorok (érzékelõk) csökkent mennyiségért. - mondta Dr. Jeffrey Dalley, a kutatás vezetõje. Az izgatószer-függés gyakran kapcsolatban áll a fokozott kockázatkeresõ magatartással, a feltûnési vizsketegséggel és egy olyan jellegû fogékonysággal, impulzivitással, amit nehezen lehet értelmezni - írta Dalley a közleményben. Az általa vezetett munkacsoport célja az volt, hogy kiderítsék, melyik a korábbi: a fogékonyság vagy a kábítószer függés; és mindezt hogyan befolyásolja a dopamin.


A mérték a lényeg

2007. január 02.

A szociális kapcsolatok zavara viszonylag rövid idõ után jelentkezik az alkoholizálók körében, míg egyéb, egészségügyi problémák fokozatosan fejlõdnek ki, és csak hosszabb távon mutatkoznak meg. A máj az alkohol által leginkább érintett szerv. A krónikus, mértéktelen alkoholfogyasztás elõször májnagyobbodáshoz (annak zsíros elfajulásához), majd májgyulladáshoz vezet - és ha nem marad abba az ivás, a hepatitis halállal végzõdik. Másik súlyos következmény: a tíz-húsz évig tartó alkoholizálás májzsugorodást (cirrózist) okoz, mely visszafordíthatatlan, és szintén halállal végzõdik. 


De nem csak a máj betegedhet meg a túlzott alkoholfogyasztás miatt: az artériás magas vérnyomás is gyakran annak tudható be, szívproblémák (szapora szívverés, remegés) elõidézõje lehet, és hatására növekedhet egyes rákfajták (garat-, gége-, hasnyálmirigy-, nyelõcsõrák) kialakulásának az esélye. A sok szeszes ital az egyik fõ oka lehet még a gyomorhurutnak, a rossz bélmûködésnek és emésztésnek, ami az iszákosoknál egyes tápanyagok, vitaminok hiánybetegségéhez is vezet.


Csipkerózsával az alkoholizmus és a dohányzás ellen

2006. december 17.

A csipkerózsa nemcsak a különféle vérkeringési problémák ellen jó, de erõsíti az immunrendszert, sõt: az alkoholizmussal és dohányzással küszködõ embereknek is ajánlott.


Közeleg a tél, és legyengült az immunrendszerünk? Az ellenszert nem a patikákban kell keresni, hanem a természetben: a csipkerózsa, vagy ismertebb nevén vadrózsa az, amely kisegít a bajból.


A csipkerózsa gyógyászati hatásai régóta ismertek: a vérkeringési problémák, a vesekõ, a bélférgek és a légúti betegségek leküzdésében utolérhetetlen ez a növény, amelynek virágát, szárát és gyümölcsét egyaránt fel lehet használni tea formájában.


64 év felett könnyebb leszokni?

2006. március 25.

A 64 év felettiek könnyebben szoknak le a dohányzásról, mint az ifjabb nemzedékek, kevesebb köztük a visszaeső - derítette fel egy amerikai felmérés.

 

Az idősebbek nemek szerinti bontásában a nők eredményesebbek a leszokásban a férfiaknál, ugyanakkor a fiatalabb korosztályokat tekintve a férfiak az állhatatosabbak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...4344...45