Információk, érdekességek

Nem igaz, hogy autizmust okoz a védõoltás

2006. szeptember 16.

Az elmúlt években merült fel, hogy bizonyos védõoltások idegrendszeri károsodásokat okozhatnak a gyermekekben, ezért sok szülõ hazánkban is igyekezett elkerülni gyermeke beoltását. A kanadai McGill Egyetem Egészségcentrumának kutatói igazolták, hogy nincs összefüggés a védõoltás és az idegrendszeri zavarok között.

Mikor mérgezõ egy gomba?

2006. szeptember 13.

Megkezdõdött az õszi gombaszedési szezon. Mint ilyenkor mindig, a szakemberek arra figyelmeztetnek: ne higgyen senki a különféle legendáknak és házi módszereknek, ha azt kell eldönteni, mérgezõ-e a leszedett gomba. A tévedés ugyanis könnyen halált okozhat.


Sokan azt mondják, hogy azok a gombák mérgezõk, amelyek élénk színûek, például pirosak, vagy kékek. Van, aki úgy hiszi, hogy azok a gombák mérgezõk, amelyek megfeketednek. Ennek a legendának egy másik változata az, amikor a mérgezõ gomba megfeketíti a hozzá érintett ezüstkanalat.


Mások azt gondolják: úgy lehet legjobban tesztelni az erdõben szedett gombából készült ételt, hogy megkóstoltatják a kutyával vagy a macskával, és ha az nem pusztul el rögtön, akkor eheti a család is.


Üvegbe zárt nyár

2006. szeptember 12.

Az alább közölt cikkben az egészséges táplálkozásra vonatkozó tanácsok mellett roppant érdekes információkat olvashat a titokzatos E-számokról is! 


Az egészséges táplálkozás egyik fontos irányelve a változatosság. Ez biztosíthatja a megfelelõ tápanyagellátást bármelyik évszakban. A boltokban, patikákban kapható számtalan vitamin- és ásványianyag- tabletta ellenére a legjobb és legízletesebb, ha ételekkel fogyasztjuk el pl. az ásványi anyagokat. Nyáron és kora õsszel a zöldségek és gyümölcsök széles tárháza áll rendelkezésünkre, de ez az az idõszak, amikor az éléskamrát is feltöltjük. Persze meg is vásárolhatjuk a sárgabaracklekvárt vagy a cseresznyebefõttet, de az otthoni befõzés ismét reneszánszát éli. Ki a pénz miatt, ki az "így biztosan tudom, hogy mit eszek" elgondolással áldozza idejét nyár végén a gyümölcsök, zöldségek otthoni tartósítására. Ehhez azonban már nyáron a gondos gazda szemével kell a piacon szétnéznünk, és nem árt, ha tudjuk, mit miért teszünk.


Átadták a GSK vakcinagyárát

2006. szeptember 09.

GlaxoSmithKline (GSK) 70 millió euró beruházással létesült gödöllõi vakcinagyára várhatóan a jövõ év elején kezdi meg a termelést.
A GSK 2002-ben vásárolta meg a Humán Rt. gödöllõi oltóanyaggyártó üzemét, ahol elsõ lépcsõben a meglévõ üzem korszerûsítését, kapacitásbõvítését végezték el, majd 2003-ban letették az új vakcinagyár alapkövét.

 

Az új üzemcsarnok létesítése mintegy 70 millió euróba került, a felújításokkal együtt a teljes fejlesztés értéke eléri a 100 millió eurót - mondta el az MTI-nek Leitner György, a GSK magyarországi vállalatának ügyvezetõ igazgatója.


Mindenért fizetni kell az egészségügyben

2006. szeptember 03.

Lesz 300 forintos vizitdíj, amit a háziovosnál és a szakrendelõkben kell fizetni, de ugyanennyit kérnek egynapi kórházi ápolásért is a kormány pénteki döntése alapján. A rászorulók és a kisgyerekek kedvezményt kapnak. Vége viszont az ingyengyógyszerek korának is, igaz, vehetünk majd fájdalomcsillapítót a hipermarketekben. Az [origo] összeállításából megismerheti az egyes döntések mögött meghúzódó érveket, ellenérveket is.


Megszülettek a döntések a kormány elsõ egészségügyi reformlépéseirõl - derült ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Molnár Lajos egészségügyi miniszter tájékoztatóján, amelyet a kormány kétnapos balatonõszödi ülése után tartottak. Véglegesítették az egészségügyben 2007 január elsejétõl bevezetendõ új díjakat, amelyekrõl korábban számos elképzelés megjelent.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...137138139...163