Információk, érdekességek

Halat, s nem vadat

2008. május 07.

 - jó olajat...


Energiaszükségletünk 15-40%-át a táplálékkal elfogyasztott zsírok adják. Élettani jelentõségük óriási, hiszen szervezetünkben elégve lényegesen több energiát szolgáltatnak, mint a szénhidrátok. De a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is. A növényi eredetû telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet megakadályozva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.


Bogyós gyümölcsök a rák­megelõzésben

2008. május 03.

Több mint ígéretes bizonyítékok sugallják, hogy a bogyós gyümölcsök, gyümölcslevek (áfonya, ribizli, egres, málna, szeder, szamóca, kökény, csipkebogyó) már kis mennyiségben történõ fogyasztása is hatékony segítség lehet számos daganatfajta elleni küzdelemben.

A bogyósok daganatellenes hatásukat számos biológiai tényezõ szerencsés együttállásának köszönhetik. Ezek között említhetõk a bioaktív növényi hatóanyagok, fitonutriensek, pl. a gyümölcsök élénk színét adó polifenolok (flavonoidok, proantocianidok) és a ligninek.


'Ártalmatlan' falatok - Miért nassolunk?

2008. május 02.

Csak egy harapás. Egy marék mogyoró. Egy szelet torta. Ropi, pogácsa. Egy kocka csokoládé. És még egy... Csupa apróság, ami a nap végére a megszámolhatatlanul sok elfogyasztott kalóriát rejtegeti. Az egészséges táplálkozás fontos eleme a gyakori, naponta 4–6 alkalommal történõ étkezés, amely során a kisebb étkezések többnyire gyümölcsbõl állnak. A nassolással elfogyasztott ártalmatlannak tûnõ falatok azonban elsõsorban zsiradékban, cukorban gazdagok. Egy kutatás eredménye szerint a megkérdezettek fele vallotta magáról, hogy naponta többször is nassol.

Szeretjük a halat, de ritkán fogyasztjuk

2008. április 30.

Kedvelt élelmiszernek számít Magyarországon a hal: tízbõl heten nyilatkoztak úgy 2007-ben, hogy különösen szívesen fogyasztják e húsféleséget, ám fogyasztása egyelõre elmarad a nemzetközi átlagtól. A GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló, kétévente készülõ tanulmánya szerint halat a lakosság mindössze 17 százaléka fogyaszt legalább hetente egyszer.

A diéta szarvashibái

2008. április 19.

Hányszor próbált már Ön is saját magának a lelkére beszélni, mert túlságosan súlyos pluszkilókkal eltávolodott a kívánatos testsúlyától. De elkeseredésre nincs oka: a hiba feltehetõen nem a kitartásában és elszántságában van, egyszerûen rosszul közelítette meg a kérdést. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb „eltévelyedéseket” és tippeket is adunk ahhoz, hogyan kerülhetõk el ezek.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...245246247...277