Információk, érdekességek

Nyári vírusok kúrája - Életmentő tudnivalók

2023. június 15.

Szinte minden családban beüt a nyári vírusok valamelyike, többnyire hányással és hasmenéssel járó tünetekkel. Egyes vírusok komoly galibát okoznak, míg mások egészen gyors és rövid lefolyású problémák.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Kis áttekintő a nyári nyavalyákról 

A nyáron leggyakoribb problémák az ételektől való gyomorrontások, súlyos esetben romlott étel esetén ételmérgezések, melyek fő tünetei a hányás, hasmenés, erős gyomorfájás, hirtelen rosszullét, általában az étkezést követő 4-6 órával alakulnak ki. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni ezekkel a tünetekkel. Többnyire infúzió, kórházi ellátás szükséges.

A másik igen gyakori jelenség a napszúrás, vagy hőguta. A napszúrást igen könnyű feltérképezni, mivel általában bőrleégés, hámlás kíséri, a hőgutát mér nehezebb. De gyakran a test területén pirulással, fülledt, vörös, duzzadt bőrrel, az arc tájékán sápadtsággal jár, emellett erős szédülés, hányás jelentkezik a meleg időt követő 24 órán belül. Kúrája orvosi megfigyelést követően, csend, ágynyugalom, hűvös helyiségben való 3 napos alvás, lassú felépüléssel kell számolni.

A leggyakoribb a nyáron azonban mégis a vírusfertőzés. A melegben, főként a nedves, meleg időben trópusi jelleggel tudnak terjedni a vírusok, gyorsan és korlátlanul.

A vírusfertőzés könnyen felismerhető, hőemelkedéssel, és gyakran igen magas lázzal jár. Általában 1-2 nap gyengeség nehézségérzet, kedvetlenség előzi meg, ez a lappangási idő. Néha nyáron is kevés orrfújás, vagy köhögés társul mellé, izomfájdalom, és általában a test teljes fájdalma kíséri. A vírus általában heveny, gyors lefolyású, így az embert 2-3 napra teljesen kivonja a forgalomból. Nyáron a beteg a folyadékpótlás miatt ápolásra szorul!

A vírusos beteget minden alkalommal meg kell mutatni orvosnak! Szükség esetén kórházba kell vonulni, egy folyadék- és sópótló infúzióra.

Nagyon gyakran erős hasmenéssel és hányással jár, a beteg rossz kedvű, olykor akár egészen eszméletlen, semmit sem vesz magához, minden ételtől undorodik, magatehetetlen. Meg kell előzni a kiszáradást!


Rabságban? A közösségi média mint a lélek tükre

2023. május 26.

Az ember alapvetően társas lény, igényli, hogy kapcsolódni tudjon a másikhoz, ezáltal a személyes tér jelentősége felértékelődik. A másik oldalon viszont a virtuális tér egy olyan tényező az életünkben, amelyet vagy megtanulunk kezelni és kontrollálni, vagy maga alá gyűr.

Van olyan ember, aki nincs fenn a Facebookon vagy az Instagramon? Milyen ciki lenne erre a kérdésre azt válaszolni, főleg nyilvánosság előtt, hogy én nem vagyok fenn. Ha egy személyes példával élhetek, akkor elárulom, hogy én sokáig azt se tudtam, mire jó az Instagram, mai napig nem tartom fontosnak, még akkor sem, ha a barátaim sokszor rám olvassák, hogy le vagyok maradva és kimaradok az élményből. Vitathatatlan, hogy nyomás nehezedik ránk, megítéltetünk azáltal, hogy részei vagyunk-e annak a közösségnek (rengeteg csoportban, fórumon, internetes felületen tudunk közösséget alkotni, ami persze virtuális), vagy sem.

Ennek a mozgatórugója a valahova való tartozás. Pszichológiai jelenség tehát az, ha nem merek nemet mondani vagy ha megalkuvásnak élem meg a regisztrációt. Társadalmunkban a közösség már kora gyerekkorában utoléri az embert, egyrészt, mert a család is közösség, másrészt, mert legkésőbb az óvodában belekerül a közösségbe. Bölcsődében ugyan még nem, de az óvodában már egymással is játszanak a gyerekek. Mivel a legtöbb ember a társak mellett biztonságra is vágyik, jobban szereti ugyanazokat az arcokat látni maga körül. Ezt pedig már felnőttkorban úgy érheti el, ha szó szerint is közösséget vállal a valamiben hozzá hasonlókkal.

