Információk, érdekességek

Fogyasszunk több diót!

2008. február 19.

ezt javasolja a gasztro-pszichológus

 

Fogyasszunk több diót!Dudás Kata, az Angyalok Konyhájának gasztro-pszichológusa vallja, hogy a testi-lelki harmónia megtalálása elsõrendû cél. Az egészséges életmódra sokan vágynak, de a megvalósításához szükséges a megfelelõ információ, illetve a szakképzett gyakorlati tanácsadás. Leginkább a konkrét étkezéssel és a lelki háttér feltárásával kapcsolatos segítség hiányzik.


A téli hónapokban gyakorta eszünk zsírosabb, nehezebb ételeket, többet nassolunk, kevesebbet mozgunk és ritkábban tartózkodunk a szabad levegõn. Ezzel párhuzamosan ilyenkor kevesebb friss zöldség- és fõzelékféle közül választhatunk a vitamin- és ásványianyag-szükségletünk fedezésére, mint tavasszal vagy nyáron, ezért sokan étrend kiegészítõket vásárolnak a vitaminok és nyomelemek pótlására. Egy kis odafigyeléssel a hideg hónapokban is össze tudjuk állítani a napi étrendünket úgy, hogy megfelelõ mennyiségben tartalmazza a létfontosságú tápanyagokat.


Disznóhús "szeretem-nem szeretem" - 2. rész

2008. február 03.

A zsírokról


DisznóÉtkezésünkben döntõ jelentõségû a zsírbevitel, mivel mozgásszegény életmóddal párosulva a túlzott zsiradékfogyasztás (beleértve az ételkészítéshez használt túl sok olaj, illetve a szükségesnél több kenyérkenéshez használt margarin is) elhízáshoz vezethet, amely növeli különbözõ betegségek kialakulásának rizikóját. Az állati zsiradékok mértéktelen fogyasztása - koleszterin-, és telített zsírsavtartalmuknál fogva - kockázati tényezõnek számít a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.


Fontos, hogy mind a nyersanyagválasztás, mind az ételkészítési technológiák terén szem elõtt tartsuk a zsírszegénységet. Tudni kell azonban, hogy míg a húsok felületén található zsíros részeket el lehet távolítani az elõkészítés során, addig a hús belsejében lévõ, az izomzatot átszövõ ún. rejtett zsiradékot nem. Ezért lényeges az étkezéshez felhasznált megfelelõ alapanyag kiválasztása. A zsírszegénységet sem érdemes azonban túlzásba vinni, mivel a 2,5%-nál kisebb zsírtartalom már szárazzá, élvezhetetlenné teszi a húst.


Disznóhús "szeretem-nem szeretem" - 1. rész

2008. február 02.

DisznóhúsA tél egykor a hagyományosan a disznóvágás ideje is volt. Ezt az eseményt azonban ma már egyre kevesebb helyen lehet felfedezni. A sertéshús általános megítélése is más lett, mint hajdanán: tápláló élelem helyett sok esetben az egészség ellenségeként beszélnek róla. Vizsgáljuk meg, hogy táplálkozástani szempontból van-e alapja az effajta megbélyegzésnek! Ismerjük meg több oldaláról is a magyar gasztronómia egyik alapvetõ nyersanyagát!


Egy ország húsfogyasztási szokásainak alakulásában meghatározó szerepet játszik a nemzeti konyha. Mindemellett azonban a lakosság által egy év alatt elfogyasztott hús mennyiségére hatással lehetnek más tényezõk is, mint pl. az élelmiszerbiztonság, az emelkedõ árak, valamint olyan általánosan elterjedt megítélések is, melyek szerint a húsfogyasztás kedvezõtlenül befolyásolja az egészséget.


Utazás a világ reggelizõasztalai körül

2008. január 30.

ReggeliMostanában egyre többet hallhatunk a reggeli és a különbözõ reggeli típusok összehasonlításának fontosságáról... Érdekes kérdés azonban az is, vajon mit reggeliznek a családok - felnõttek és gyerekek - szerte a világon?


Észak-Európa reggelije


Európában a hûvös északon barangolva bõséges reggelikkel találkozhatunk. A skandináv országokban népszerûek a felvágottak, a savanyított tejtermékek, péksütemények, ugyanakkor a gyümölcs és a gabonapehely is gyakori reggeli. A finnek szívesen reggeliznek kását és vajas fekete kenyeret, a svédek a kenyér és tojás mellett kedvelik az írót, azaz a tejbõl hozzáadott speciális baktérium kultúrával savanyított sûrû, kellemesen savanykás ízû italt.


A 90 napos diéta

2008. január 20.

A 90 napos diétával - legalább is a megnevezésével - egészen biztos, hogy mindenki találkozott, aki valaha is fogyókúrán törte a fejét. Csábító lehetõség, hiszen végül is három hónap nem a világ, de azért mégsem egy szkepticizmust kiváltó kéthetes csodadiéta. Állítólag amerikai sportorvosok dolgozták ki a szisztémát, amelynek káros hatása nem ismert, sõt még az is megengedett, hogy aki kevesebb kilótól szeretne megszabadulni, hamarabb abbahagyja a megadott menetrend szerinti táplálkozást.

 
Aki szigorúan betartja, akár 15-20 kilótól is megszabadulhat a három hónap alatt – ezt egyébként sok kipróbálója is bizonyíthatja, az internetes fórumokon rengeteg sikersztori szól mellette. Noha kitalálói azt ígérik, a diéta folyamán a szervezet mûködése is megváltozik, így elkerülhetõ a jojó-effektus, vagyis a leadott kiló kamatos visszaszedése a kúrát követõen, a tapasztalatok ez ügyben már megoszlanak. Mindenesetre azt javasolják, hogy a 90 nap végén újabb 90 napig csak gyümölcsöt reggelizzen a tartós eredményre vágyó fogyókúrázó.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...266267268...295