Információk, érdekességek

Boldog párok titka

2005. október 25.

 Vannak, akik boldog párkapcsolatban, házasságban élnek, mások pedig nem. Sajnos az utóbbiak vannak többségben. Éppen ezért sokakat érdekel a titok: megakadályozhatjuk-e, és ha igen, hogyan, hogy el ne múljon a nagy szerelem? A viselkedéskutatók - miközben házastársakat kérdeztek meg errõl a kérdésrõl - arra az eredményre jutottak, hogy bizonyos magatartásformák minden boldog párra jellemzõek.

 

Bármelyikünk tapasztalhatta már, hogy egyes párok mintha egy életre elõfizettek volna a szerelemre. Még 50 évi házasság után is kéz a kézben ülnek a kanapén, és szerelmes pillantásokkal néznek egymásra. "Szívecském, emlékszel, amikor ...?" A házasság elején a férfi és a nõ is egyet akarnak: azt, hogy a szerelem örökké tartson. Az akarat azonban önmagában nem elegendõ! A válások nagy száma ezt egyértelmûen bizonyítja. A házasságok egyharmada - nagyvárosokban a fele - tönkremegy. A párkapcsolatokra nincs garancia!


Az illatok titka

2005. október 25.

Ki gondolná, hogy a szerelemért, a szimpátiáért, a biztonság érzéséért az orrunk a felelõs? Ugyanis az orrlyukakat elválasztó falban van az a piciny bõrdarabka, amit vomeronazális szervnek (röviden vnsz) neveznek.

Magas vérnyomás

2005. október 25.

Régóta ismeretes, hogy a magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvedõk között gyakoribb a koszorúér-betegség, mint a normális vagy alacsony vérnyomásúak körében. A magas vérnyomás az érelmeszesedés egyik legfontosabb kockázati tényezõje. Ezért ennek megfelelõ kezelése a népegészségügyi program prioritásai közé tartozik. 


A vérnyomás értékét higanymilliméterben (Hgmm) fejezzük ki, és két számmal jellemezzük: az elsõ érték az ún. szisztolés vérnyomás, amelyet a szív összehúzódása alatt mérünk, a második érték a diasztolés vérnyomás (ezt szokták a betegek "per" értéknek nevezni) a szív elernyedése alatti értéket jelenti.


AIDS-tanácsadás indul Békéscsabán

2005. október 23.

Az ÁNTSz Békés Megyei Intézete a szûrés mellett novembertõl HIV/AIDS tanácsadást is indít.

 

Máténé Farkas Beáta, az intézet szóvivõje arról tájékoztatott: ahogyan a vérvétel, úgy a tanácsadás is ingyenes. A szûrõvizsgálat és a tanácsadás Békéscsabán a Gyulai út 61. szám alatt, az ÁNTSz Békés Megyei Intézetében vehetõ igénybe hétfõnként 12 és 16, szerdánként 8 és 12 óra között. Az intézet a 66/540-690-es telefonszámon érhetõ el.


Talpra is állíthat az elektromágneses tér

2005. október 23.

Magyarországon egyelõre egyetlen helyen alkalmazzák az úgynevezett mágneses stimulációs terápiát, amely új módszernek számít egyes idegrendszeri betegségek kezelésében. A terápia reményt adhat a talpra állásra azoknak is, akik baleset következtében gerincsérülést szenvedtek. 
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...159160161...164