Információk, érdekességek

Kockázatos fájdalomcsillapító a Diclofenac

2007. december 14.

Két ausztrál kutató több mint 1,5 millió résztvevõvel végzett húsz vizsgálatának adatait öszszesítve igazolta, hogy a ma legnépszerûbb fájdalomcsillapító akár negyven százalékkal is növelheti az infarktus kockázatát.


Egy, a fájdalom csökkentésére alkalmas készítményekrõl készült tanulmányokat átfogóan elemzõ vizsgálat szerint a fõként Európában, így hazánkban is népszerû Diclofenac az elõírt dózisok betartása mellett is veszélyes lehet. Korábban az Amerikai Orvosi Szövetség tudományos folyóiratában 23 tanulmányt átfogó vizsgálat jelent meg, s ugyanazt igazolta az ausztrál kutatók mostani vizsgálata is. A Diclofenac egy nem szteroid gyulladáscsökkentõ, évtizedek óta a piacon van. Világszerte az egyik leggyakrabban felírt gyógyszer, különbözõ néven kerül forgalomba.


Célkeresztben a gyógyszer

2007. december 09.

Hosszú az út a molekulától a gyógyszerig. A kutatások után jönnek az állat-, majd az emberkísérletek - és ez utóbbiak korántsem veszélytelenek. Csak az engedélyeztetés után kerülhet a gyógyszer a patikák polcaira. Húszezer molekulából húsz éri el az emberkísérletek fázisát, s mindössze egybõl lesz tabletta.


Talán sokan nem tudják; hazánkban 1933 óta kötik engedélyhez a gyógyszerek forgalmazását. Az elsõk között voltunk Európában, több nyugati országban csak az ötvenes években vezették be az ilyen szabályozást. Ezt a munkát Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti Intézet végzi, de ma már egyes speciális készítményekre központi uniós szabályozás érvényes, amely minden tagállamra érvényes. Paál Tamás professzor, az intézet fõigazgatója lapunknak elmondta: a gyártáshoz és a forgalmazáshoz külön engedély kell, az elõbbi feltétele az utóbbinak. Ezek azonban csak a végleges fázisok, elõbb még meg kell alkotni a gyógyszert.


Nagy szükségünk van a gyógyszerészekre!

2007. december 05.

Ezzel a gondolattal kezdte hozzászólását dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) által szervezett Együttmûködés a betegekért c. rendezvényen.
 

Az MGYK a civil- és betegszervezetekkel szakmai megállapodást írt alá, melynek legfontosabb célja a betegek érdekeinek hatékony érvényesítése.


Aláíró szervezetek: a Magyar Rákellenes Liga (elnök: dr. Vasváry Artúrné), Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (elnök: Kincses János), Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (elnök: Poós Péter), Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (elnök: dr. Hegedûs Lajos), LÁNC, Egészségkárosodott Emberek Szervezeteinek Szövetsége (elnök: Csatós Zsuzsanna), Nagycsaládosok Országos Egyesülete (elnök: dr. Szabó Endre).


Fájdalom-, láz-, valamint gyulladáscsillapító hatású gyógyszerkészítmények

2007. november 25.

GyógyszerA lelkiismeretes egészségügyi szakemberek ma is szem elõtt tartják az orvoslás atyjának, Hippokratésznek 2500 éves állítását: "natura sanat, medicus curat", azaz a természet gyógyít, az orvos gyógykezel. A gyógyító tevékenység tehát akkor optimális, ha az a szervezet természetes megújuló folyamatait (regeneráció) támogatja, azok érvényre jutását segíti.


A gyógyszerekbõl ezért csak annyit és annyi ideig alkalmaznak, ami a tudomány mai állása szerint, a tudományos bizonyítékok alapján szükséges.


Gyógyszert a gyógyszertárból (is),

2007. november 24.

Tanácsot csak a gyógyszertárból kaphatunk

Aki felelõsen gondolkodik saját és családja egészségét illetõen, az nem fosztja meg magát attól a lehetõségtõl, hogy gyógyszervásárlásainál megkérdezhesse gyógyszerészét, vagy tanácsot kérjen tõle. Persze a patikán kívüli gyógyszerbeszerzésnél ez a fajta szolgáltatás - ugyanazon fogyasztói ár mellett - nem jár a medicina mellé.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...707172...79