Információk, érdekességek

Az emlőrákszűrés fontossága

2020. május 24.

Fotó: gettyimages.com

Hazánkban is a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedésnek számít az emlőrák, a nők esetében. Évente kb. öt-hatezer új beteget regisztrálnak.

Magyarországon 2001 óta – az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Prog- ram keretében – szervezett, személyes meghíváson és követésen alapuló mammográfiás emlőszűrés működik, mely ingyenes. A szűrésre meghívót kapnak a 45–65 éves nők, 2 évente történő gyakorisággal.

Mi a célja a szűrésnek?
A szűrővizsgálattal elérhető, hogy a még nem tapintható elváltozás (néhány mm átmérőjű) is kiszűrésre kerüljön. A korai stádiumban diagnosztizált emlőrákok gyógyítása nagyon hatékony. Az esetek egy részében sebészi beavatkozással eltávolítható a daganat, de szükség lehet sugárterápiás kezelésre is.

Melyek azok a tünetek, amelyekkel orvoshoz kell fordulni?

• Váladék ürül az emlőbimbónál
• Az emlő bőrén elszíneződés, behúzódás vagy egyéb elváltozás tapasztalható
• Az emlők aszimmetriája fokozódik
• Valamilyen csomó tapintható az emlőben, hónaljban vagy a nyak területén
• Fájdalom érezhető a mellben, amely előtte nem volt tapasztalható


Ne pánikolj! – Kullancs-kisokos mindenkinek

2020. május 17.

A kullancscsípés nagy ijedtséget okoz, pedig ez a riadalom elkerülhető, ha megismerjük a kórokozókat. A kullancsokban tucatnyi baktérium, vírus és egysejtű is gazdára lel. A hazai kullancsok jelenlegi ismereteink szerint kilencféle betegséget terjeszthetnek, melyek közül egyet vírus, egyet egysejtű parazita, a többit baktériumok okoznak.

Fotó: 123rf.comA vírusos agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) védőoltással megelőzhető, a többi betegség pedig antibiotikummal gyógyítható. Tehát nem állunk tehetetlenül a betegségekkel szemben: többségüket eredményesen lehet kezelni, amelyiknél pedig nincs specifikus kezelési lehetőség, azzal szemben hatásos védőoltással rendelkezünk.

Mit kell tenni, ha megcsíp egy kullancs?

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek többsége a csípés után 3-30 nap között jelentkezik. Mit kell figyelni? Mi a teendő?

  • Először is, ha lehet, védekezzünk a kullancscsípés ellen. Ez a legjobb megelőzés. A megfelelő öltözék (pl. nadrágszárra felhúzott zokni, nadrágba betűrt ing), a kullancsot távol tartó riasztó kenőcsök krémek 3-4 óráig hatásosak, utána ismételni kell használatukat. Tévhit, hogy a b-vitamin komplexet tartalmazó tabletta elriasztja a kullancsokat – bár valóban kellemetlen vizelet- és testszagot okoz.
  • Ha nem sikerült megelőzni a csípést, mielőbb el kell távolítani a kullancsot. Minél tovább tartózkodik a kullancs a bőrben, annál nagyobb a fertőzés esélye. A napi “kullancsvizit” célszerű minden kirándulás, kertészkedés, erdei-mezei munka után. A gyermekek fehér bőrén a szülő könnyen észreveszi a kifejlett kullancsot. A kullancslárva észrevételéhez azonban nagyon jó szem kell. Egy alkalommal csecsemő tanácsadáson egy anya mutatta a 8 hónapos csecsemője nyakát, hogy ott lát “valamit”. Az alig 1 milliméteres “valami” a mikroszkóp alatt vizsgálva kullancslárvának bizonyult.

A kullancs eltávolítása nem orvosi feladat. Egy egyszerű csipesszel mindenki elvégezheti. A gyakorlott vadászok, erdőn dolgozók között akad, aki a kés hegyével is ki tudja emelni a bőrbe fúródott kullancsot. Ha eltávolításkor a kullancs feje bennszakad, akkor sincs baj. Két hét alatt idegentestként (mint egy szálka) kilökődik. Ellenben, ha megpróbáljuk tűvel vagy egyéb eszközökkel kiszedegetni a fej darabkáit, menthetetlenül befertőzzük a csípés helyét, aminek bőrgyulladás, esetleg orbánc lesz a következménye. Jegyezzük fel a kullancscsípés és az eltávolítás idejét (erre a későbbiekben szükség lehet).


A higiéniai szabályok betartására figyelmeztetnek

2020. április 22.

Fotó: gettyimages.com

A Klebelsberg Központ ismételt felhívást küldött az iskoláknak a higiéniai szabályok betartásának fontosságáról. 

Felidézték, már február 7-én is kaptak arról értesítést az intézmények, hogy a megelőzés érdekében fokozottan ügyeljenek a rendszeres takarításra és fertőtlenítésre, továbbá a szappan használatára, illetve szükség szerint belső oktatást is tartsanak a szükséges higiéniai szabályok alkalmazásáról.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke ismételten felhívta a tankerületek és az iskolák figyelmét a higiéniai szabályok betartására, különösen a közösségi terek, a mosdók tisztántartására és fertőtlenítésére. Nyomatékosan kérte a fenntartóktól, hogy az iskolai mosdókban folyamatosan álljon rendelkezésre a kézmosáshoz szükséges szappan és fertőtlenítő szer.

