Információk, érdekességek

Zöld jelzés a tb-törvénynek

2008. február 12.

Fenyegetéssel nem lehet megfélemlíteni a képviselõket - jelentette ki expozéjában Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az új egészségbiztosítási rendszerrõl szóló törvény tegnapi záróvitájában. A decemberben elfogadott törvényt a köztársasági elnök aggályait figyelembe véve módosították; erõsítették a civil kontrollt, ám a lényeg a módosításokkal sem változott: marad az egységes és a szolidaritás elvén nyugvó biztosítás.

Kell a gyógyszernagyker?

2008. február 08.

NagykerA gyógyszer-nagykereskedelmi cégek azon túl, hogy mind a gyártók, mind a kórházak által lényegében megvalósíthatatlan logisztikai háttérszolgáltatást nyújtanak, lényegében a fõ hitelezõi is az egészségügyi intézményeknek, a banki kamatokhoz képest nevetséges áron - nyilatkozta lapunknak Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgató-helyettese.


A kórházak jó része milliárdos tartozásokat halmozott fel. A kórházigazgatók szerint ugyanakkor ha közvetlenül tárgyalhatnának a gyártókkal, a jelenleginél sokkal nagyobb kedvezményeket kapnának, így nehezményezik, hogy - egy-két kivétellel - csak gyógyszer-nagykereskedõkön keresztül szerezhetik be az intézményi készletet.


Nem csökken a tb-támogatás

2008. február 08.

Meghaladja a 31 milliárd forintot a gyógyszercégek befizetése az egészségbiztosítási alapba, a végleges elszámoláshoz e hét végéig kapják meg az adatokat az OEP-tõl. A törvény szerint a tb által támogatott gyógyszerek forgalma után adót, az orvoslátogatóik foglalkoztatásáért regisztrációs díjat kell fizetni a gyártóknak. Ez, valamint a gyógyszerek árához adott tb-támogatás csökkentése is hozzájárult a biztosító kasszájának egyensúlyához. Azt ígérik, ez utóbbit az idén nem csökkenti az OEP.

Protekciót kapnak az orosz gyógyszergyártók

2008. február 06.

Az orosz gazdasági és energiaügyi minisztérium új stratégia kidolgozásába kezdett, amely az orosz gyógyszeripart hivatott majd védeni a "gátlástalan nyugati vetélytársaktól".


A tervezet célja a külföldi cégekkel szembeni bürokratikus korlátozások bevezetése, illetve az általuk gyártott gyógyszerek hazai generikus termékekkel történõ fokozatos felváltása - írja a Kommerszant címû napilap. Az intézkedések többek közt a gyógyszerek szigorúbb engedélyeztetési eljárását, valamint az országon belüli gyárak fokozottabb ellenõrzését irányoznák elõ. Ezenfelül az Oroszországban gyógyszereket elõállító külföldi vállalkozásokat orosz leányvállalat vagy önálló jogi személy létrehozására is köteleznék, az orosz gyógyszergyártókat pedig értékesítéseik növelése céljából külföldi gyárak létrehozására ösztönöznék - teszi hozzá a Bloomberg hírügynökség.


Alig változik a biztosítási törvény

2008. február 06.

Tizenkét módosító indítvány született az egészségbiztosítás reformjáról szóló törvénnyel kapcsolatban, szocialista-liberális egyetértésben - legalábbis ezt mondja az SZDSZ. Tukacs István (MSZP) azonban úgy nyilatkozott: nem köthetõ az SZDSZ nevéhez külön módosító javaslat.


Horváth Ágnes egészségügyi miniszter már decemberben leszögezte, hogy nem ért egyet az államfõ kifogásaival, miután Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyûlésnek az egészségbiztosítás reformjáról szóló törvényt. Ennek tükrében az SZDSZ nem készített módosító indítványokat, az MSZP igen, még ha azok nagy ívû változtatásokat nem is eszközölnek majd.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...178179180...224