Információk, érdekességek

Világviszonylatban is megdöbbentõ a magyar rákstatisztika

2006. november 24.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a daganatos megbetegedések miatti halálozás aránya a XX. század második felében. Errõl a Magyar Tudományos Akadémia fõtitkára beszélt a témában rendezett konferencia megnyitóján.

 

Meskó Attila hangsúlyozta: a XXI. században a halálozási arány csökkentése lesz a fõ feladat.


Találkozzunk Gyulán!

2006. november 10.

A MACOSZ megbízásából az idén ismét a Cukorbetegek Gyulai Egyesülete rendezi a Diabétesz Világnap országos ünnepségét, amelyre november 11-én (szombaton) 9–16 óra között kerül sor az Erkel Ferenc Mûvelõdési Központban (Gyula, Béke sugárút 35).

Az otthonápolás

2006. november 05.

Az otthoni szakápolási szolgálatok kialakulását egyrészt az egészségügyi struktúra és a mûködés változása, másrészt a társadalom szükséglete és igénye hívta életre. A szolgáltatás iránti igény egyre növekvõ tendenciát mutat. 
A szükségletek egyrészt a lakosság elöregedésébõl, másrészt a népesség egészségi állapotának mutatóiból fakadnak.


A kórházak a hatékonyság és gazdaságosság tükrében a gazdaságos ágykihasználás miatt kerülik a túlápolást, ezért amint a beteg állapota engedi, hazaküldik otthonukba. Mivel ekkor a páciens még nem mondható gyógyultnak, szüksége van az otthon szakápolásra.


Keserû pilula

2006. november 01.

A liberális gyógyszerellátás nem európai uniós elvárás. Éppen ezért nehéz megérteni, hogy a száz sebbõl vérzõ egészségügyben miért éppen a jól mûködõ gyógyszerellátási rendszer megváltoztatása az elsõ teendõ? Miért, amikor a reformok bevezetése nem növeli a kormány bevételeit, s nem is csökkenti a kiadásait sem. De a gyógyszerellátás eddigi rendjét felborítja, a beteget leminõsíti fogyasztóvá. Pedig a beteg a betegségében egy kiszolgáltatott ember, aki tanácsra, információra, minõségi egészségügyi szolgáltatásra vágyik. 


Lejárt szavatosságú gyógyszerek megjelenése
A szakmai elhivatottság hiánya és az ellenõrzések lazasága lehetõvé teheti a lejárt gyógyszerek forgalmazását, a betegek számára történõ kiszolgálását.


A Magyar Gyógyszerész Kamara közleménye

2006. október 26.

Mai napon kezdõdik a Parlamentben az Egészségügyi Minisztérium által beterjesztett törvények általános vitája. A Magyar Gyógyszerész Kamara tájékoztatja a parlamenti képviselõket, hogy az Egészségügyi Minisztérium törvényellenesen, szakmai egyeztetés nélkül terjesztette be a fenti törvénycsomagokat, ezért az alkotmány-, és jogellenes.

 

Miután az Egészségügyi Minisztérium továbbra is azt állítja, hogy egyeztetett a Magyar Gyógyszerész Kamarával, ezért a köztestület felhívja az Egészségügyi Minisztérium figyelmét, hogy a parlamenti képviselõk részére juttassa el azokat a dokumentumokat, emlékeztetõket, jegyzõkönyveket, amelyek ezen egyeztetéseket bizonyítják.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...135136137...163