Információk, érdekességek

Daganatos beteggé esszük magunkat, ha mikrót használunk?

2007. január 31.

A második világháború vége felé egy amerikai mérnök mikrohullámokkal végzett kutatást úgy, hogy az árnyékolt terület mögött volt a szendvicse. Éppen végzett a munkával, és amikor megfogta a kenyeret, hogy falatozzon belõle.


Meglepõdött, hogy az étel forró, de nem értette, mitõl. Csak késõbb jött rá, hogy az árnyékolás nem védte a szendvicsét, így azt a mikrohullám melegíthette át. Ekkor született meg az ötlet, hogy ezzel a módszerrel más ételek is hõkezelhetõk. Megoldották, hogy az egészségre ártalmas sugárzás ne jusson ki a szerkezetbõl, s hogy az étel minden oldalról egyenletesen kapjon a mikrohullámból. Így indult a mikrohullámú sütõ napjainkig is tartó karrierje 1946-ban.


Szereti a sós ételeket? - alacsony vér-nátrium szinttel született!

2007. január 27.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azok, akik sós ételek után vágyakoznak, elképzelhetõ, hogy koraszülöttek voltak és alacsony vér-nátrium szinttel jöttek a világra. Ez a fajta 'kívánósság' azonban sajnos az elhízás szempontjából is komoly kockázati tényezõ.


Izraeli kutatók 41 koraszülött gyermeket vizsgáltak és megállapították, hogy minél alacsonyabb a vér-nátrium szintje valakinek a születéskor, annál több nátriumot (sót) fogyaszt 8 és 15 éves kora között. Az alacsony nátrium szinttel született gyermekek súlya korai gyermekkorban vagy korai kamaszkorban 30%-kal nagyobb volt, mint a korosztályuk átlaga. A kutatók megállapították, hogy a születéskor mért nagyon alacsony nátrium szint hosszútávon fokozott nátrium bevitelhez vezethet, amely a túlsúly kialakulásában rizikó faktorként szerepel.


Gluténmentes kenyér

2007. január 14.

Szakemberek kifejlesztettek egy újfajta kenyeret, amely teljes mértékben gluténmentes - és mindez nem megy a minõség vagy az íz rovására.

 

A búzában, a rozsban, a zabban és az árpában megtalálható a sikérfehérje (glutén), ami a legtöbb ember számára nem okoz semmilyen problémát. A glutén-érzékenységben vagy más néven cöliákiában szenvedõ emberek részére azonban a glutén fogyasztása súlyos bélkárosodáshoz illetve bélgyulladáshoz vezethet. A betegség elõfordulását genetikai tényezõk mellett környezeti faktorok is befolyásolják. A cöliákia viszonylag gyakori megbetegedés, Magyarországon minden 1000 ember közül 1 szenved ebben a betegségben. A fiatal korban jelentkezõ betegségre jellemzõ a gyermek gyarapodási zavara, gyakori, nagy tömegû zsíros és bûzös széklet ürítése, haspuffadás és hasfájás. A teljes mértékû gluténmentes - azaz búza-, rozs-, zab- és árpamentes - diéta betartása mellett elérhetõ a tünet- és panaszmentesség.


Telített zsírok: családi probléma

2007. január 07.

Az Egyesült Államokban egy kutatócsoport kimutatta, hogy gyerekkel rendelkezõ felnõttek több telített zsírban gazdag élelmiszert fogyasztanak otthonukban, mint gyerek nélküli társaik.


Az Iowai Egyetemen a szakemberek 6.600, 17 és 65 éves kor közötti felnõttet vizsgáltak, átlagéletkoruk 38 év volt. A felnõttek fele gyermekekkel élt együtt egy háztartásban, és fele 17 éves kor alatti gyermek nélkül. A nemek aránya egyenlõen oszlott meg.


Táplálkozástudományi szakemberek részletes kérdéseket tettek fel a családok által az elmúlt 24 órában elfogyasztott táplálékkal, és bizonyos ételek, magas zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztási szokásaival kapcsolatban.


Íz, harmónia

2006. december 26.

Vannak erõs akaratú emberek, akik minden körülmények között ellent tudnak állni a jónak; még karácsonykor is beérik egy szelet pulykamellel, és megállják, hogy nem esznek a jó töltött káposztából, a bejglibõl is éppen csak egy-egy szeletet csipegetnek, és jól érzik magukat. Legalábbis így mondják.


Én magam ennél hedonistább alkat vagyok: nálam a halászlé és a diós-mákos bejgli közé bõven jut a húsból is. És nemcsak a gusztusosan aranybarnára sütött madárból, hanem a fûszeres, tejföllel gazdagon locsolt káposztából is. Ezeket éppúgy az ünnep velejárójának gondolom, mint a karácsonyfát. És rendszerint annyi ideig ki is tartanak. Januárban aztán lehet pironkodni a mérlegen állva, hogy lám-lám, a torkosság bûnébe esve kiérdemelt a méltó büntetés: fogyókúra, amíg ki nem tavaszodik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...262263264...277