Információk, érdekességek

Az emésztés pszichoszomatikája – 2.

2016. szeptember 22.

Az emésztés során magunkhoz vesszük a külvilág egy részét, elválasztjuk a hasznosat a haszontalantól, a hasznosat befogadjuk asszimiláljuk, míg a felesleges emészthetetlen dolgokat kiürítjük. Mindezt érthetjük szó szerint, hiszen – valóban az emésztő működés lényegét foglaltuk össze – de éppúgy érthetjük átvitt értelemben is. 

 

Székrekedés

A krónikus székrekedés népbetegségnek számít. Egyes statisztikák szerint a nők 35%-a, a férfiak 10%-a hajlamos a szorulásra. Az emberek csaknem negyede használ többé-kevésbé rendszeresen hashajtót. A székrekedés hátterében viszonylag ritkán van organikus betegség, sokkal inkább a rost- és vízhiányos táplálkozás, és a mozgásszegény, ülő életmód tehető felelőssé.

A nőknél minden bizonnyal nagy szerepet játszik a hajszás reggeli munkába indulás, pontosabban a túlzott felelősségérzet. A nők nagy része ugyanis úgy érzi, hogy ő felelős azért, hogy a család minden tagja időben felkeljen és elkészüljön. Nem marad ideje önmagára figyelni, s így gyakran elnyomja – vagy észre sem veszi – a székelési ingert.


Az emésztés pszichoszomatikája – 1.

2016. szeptember 22.

Az emésztés során magunkhoz vesszük a külvilág egy részét, elválasztjuk a hasznosat a haszontalantól, a hasznosat befogadjuk asszimiláljuk, míg a felesleges emészthetetlen dolgokat kiürítjük. Mindezt érthetjük szó szerint, hiszen – valóban az emésztő működés lényegét foglaltuk össze – de éppúgy érthetjük átvitt értelemben is. 
 

Az emésztés szimbolikája

A magyar nyelv meglepően "pszichoszomatikus" – számos nyelvi fordulat, szólás, kifejezés tükrözi a pszichoszomatikus történéseket, és jól rávilágítanak az emésztőrendszeri panaszok, betegségek szimbolikus jelentésére. Arra, hogy egyes érzelmi állapotok, emocionális folyamatok milyen szoros összefüggést mutatnak tünetekkel, betegségekkel. Nézzünk néhány példát: Az ember gyakran kénytelen "lenyelni a békát", van olyan, amit már "nem vesz be a gyomra", s a környezetében tapasztalt visszásságoktól pedig gyakran "felfordul a gyomra" vagy "hányingere" támad. 

Gondolataink, érzelmeink a paraszimpatikus idegrendszeren – főként a vaguson – illetve a gyakran enerális agynak is nevezett kettős fonaton (plexus submucosus Meissneri, plexus myentericus Auerbachi) közvetlenül és direkt módon befolyásolják az emésztőrendszeri működéseket. Nem véletlen, hogy Pavlov feltételes reflex elméletét a nyálelválasztás vizsgálatával igazolta. Erről ugyanis mindenkinek számtalan személyes tapasztalata van. A feltételes reflexek kialakulásához ugyanis nincs szükség előre megtervezett kísérletre. Az evőeszközök csörgése, egy szépen megterített asztal látványa is elindíthatja a nyáltermelést.


Így főzzön finomat - tojás nélkül!

2016. szeptember 20.

A tojásallergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia. Jellemzően gyermekkorban alakul ki, de előfordulhat olyan eset is, amikor felnőttkorban jelentkezik. Kezelésének egyetlen módja a tojásmentes diéta, melynek kivitelezéséhez Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ad hasznos tanácsokat. 

Nem csak a tojás okozhat gondot

ojásAbban az esetben, ha a szervezet a tojásban található valamelyik fehérjét allergénként ismeri fel és az immunrendszert védekezésre készteti, tojásallergia valószínűsíthető. Tojásérzékenység esetén sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája, továbbá más szárnyasok tojása sem fogyasztható az erős keresztreakció miatt. Kerülni kell a szárnyasok tollával történő érintkezést is. Előfordulhat keresztreakció a csirkehúsra, azonban a csirkehús immunválaszt kiváltó hatása alacsony, ezért a fogyasztása csak erősen pozitív reakció esetében, az orvos utasítása alapján kerülendő.

