Információk, érdekességek

A gyógyszerszedés autóbalesetekhez vezethet

2009. augusztus 20.

Az idõsebb autóvezetõk zöme nem tudja, hogy naponta szedett gyógyszereik milyen veszélyt jelenthetnek, amikor beülnek a volán mögé.

 

 

Az autózás biztonságával foglalkozó, amerikai intézet vizsgálatának legújabb eredményeit most hozták nyilvánosságra. Az Egyesült Államokban a tömegközlekedés jelentõsége még mindig szerény és csak a nagyvárosok belsõ részein utazik az emberek nagyobb része ilyen módon. Az autó az uralkodó közlekedési eszköz, és szinte minden amerikai tud kocsit vezetni. A közlekedésbiztonsággal foglalkozó kutatóintézet, az AAA Foundation for Traffic Safety munkatársai azt vizsgálták, hogy a mind több, korosodó amerikai által szedett gyógyszerek nem fokozzák-e a baleseti kockázatot.


Csontritkulás: két világcég, egy új gyógyszer

2009. augusztus 09.

Ez az elsõ kései szakban alkalmazható innovatív terápia, amely a csontokat lebontó sejtmediátort gátolja.

 

 

Az Amgen és a GlaxoSmithKline együttmûködési megállapodást kötöttek, amelynek értelmében közösen forgalmaznák az Amgen által kifejlesztett denosumabot. A monoklonális antitest posztmenopauzális ostreoporózis (PMO) elleni gyógyszerként való engedélyeztetése az Európai Unióban, Új-Zélandban és Mexikóban folyamatban van, a két cég piaci kooperációja az engedélyek kiadásával veszi kezdetét. Rákgyógyszerként és PMO-terápiaként az Egyesült Államokban és Kanadában az Amgen maga forgalmazza a vegyületet. Az uniós államok és néhány más ország felhasználóit valamennyi onkológiai indikációkban ugyancsak az Amgen látja majd el.


AIDS-vakcinát tesztelnek Dél-Afrikában

2009. július 22.

Megkezdõdnek az elsõ, fejlõdõ országban kidolgozott AIDS-vakcina klinikai próbái Dél-Afrikában.

 

 

Anthony Mbewu, a kormány által támogatott Orvosi Kutatási Tanács elnöke elmondta, hogy a júliusban kezdõdõ, a vakcina biztonságosságát felmérõ tesztben 36 önkéntes vesz részt. Az Egyesült Államokban 12 önkéntessel már az év elején elkezdték a klinikai próbákat.


A talidomid mégsem használ a tüdõrák ellen

2009. július 21.

A talidomidot elõször nyugtatóként alkalmazták az ötvenes évek végén, most rákgyógyszerként kisérleteznek vele.

 

 

Az ellentmondásos hírû talidomid nevû gyógyszer nem javította a tüdõrákos páciensek túlélését, ám más ráktípusoknál reményre ad okot - közölték brit kutatók a Journal of the National Cancer Institute címû szaklapban megjelent tanulmányukban.


Génbetegséget enyhít egy ritkagyógyszer

2009. július 10.

A CAPS lázzal, fejlõdési rendellenességekkel, aszeptikus meningitisszel, látászavarokkal, pszichomotoros tünetekkel jár.

 

 

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság engedélyezte a Novartis Ilarisának (hatóanyag: canakinumab) forgalmazását gyerekek és felnõttek „cryopyrinnel összefüggõ gyulladásos periodikus szindrómája (CAPS)" indikációban. A cryopyrin a sejtek apoptózisában szerepet játszó fehérje, amelynek genetikai eredetû termelõdési zavara abnormis gyulladásos reakciókban játszik szerepet. A CAPS lázzal, fejlõdési rendellenességekkel, aszeptikus meningitisszel, látászavarokkal, pszichomotoros tünetekkel és fokozódó hallásromlással (süketséggel) jár, általában csecsemõkorban kezdõdik, de mindkét nemnél bármely életkorban elõfordulhat és élethossziglan tart. Kezelésre csak korlátozott lehetõség van. Az FDA elsõbbséget biztosított az Ilaris elbírásának, amely alkalmas lehet a CAPS-páciensek alapvetõ terápiás szükségleteinek kielégítésére.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...616263...79