Emellett a napokban ugyancsak körlevélben hívták fel a köznevelési intézmények figyelmét arra, hogy a közeljövőben ne szervezzenek iskolai kirándulásokat a koronavírussal fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba.    

A közlés szerint arra is felhívták az iskolák figyelmét, hogy akár az intézmény, akár a család szervezésében járt volna diák vagy tanár a közelmúltban a fertőzött területen, akkor lehetőleg ne menjenek közösségbe, és ha valaki magán illetve gyermekén tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát.


Tavaszi nagytakarítás – Járvány idején erre figyeljen oda jobban

2020. április 20.

A tavaszi nagytakarításhoz is tanácsokat adott az országos tisztifőorvos.

Fotó: pixabay.comMüller Cecília elmondtaa vírus a klórra érzékeny, tehát az e szerrel mosható felületeket érdemes hipós vízzel átmosni, letörölni. Az egyéb felületeket pedig vírusölő szerrel vagy kendővel érdemes lemosni. Az allergiások hordjanak maszkot takarításhoz, az ehhez használt szivacsot, törlőruhát a munka végeztével ki kell dobni.

Hozzátette, a mosható gyerekjátékokat is érdemes áttörölni, a plüss figurákat pedig mosógépben kimosniA fürdőszobát és a mellékhelyiséget célszerű a szokásosnál alaposabban fertőtleníteni, és a kozmetikai eszközöket is érdemes áttörölni fertőtlenítős kendővel. A konyhában inkább szivacsot és kefét használjunk rongy helyett, a vágódeszkát használat után alaposan súroljuk át, és amennyire megoldható, inkább az üveg felületűeket használjuk.

Az idős, krónikus betegségben szenvedő családtaggal együtt élő, de a munkahelyére is eljáró embereknek is érdemes néhány óvintézkedést tenniük. Hazaérkezve a bejáratnál a cipőt, felső ruházatot érdemes levenni, ezután lezuhanyozni és új ruhát felvenni, valamint a használati tárgyakat is elkülönítve ajánlott kezelni. Továbbá érdemes a házban és a lakásban is megtartani egymás között a személyes távolságot.

Nincs forgalomban és engedélyeztetve gyorsteszt

Müller Cecília nyomatékosította, nincs forgalomban és engedélyeztetve olyan gyorsteszt, amely otthoni használatra alkalmas. Ezeknek a teszteknek az értékeléséhez ugyanis szakmai tudás kell. Azt kérte, ha valakinek ilyet ajánlanak cégek vagy magánszemélyek, azt jelentsék a hatóságoknak.


Még nem alakult ki immunitás a vírus ellen

2020. április 09.

Még nem alakult ki immunitás a koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon – közölte Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektor.

Fotó: pixabay.comMerkely Béla azt mondta, hogy a vírus elleni oltóanyag leghamarabb ősz végére várható, és azt először a legveszélyeztetettebbek, az idősek kapják meg.

A fertőzés elleni leghatékonyabb védekezés a Semmelweis Ignác tanácsolta kézmosás, amelyre a CNN és a Google is felhívta a figyelmet a napokban – hangsúlyozta, hozzátéve: fontos a távolságtartási szabályok betartása is.

Tudatta, hogy Magyarországon továbbra is az influenza dominál, a jelenlegi felső légúti megbetegedések csupán öt százalékát okozza koronavírus.

Merkely Béla kiemelte, hogy a kormány döntései hamar érkeztek és nagyon hatékonyak voltak, Magyarország emiatt komoly helyzeti előnybe került, és az egyik legjobban teljesítő ország a vírus fékezésében. Néhány dél-európai és nyugat-európai országban súlyosabb problémák vannak, és szűkebbek a járvány leküzdésének lehetőségei.

A rektor ismertette, hogy a Semmelweis Egyetem konzorciumot hozott létre a koronavírus-fertőzésre kialakított immunválasz vizsgálatára, továbbá járványügyi vizsgálatokat végeznek, analizálják a diagnosztikus vizsgálatok eredményeit, és speciális szűrést végeznek arra vonatkozóan, hogy hány ember eshetett már át a fertőzésen. Ez utóbbi azért fontos, mert ezek az adatok előrevetíthetik, milyen további lépésekre lesz szükség, vagy hogy mikor lehet engedni a szigorú távolságtartást eredményező szakpolitikai intézkedésekből – magyarázta.

Szerinte a népesség néhány százaléka már biztos átesett a fertőzésen, számuk jóval több lehet a kormányzati honlapon közölt adatoknál.

Fokozottan vigyázzanak magukra a krónikus betegséggel küzdők! – kérte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Különösen fontos a járványügyi ajánlások és szabályok betartása azoknak, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve koronavírus-fertőzés esetén. “Óvni is fokozottan kell őket” – szögezték le.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...142