Van, aki a munkahelyén találja meg őket, van, akinek egy klubba, egyesületbe kell belépnie ehhez, vagy napjainkban a fent említett virtuális csoportba, beleértve a közösségi oldalakat is. Lássuk, hogy a virtuális világban alkotott „mi” érzés ugyanolyan hasznos, mint más helyzetben, tehát egy a sok közül a Facebook és az Instagram mint virtuális tér.

A lehetőség mindenképpen ott van a virtuális közösségekben is.

Gondoljunk bele, hogy az internet, a közösségi oldalak, applikációk által legyőzhető a fizikai távolság, szinte bármikor kapcsolatba tudunk lépni a másikkal. Azonban a függőség már nem elfogadható, nem bújhatunk a mögé, hogy „de hiszen csak játszik a neten a gyerek, jobb, hogy nem az utcán csavarog…”.

Egy kis statisztika

Maga a Facebook folyamatosan szolgáltat önmagáról alapvető statisztikai adatokat. Ezek szerint 2012-ben az átlagos felhasználónak 130 ismerőse volt, havonta 90 alkalommal osztott meg az üzenőfalán valamit, és több mint 80-féle közösségnek, csoportnak, és online szervezett eseménynek volt a tagja. Ma összesen több mint egymilliárd(!) felhasználója van az oldalnak, közülük Magyarországon 4 300 000 felhasználó él, ez a hazai internetezők kétharmada. A magyar felhasználók 48%-a férfi, 52%-a nő, és a 18 és 34 év közöttiek majdnem a felhasználók felét adják ki.


Így vigyázzunk a sünökre a kerti munkák során

2023. április 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.  

Ha ilyen növényihulladék-rakással kell dolgoznunk – akár nyáron, akár télen –, az esetleg ide húzódó állatok védelme és a saját lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében érdemes az alábbi néhány egyszerű óvintézkedést betartani:

  • első lépésben, fentről lefelé haladva előbb a vasvilla nyelével, majd kesztyűs kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün;
  • ez az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek;
  • lehetőség szerint soha, az év egyik hónapjában se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat (ez amúgy is tilos), mert a lángok elől a felnőtt sünök sem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, így szó szerint megsülnek;
  • ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, ne essünk pánikba, és ha csak lehet, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük mi magunk nevelgetni őket (!); ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat;
  • a háztartásokban keletkező gallyrakás megszüntetése többnyire halasztható, amivel érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra, de ha tehetjük, a közelben mindenképpen alakítsunk ki alternatív búvóhelyet a gallyakból vagy a következő fejezetben bemutatott süngarázzsal;
  • amennyiben a lomb- és rőzserakások elbontása nem elodázható (többnyire kertgondozással foglalkozó települési szervek munkaköre kapcsán), a rendszeresen ilyen munkát végző munkatársakat érdemes ellátni mesterséges süngarázzsal, amibe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

Vigyázzunk a sünökre!


Így működnek (vagy nem működnek) a zsírégetők

2023. március 30.

Sokan éreznek késztetést arra, hogy még a bikiniszezon előtt leadjanak jónéhány feleslegesnek vélt kilót. Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ dietetikusa, sportdietetikusa szerint érdemes körültekintően eljárni az úgynevezett zsírégetőkkel és tudatosan felépíteni egy testsúlycsökkentő programot. 

Fotó: 123rf.comMit lehet tudni a legismertebb zsírégetőkről?

L- karnitin

Bár számos termék ígéri az L-karnitin „zsírégető” hatását, tudni kell, hogy ezt a hatást még soha nem sikerült egyetlen kutatásnak sem hitelt érdemlően bizonyítania vegyes étrendű felnőtt embereknél.

Az L-karnitin tulajdonképpen egy aminosav, amely a zsírsavak transzportjában játszik fontos szerepet. Az állítólagos zsírégető hatását sokan azzal magyarázzák, hogy mivel a karnitin a zsírsav szállítórendszer alkotója, így a zsírokban lévő energia csak rajta keresztül használható fel, tehát a zsír energiává történő átalakításához szükséges. Tehát ha növeljük a mennyiségét, hatékonyabban csökkenthető a magas vérzsírszint – áll a hirdetésekben.

Ugyanakkor az L-karnitinnak valóban lehet pozitív hatása: egyrészt segíti a regenerálódást súlyzós edzések után, mivel mérsékli a mikrosérüléseket, másrészt állóképességi sportoknál más anyagokkal (pl. koffeinnel és/vagy szénhidráttal) együtt kifejezetten javíthatja a sportteljesítményt. Ilyen értelemben tehát közvetve hozzájárulhat a test zsírtartalmának csökkentéséhez (bár testtömegcsökkentő egyénre szabott étrend nélkül így sem), de elsősorban csak a megnövekedett fizikai teljesítmény hatását javítva.

