


Információk, érdekességek
7 csodálatos immunerősítő növény
2012. december 01.
A közelgő téllel együtt nemsokára itt a megbetegedések, hűlések időszaka, érdemes még időben felkészíteni az immunrendszerünket a megfelelő védekezésre. Ehhez jó néhány olyan gyógynövény közül válogathatunk, amelyek egyrészt megfelelően edzik a szervezetünk védekezőképességét, támogatják a saját védelmi és öngyógyító rendszerünk hatékony működését, s egyúttal ellátják vírus- és baktériumölő anyagokkal is. Nézzük, melyek a leghatásosabbak a téli felkészüléshez.
A legősibb gyógynövény a jó emlékezetért
2012. december 01.
A páfrányfenyő a legrégebbi idők óta fennmaradt gyógynövény. Segít a sokmindent megélt öregeken, gyógyítja, vagy enyhíti a rohamokat, a szívbetegséget, az impotenciát és a vakságot, süketséget és persze az emlékezetvesztést is. Az indiai ajurvédikus gyógyítók a hosszú élettel hozták összefüggésbe a páfrányfenyőt.
A páfrányfenyő a legrégebbi idők óta fennmaradt gyógynövény. Segít a sokmindent megélt öregeken, gyógyítja, vagy enyhíti a rohamokat, a szívbetegséget, az impotenciát és a vakságot, süketséget és persze az emlékezetvesztést is. Az indiai ajurvédikus gyógyítók a hosszú élettel hozták összefüggésbe a páfrányfenyőt. Bár őshazája Kína, hazánkban is meghonosították, kedvelt növénye a térrendezőknek. Oshazájában foként vallási jelentosége nagy, elsosorban templomi faként tisztelik, szinte minden szakrális hely közelében megtalálható.
Stevia: a természet bölcsessége
2012. november 03.
A Stevia (sztívia) leggyakrabban édesítőszerként használjuk. Jótékony hatását számos toxikológiai vizsgálat bizonyítja. Mivel a sztívia és a szteviozid fogyasztása nem emeli a vércukorszintet, így a cukorbetegek biztonságosan fogyaszthatják. Ráadásul a sztívia, ill. a szteviozid sütésre/főzésre is használható, mivel hőstabil vegyület. Összetétele különböző pH-viszonyok között nem változik, így ideális tejtermékek, joghurtok édesítésére is.
Mire jó a kurkuma?
2012. október 18.
A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír. |
A kurkuma alkalmazásának első írásos dokumentuma a hindu szent Védákból maradt ránk, kr.e. 1500-ból. Nem csupán a gasztronómiában volt nélkülözhetetlen, hanem a vallási ceremóniák során is használták. Az ájurvéda orvoslás emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére alkalmazta. |
Illóolajok emésztési zavarokra
2012. szeptember 13.
Milyen hatóanyagokat tartalmaznak az illóolajok, és miként segíthetnek az emésztési zavarokban?
A legfontosabb − az emésztőrendszer normális működésének helyreállítására kedvezően ható − illóolajok között említhetők meg a következő készítmények:
- a borsos, a mezei (Menthae arvensis aetheroleum) és a fodormenta (Menthae crispae aetheroelum) − epehajtó és szélhajtó hatásúak;
- a görcsoldó és szélhajtó hatású édes- és konyhakömény (Foeniculi aetherolum és Carvi aetheroelum), illetve a közönséges és a csillagánizs (Anisi aetheroleum és Anisi stellati aetheroleum);
- valamint a gyulladáscsökkentő és hámosodást elősegítő orvosi székfű vagy kamillaolaj
- (Matricariae aetherolum).
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...282930...42