Információk, érdekességek

Felkészületlenül érték a gyógyszer-nagykereskedõket a kormány döntései

2007. január 09.

Felkészületlenül érték a gyógyszer-nagykereskedõket az egészségügyi kormányzat azon döntései, amelyek a gyógyszerár-támogatáshoz és egyes készítmények receptkötelessé tételérõl szólnak - mondta az egyik nagykereskedõ cég vezérigazgató-helyettese. Feller Antal közölte: emiatt bizonyos régiókban lehetnek ellátási gondok. Gál Ildikó interjúja.

Gyógyszerfelírás: teljes a káosz

2007. január 09.

Teljes a káosz a háziorvosok gyógyszerfelírásában: egy hét múlva már egy minõsített számítógépes program alkalmazásával minden gyógyszercsoportból a legolcsóbbat kellene felajánlaniuk a betegeknek, a doktorok azonban nem is tudják, hogy ehhez milyen rendszert kellene használniuk.


Január 15-tõl hatályos az a törvény, amely elõírja, hogy egy minõsített számítógépes program segítségével kell a háziorvosoknak kiválasztaniuk az azonos hatóanyagú, egyenértékû gyógyszerek közül a legolcsóbbat, s ezt kell felajánlaniuk a betegeknek. Ettõl csak akkor térhetnek el, ha orvosi indok szól egy másik szer mellett, vagy a beteg írásban jelzi, hogy a gyógyszerátállítás kockázatát nem vállalja, és kifizeti a drágább orvosság többletköltségeit. Molnár Lajos egészségügyi miniszter korábbi bejelentése szerint ellenõrizni fogják, hogy az orvosok eleget tesznek-e az elõírásnak, s a mulasztást akár pénzbüntetéssel is sújthatják.


Kórháztörvény: az államfõ dönt

2006. december 22.

Csupán elvi lehetõség, hogy helyi szinten, a regionális egészségügyi tanácsokban döntsenek a kórházi ágyak számáról. Egy hatályos jogszabály szerint ugyanis ha ez a testület nem tud dönteni az intézményi struktúráról, az átalakítás ügyét vissza kell utalniuk a szaktárcához. Az államfõnek december 27-ig kell döntenie az egészségügyi ellátórendszer átalakítását célzó törvényrõl.


Az államfõnek jövõ szerdáig van ideje, hogy döntsön az Országgyûlés által hétfõn jóváhagyott, kórháztörvényként emlegetett jogszabályról. Ha Sólyom László úgy ítéli meg, hogy valamely pontjában alkotmányellenes a jogszabály, elõzetes normakontrollt kérhet az Alkotmánybíróságtól. Politikai vétót is emelhet a jogszabály kapcsán, és újragondolásra visszaküldheti a parlamentnek. Ha a köztársasági elnök nem talál semmilyen kifogást, akkor az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló törvény passzusainak többsége január elsején hatályba lép - mondta el lapunk kérdésére Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófõnöke.


Diszkrimináció a patikusokkal szemben

2006. december 20.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, mert jogszabályellenesnek tartja az egészségügyi kamarák kötelezõ tagságának eltörlését, s azt, hogy a gyógyszerforgalmazásról szóló törvénytervezet elõkészítése során elmulasztották kikérni a köztestületek véleményét.

További centralizálás

2006. december 13.

Vannak olyan területei az országnak, ahol a daganatos betegek nem jutnak hozzá a megfelelõ kezelésekhez. Az egy éve létrehozott onkológiai centrumok rendszere sem segített ezen. A kormány ezért úgy döntött: új rendszer kialakítására tesz javaslatot.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...202203204...224