Információk, érdekességek

Medvehagyma ünnep és szüret Orfűn

2006. május 08.

A gyógynövény szezon első hírnökét, a medvehagymát ünneplik a baranyai üdülőparadicsomban, Orfűn.


Április első hétvégéjén rendezik az orfűi Kemencés udvarban az idei medvehagyma napokat. Az ünnep az értékes gyógynövény (allium ursinum) szüretelésének kezdetét is jelzi, hiszen a jellegzetes szagú növény már valóságos szőnyegként teríti be a közeli erdők alját. Hajtásainak intenzív illata és íze a fokhagymára emlékeztet. Taposásakor viszont erős hagymaszagot áraszt.


Terített asztal – Ehető virágok

2006. április 03.

Vannak olyan virágok,amelyek szirma ehető, és a virágzat ételeink díszítésére is alkalmas. Lényeges ismerni, mi az, amit elfogyasztunk. Ugyanis nem minden virág ehető és egyes növények mérgező hatásúak. A legismertebb virágcsemegék a sarkantyúvirág, az árvácska, az ibolya, a szarvacskás árvácska, a körömvirág, a snidling és a zsálya. Ezek a virágok kertben is könnyen termeszthetők.

Tinktúrák, cseppek főzetek - Titkok a boszorkánykonyhából

2006. április 02.

 A "jól ismert" teakészítésen túl a gyógynövények igen sokféle formában segíthetnek betegségeink tüneteinek enyhítésében és megelőzésében. Bizonyos növényeket tinktúra vagy borogatás formájában alkalmazhatunk leghatékonyabban, míg az illóolaj tartalmúak fürdő és inhalálás útján fejtik ki hatásukat. Válogatásunk ezekről a módszerekről ad rövid ízelítőt.

Körömvirág

2006. február 15.

Népies neve:
gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág

A növény leírása:

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves kerti növény. Dél- és Kelet-Európából származik.

Hogyan gyűjtsük?

     * A magas triénsav-tartalmú zsíros, körömvirágmag-olajat a festékipar is felfedezte, és gyakran használja termékei előállítására, mivel a lenolajhoz hasonló, de gyorsabban szárad.


A sokoldalú ana­nász

2006. február 13.

A 80-as évek végéig az ananászt Magyarországon csak konzervként ismerték, mert a friss gyümölcsöt csak a 90-es évek elején kezdték árulni a nagyobb élelmiszerüzletek.

 

Az ananászt a trópusokon szinte mindenütt termesztik. A gyümölcs mérete igen változó, az egész apró daraboktól az óriás példányokig sokféle lehet. Termése tetején kard alakú, szúrós levelek nőnek, a gyümölcs húsa pedig fehér vagy sárgás színű, édes, enyhén savanykás érzettel. Az étkezési rostokban, gyümölcssavakban és értékes ásványi anyagokban (például vasban, kalciumban) bővelkedő lédús gyümölcs csaknem 85 százalék víz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...3738...39