Információk, érdekességek

Kevesebb kórházi ágy - átalakuló ellátások?

2006. november 15.

Szerdán kerül a kormány elé a jelenlegi kórházi rendszer átalakításáról szóló javaslat, amelynek célja a felesleges kórházi kapacitások átalakítása, azaz összehangolása az orvoshoz fordulók valós igényeivel.


Az egészségügyi tárca azt a célt tûzte ki, hogy a jövõben lehetõleg az ország minden pontján magas színvonalú ellátást kapjanak a betegek - ennek ára azonban az, hogy bizonyos helyeken kórházi osztályokat kell felszámolni, esetleg intézmények szûnnek majd meg - vagy profilt váltanak.


Nem kell patikust alkalmaznia a gyógyszert kínáló üzletnek

2006. november 09.

Valószínûleg nem kell patikusokat alkalmazniuk a benzinkutaknak, ha gyógyszert is akarnak majd árulni. Az országgyûlés egészségügyi bizottságának elnöke, Kökény Mihály azt mondta az Info Rádiónak, hogy nem szavazzák meg az ezt célzó javaslatot.


A gyógyszer-gazdaságossági törvényrõl jövõ héten dönt az országgyûlés. Vindisch Judit összefoglalója.


Csúszik a gyógyszertörvény

2006. november 04.

Miközben a kormány benyújtotta az Országgyûlésnek a jövõ évi költségvetési törvénytervezetet, az egészségügyi bizottság azt javasolja, halaszszák egy héttel késõbbre a gyógyszer-gazdaságossági törvényrõl való szavazást, legyen érdemi egyeztetés a gyógyszerpiac szereplõivel.

 

Mivel a 2007. évi 364 milliárdos gyógyszerkasszát az új törvény alapján tervezték, vélhetõleg szûk keretek között folyik majd a disputa. A költségvetésben ugyanis azzal számoltak, hogy a gyógyszercégek 45 milliárd forintot fizetnek be az egészségbiztosítónak az általuk forgalmazott orvosságokra nyújtott tb-támogatás összege alapján, s ha ez sem fedezné a tb kiadását, sávos rendszerben további öszszeg vethetõ ki rájuk. A cégek szerint ez utóbbi a tervezhetetlensége miatt jogilag aggályos, s szerintük ellentétes az EU-jogszabályokkal az orvosságok hármas adója is. Az igazságügyi minisztérium jogszerûnek tartja a pénzbeszedést. A gyártók szerint egyeztetés híján nem kizárt, hogy bizonyos patikaszerek eltûnnek a tb-listáról, az újak pedig nem kerülnek föl rá.


Még nagyobb teher a gyógyszergyártókon

2006. november 03.

A 2007-es költségvetés tervezetébõl kiderül, a jövõ évi gyógyszerkassza súlyosan alultervezett, ami további befizetések rémképét és így további eredménycsökkenést vetít elõre a két tõzsdei gyógyszergyártó, az Egis és a Richter számára.

 

A gyógyszergyártók még reménykednek, hogy a gyógyszer-gazdaságossági törvény szövegezése kapcsán ki tud alakulni egy a kassza és a gyártók érdekeit egyaránt figyelembe vevõ konszenzusos álláspont. Az elemzõk mindenesetre eddig a 45 milliárd forintos befizetéssel számoltak, vagyis az ennek megfelelõ összeggel mérsékelték Egis- és Richter-eredményvárakozásukat, most viszont újabb csökkentések következhetnek.


Sietség - egyeztetés nélkül

2006. október 27.

Várhatóan november elsejével változik a gyógyászati segédeszközök (gyse) társadalombiztosító (tb) által összeállított listája; négy év óta nem került új eszköz a biztosító által támogatott termékek közé. Ráadásul a múlt évhez képest 2,8 milliárd forinttal, 42,2 milliárdra csökkent az e célra fordítható tb-kassza is, miközben jelentõsen nõtt a gyógyszerkiadás.

 

Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke felhívja a figyelmet: az Európai Unió irányelve a gyógyszer- és a gyse-kiadások arányára 3-1; ez hazánkban négy éve 7-1 volt, az idén 9-1-re romlott, ez a betegek rehabilitációjának a romlását is bizonyítja. Az évek óta merev lista feloldását, a köztudottan már nem forgalmazott termékek tb-listáról való lekerülését és helyükre azonos áron újak fölvitelét közel egy éve forszírozzák a cégek, de hiába. Ezért furcsállják a mostani sietséget; egy miniszteri rendelettel úgy változtatnák a gyse-listát, hogy a közgyógyellátottak ezután kizárólag a legolcsóbb termékekhez juthatnának hozzá. Ez méltánytalan velük szemben, tisztességesebb lenne, ha - hasonlóan a gyógyszerekhez - havi gyse-keretet állapítanának meg a számukra - jelentette ki az alelnök.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...204205206...224