Testösszetételre gyakorolt jótékony hatása nem igazolt, 3 grammos vagy ezt a mennyiséget meghaladó étrendkiegészítés esetében olyan mellékhatással tudunk számolni, mint a hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés, illetve a nagy mennyiségű L-karnitin fogyasztás halszagot is eredményezhet. Magyarul: mozgás és megfelelő étrend hiányában az L-karnitin sem fogja leolvasztani a kilókat.

CLA (konjugált linolsav)

A CLA, vagyis a konjugált linolsav elsősorban a tejtermékekben található, bár kisebb mennyiségben a húsban, a tojásban és a növényi olajokban is előfordul. Ezt azt jelenti, hogy a vegyes táplálkozásban természetes úton is bevisszük ezt az anyagot, átlagosan 150-200 mg-ot naponta.

A CLA ugyanakkor számos „zsírégetőnek” nevezett étrendkiegészítő hatóanyaga is, és igaz ugyan, hogy állatkísérletekben általában csökkentette a test zsírtartalmát, de az emberi test összetételére gyakorolt hasonló hatását nem minden eredmény igazolta. Bár ígéretesek a kutatások, egyelőre még nem egységes az erről kialakított kép, illetve a felléphető mellékhatásokról is kevés információ áll rendelkezésünkre.

A CLA-nak ezen kívül más jellegű hatásait is vizsgálják, amelyek közül a legjelentősebb a rákellenes hatás, amellyel kapcsolatosan biztató eredmények születnek, de szintén időre és további kutatásokra van még szükség az igazoláshoz.


A nevetés gyógyít?

2023. március 27.

A szociális kapcsolatteremtés előmozdításán kívül a nevetés egyszerű gyógymód is lehet, fizikális és mentális egészségünk segítője. Összpontosítsunk főbb előnyeire.

Fotó: pixabay.comA nevetés jótéteményeit érdemes megismerni, mert mindenki profitálhat belőle.

Beindítja az endorfinok termelődését

A nevetés serkenti az ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) termelődését az agyban. Ilyenek: a szerotonin (nyugtató) és a dopamin (boldogság) hormon, valamint az endorfinok. Ez utóbbiak természetes morfinok, fájdalom- és szorongáscsillapítók, melyek
elűzik a stresszt, valamint jó közérzetet és ellazulást biztosítanak.

Távol tartja a szív- és érrendszeri betegségeket

A nevetés kissé olyan hatású, mint a sportolás. Amikor kacagunk, a pulzusszám fokozódik, a szív „edződik”, ezért megerősödik, a vérkeringés felgyorsul, a vérrögképződés veszélye csökken,és mérséklődik a vérnyomás. Ezek a következmények hasznos eszközei a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének.

Ellazítja az izmokat

A nevetés megmozgatja, ellazítja az izmokat, és nemcsak az arcét, beleértve a járomcsonti izmokat, hanem mintegy 400 továbbit is, pl. a hát, a mellkas, a has és a comb izmait is. Amikor nevetünk, az egész test bekapcsolódik: egyes neurológusok ezt nevezik „belső kocogásnak”, mivel igazi gyengéd torna, amely végül a test kellemes ellazulását váltja ki.

Oxigénnel tölti fel a szervezetet

A nevetés kiüríti és friss levegővel tölti meg a tüdőt. Nevetéskor a mellkasüreget a hastól elválasztó rekeszizom emelkedik és süllyed, mely összehúzódások fokozzák a tüdőbe áramló levegő menynyiségét. Gyorsul a légzés, és a szervezet szöveteinek oxigénellátása fokozódik. A szaggatott légzésforma hasonló a jógában gyakorolt légzéshez.

Enyhíti a depressziót

Még a legnagyobb bajok, a legfájdalmasabb megpróbáltatások esetén vagy kritikus pillanatokban is meglephet minket a nevetés (néha nem megfelelő módon). Ekkor néhány másodpercre elfelejtjük a nehézségeket, csak a jelen pillanatot éljük meg, és teli torokból nevetünk. Ajándék a nevetés, amely megmutatja, hogyan lehet hasznos túlélési mód, mert segít problémáink viszonylagossá tételében, a depresszió enyhítésében, a stressz oldásában.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...161