Információk, érdekességek

Kolerajárvány Kenyában

2008. április 12.

Kenyában az elmúlt hetekben hatvan ember halálát okozta a kolera.

James Nyikal kenyai tisztifõorvos csütörtökön elmondta, hogy tizenhat nyugati körzetbõl jelentettek kolerás megbetegedéseket, ahol a választások után legsúlyosabbak voltak a zavargások. "Eddig 1217 megbetegedést és 59 halálesetet jelentettek a térségbõl, a hatvanadik áldozat Naivasában halt meg csütörtökön" - mondta James Nyikal.


Exporttal pótolja a Richter a hazai kiesést

2008. február 15.

Javuló exportértékesítés és csökkenõ hazai bevételek jellemezték a tavalyi évet - mondta a tõzsdei gyorsjelentés kapcsán Bogsch Erik vezérigazgató. Az idén idehaza további ötszázalékos bevételcsökkenésre számítanak a rossz makrogazdasági és a kedvezõtlen iparági környezet miatt, a külpiacokon viszont 5-15 százalékos bõvülést várnak.

Zöld jelzés a tb-törvénynek

2008. február 12.

Fenyegetéssel nem lehet megfélemlíteni a képviselõket - jelentette ki expozéjában Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az új egészségbiztosítási rendszerrõl szóló törvény tegnapi záróvitájában. A decemberben elfogadott törvényt a köztársasági elnök aggályait figyelembe véve módosították; erõsítették a civil kontrollt, ám a lényeg a módosításokkal sem változott: marad az egységes és a szolidaritás elvén nyugvó biztosítás.

Kell a gyógyszernagyker?

2008. február 08.

NagykerA gyógyszer-nagykereskedelmi cégek azon túl, hogy mind a gyártók, mind a kórházak által lényegében megvalósíthatatlan logisztikai háttérszolgáltatást nyújtanak, lényegében a fõ hitelezõi is az egészségügyi intézményeknek, a banki kamatokhoz képest nevetséges áron - nyilatkozta lapunknak Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgató-helyettese.


A kórházak jó része milliárdos tartozásokat halmozott fel. A kórházigazgatók szerint ugyanakkor ha közvetlenül tárgyalhatnának a gyártókkal, a jelenleginél sokkal nagyobb kedvezményeket kapnának, így nehezményezik, hogy - egy-két kivétellel - csak gyógyszer-nagykereskedõkön keresztül szerezhetik be az intézményi készletet.


Nem csökken a tb-támogatás

2008. február 08.

Meghaladja a 31 milliárd forintot a gyógyszercégek befizetése az egészségbiztosítási alapba, a végleges elszámoláshoz e hét végéig kapják meg az adatokat az OEP-tõl. A törvény szerint a tb által támogatott gyógyszerek forgalma után adót, az orvoslátogatóik foglalkoztatásáért regisztrációs díjat kell fizetni a gyártóknak. Ez, valamint a gyógyszerek árához adott tb-támogatás csökkentése is hozzájárult a biztosító kasszájának egyensúlyához. Azt ígérik, ez utóbbit az idén nem csökkenti az OEP.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...176177178...223