Információk, érdekességek

Érezzük jól magunkat télen is!

2005. november 30.

A nyár idén is gyorsan elszállt. A forró napsütés már a múlté, ismét a tél küszöbén állunk. A hideg idõ, a karácsonyt megelõzõ stressz és az ünnepekre jellemzõ nagy eszem-iszom szervezetünk számára is komoly megterhelést jelentenek. Különösen nehéz idõszak ez a diabéteszes emberek számára, akiknek fokozottan vigyázni kell táplálkozásukra és egészségükre. Összegyûjtöttünk 10 hasznos tanácsot, amelyeket betartva könnyebben átvészelheti a nehéz téli hónapokat. 

Az elsõ képek a pszichológiai stressz hatásáról az agyban

2005. november 30.

Amerikai kutatóknak elsõ alkalommal sikerült olyan felvételeket készíteniük, amelyen jól látható az embereket érõ mindennapos, pszichológiai jellegû stressz egészséges agyra gyakorolt hatása.

A Pennsylvania Egyetem orvosi karának kutatói az úgynevezett funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó eljárást (fMRI) használták vizsgálataikhoz. Ezzel a mûködõ agy aktivitását lehet megfigyelni a véráramlás nyomon követésével (az aktív agyterületek vérellátása megnõ). Az új vizualizációs eljárás a jövõben lehetõvé teheti, hogy a mainál hatékonyabb módszereket fejlesszenek ki a krónikus stressz hosszú távú, káros egészségügyi hatásainak megelõzésére, illetve enyhítésére. A kutatásról szóló eredeti beszámolót a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) c. folyóirat online változata közölte.


Egyszerûbb lesz a gyógyszer-engedélyeztetés?

2005. november 29.

Új uniós testületet dolgozik az adminisztratív akadályok lebontásán.
 
A gyógyszeripar elégedetten vette tudomásul annak a csoportnak felállítását, amelynek feladata, hogy feltárja az új gyógyszerek unió-béli engedélyeztetésének különbözõ nehézségeit – az ágazat képviselõi ugyanakkor siettek hangsúlyozni, hogy a testület közvetlen beavatkozását csak rendkívül fontos ügyekben tartják elképzelhetõnek, illetve, hogy a rendszer hatékony mûködéséhez elengedhetetlenül szükséges a meglévõ szabályokhoz való szigorú ragaszkodás.

Fejtetû - a hívatlan vendég

2005. november 29.

A fejtetvesség elõfordulása évrõl évre visszatérõ jelenség, elsõsorban az általános iskolákban, de az óvodákban és a bölcsõdékben is. Mostanában a gyermekközösségekben gyakrabban fordul elõ, mint korábban, ezért fontos áttekinteni, miként lehet felismerni, kezelni, illetve megelõzni ezt a sajnos majdnem minden gyerekközösségben elõforduló fertõzést.
A fejtetû (Pediculus humanus capitis) szabad szemmel alig látható, körülbelül 3-4 mm nagyságú, ovális alakú, szárny nélküli élõsködõ rovar, amely a test azon részein helyezkedik el, ahol szõrzet van (hónalj, szeméremtájék és a mellkas), azonban leggyakoribb megtelepedési helye a fejbõr.

Két másodperc alatt kiderül, jár-e támogatás a betegeknek

2005. november 27.

Csaknem háromszáz gyógyszertárban kezdõdik meg a közgyógyigazolványok érvényességének ellenõrzése december 2-án – mondta el a Magyar Hírlapnak Beke György, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fõosztályvezetõ-helyettese.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...152153154...163