Mindig olvassa át az összetevőket!

A tojásallergia kinőhető, kezelése a teljes tojásmentes étrend. Minden ételt, a tésztákat, édességeket is ezeknek az alapanyagnak a kihagyásával kell elkészíteni. A készen vásárolt termékek összetevőt is gondosan át kell tanulmányozni, nem tartalmaznak-e, akár csak nyomokban tojást, tojásport. Jó tudni, hogy főzés és sütés alkalmával sem csökken a tojás allergizáló hatása.


Tanévkezdés laktózérzékeny gyerekkel – A menzán kötelező biztosítani a diétás étrendet

2016. szeptember 13.

Az egészséges táplálkozáshoz napi fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket kell fogyasztani, de sok laktózérzékeny teljesen kiiktatja ezeket az étrendjéből, pedig erre ma már nincs szükség. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) főtitkára az óvoda- és iskolakezdés előtt arra hívja fel a figyelmet, hogy a tejcukorra érzékeny gyerekek napi rutinjában is lényeges a kiegyensúlyozott táplálkozás, aminek részét képezik a diétába beilleszthető és már országszerte elérhető laktózmentes tej- és tejtermékek. A családoknak azt is érdemes tudniuk, hogy a szakorvosi igazolással rendelkező gyerekeknek az iskolai menzán kötelező biztosítani a megfelelő diétás étrendet.

Kevés tejterméket fogyasztanak a gyerekek (is)

A magyar lakosság tej- és tejtermék fogyasztása 2009-hez képest kis mértékben csökkent és továbbra is az ajánlások alatt marad: egy magyar felnőtt átlagosan 2,5 dl tejet, tejterméket fogyaszt naponta, szemben az ajánlott 5 deciliterrel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) adatai szerint az óvodások és kisiskolások körében még rosszabb a helyzet: a 4-10 éves gyerekek 35%-a a kritikus határérték alatti mennyiségben fogyasztja a csontfejlődésükben különösen fontos kalciumot. A tejfogyasztás csökkenésének okai között szerepel egyebek mellett az is, hogy egyre többen ismerik fel, hogy érzékenyek a tejcukorra, ezért elhagyják étrendjükből a tejtermékeket. Pedig a szakértők szerint ez nem helyes.


Ezt művelik a cukrok a szádban! (Csak erős idegzetűeknek)

2016. szeptember 06.

Köztudott, hogy a cukorfogyasztás káros hatással bír fogazatunkra, és a túlzásba vitt cukorfogyasztás általános egészségi állapotunkat is negatívan befolyásolja. Az elhízás számos betegség melegágya, a szívinfarktus veszélyétől a máj károsodásáig széles a skálája annak, hogy mi mindenben árthat a cukros étele fogyasztása. A szénhidrát a fogak ellensége! Cikkünkben bemutatjuk, hogyan vezet a cukorfogyasztás fogszuvasodáshoz, s mit tehetünk a megelőzés érdekében.

 

A cukros ételek magas szénhidráttartalma a fogakra rakodó lepedéket ragacsossá teszi, így a lepedék könnyen lerakodik a fogak felszínén túl a fogkefével nehezen elérhető fogközi területeken is. A lepedék magas cukortartalma a baktériumok számára kitűnő táptalaj, a cukrok fogyasztásával a baktériumok savakat termelnek, minél több cukor egyenlő minél több sav. Foglepedék és baktériumok nélkül tehát a cukor nem árthatna fogainknak. 

A baktériumok termelte sav roncsolja a fogzománcot, szétmarja azt. Hogyan? A savak hatására a fogzománcból kioldódnak az ásványi anyagok, a fog zománcszerkezete meglazul, a baktériumok áttörnek a fogfelszínen, elérik a fogszövetet, ahol tovább bomlasztják a fog szerkezetét, így megindul a fogszuvasodás. A fogszuvasodás tehát étkezési szokásainkkal összefüggésben álló népbetegség. A legnagyobb kárt a szénhidrátok (cukrok) okozzák, míg pl. a zsírok, fehérjék nem támadják meg a fogzománcot. Számos élelmiszer tartalmaz azonban rejtett cukrokat, pl. ketchup, chips, érdemes ebben a témakörben is tájékozódni. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...159160161...298