Információk, érdekességek

D-vitamin

2006. július 26.

A D-vitamin bizonyos élelmiszerekkel jut a szervezetbe, amely azonban a bőrt érő napfény hatására is képes azt előállítni. A természetes szükségletet már napi öt-tíz perces napozással is pótolni lehet.

 

A D-vitamin – más nevén kalciferol – a zsírban oldódók csoportjába tartozik. A szervezet kalcium- és foszforellátását szabályozza, emellett az egészséges csontok és fogazat létéhez is elengedhetetlen. Jó vitaminforrás a tej és a különféle tejtermékek mellett a tojás és a halmájolaj.


Házipatika

2006. július 18.

Minden háztartásban lennie kell elsősegélynyújtáshoz, kisebb baleset ellátásához, láz, fájdalom csillapításához, görcsök oldásához szükséges alapvető gyógyszereknek. Ennek összetétele természetesen függ a családtagok számától és jellegétől (újszülöttek, idősek stb.). A háztartásban bekövetkező gyakori apróbb sérülések - égés, szúrás, vágás, zúzódás - ellátásához szükséges kellékek: steril gézlap, sebtapasz, mullpólya.

A seb fertőtlenítéséhez már léteznek olyan jódkészítmények, amelyek nem csípnek.


A szegedi paprikából rákellenes gyógyszer lehet

2006. július 11.

Ez a szer segíthet abban, hogy a daganatos megbetegedések terén ne álljunk az élen Európában.

 

Új, rákellenes gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak Szegeden az Egyetem Mikrobiológiai Intézetében. A szegedi paprika, illetve néhány benne található anyag az alapja a kutatásnak. A gyógyszerre szükség is van, hiszen Magyarországon évente több mint 40 ezer új rákos beteget diagnosztizálnak.


Gyógyszerformák - Tabletták, kapszulák

2006. július 07.

Napról napra nő a gyógyszerválaszték, gyarapszik a gyógyszerkincs, sokasodnak a különböző hatóanyagokat tartalmazó készítmények, illetve az azonos hatóanyagot tartalmazó különböző nevű gyógyszercsaládok. 


Az új hatóanyagok száma nem növekszik olyan arányban, mint a felhasználható, alkalmazható gyógyszerek mennyisége. A gyógyszerkutatók feladata az új hatóanyagok vizsgálata, választási lehetőség biztosítása adott megbetegedés esetén.


E-vitamin

2006. július 03.

Az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik, könnyen oxidálódik, tehát levegőn, napsugárra hamar elveszítheti hatását. Késlelteti a szervezetben az oxidáció miatt bekövetkező öregedést, erősíti az immunrendszert, javítja a sejtek regenerációját, kedvező hatást gyakorol az idegrendszerre.

 

Az étkezési zsírokhoz adva növeli azok eltarthatóságát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...7879...80