Információk, érdekességek

Kakaó

2006. június 20.

Gyerekkorunkban vele ébredünk, és bizony felnőttként is megédesíti olykor délutánjainkat a habos kakaó. Mit érdemes tudni róla?

 
Aztékok itala

A spanyol hódító, Fernando Cortez, az aztékok uralkodójánál aranykelyhet látott, melyből Montezuma a cshokolatl nevű italt fogyasztotta. Cortezt persze a kehely érdekelte, amíg meg nem tudta, hogy az ital alapanyaga mennyire értékes. Száz kakaóbogyóért egy rabszolgát vásárolhatott.
Cortez a spanyol udvarba vitte az azték italt. Itt egy évszázadon át titokban tartották. Az 1660-as években terjedt el Európaszerte. A legnépszerűbb Angliában és Hollandiában lett. Itt kezdték a keserű italt tejjel és cukorral ízesíteni. Táblában csak 150 éve fogyasztják, addig csak italként ismerték.


Bográcsban főtt finomságok

2006. június 19.

A szabadtűzön főtt ételek nemcsak attól különlegesek, hogy ízükben megőrzik a ropogó fák közül felszálló füst bukéját, hanem attól is, hogy hangulatuk van. Mert a bográcsozáshoz társaság kell, hangos, vidám, hasukat kedvelő emberek, akik szívesen készítenek vörösbortól illatozó pörköltöt, gulyást vagy akár egy jó csípős halászlevet.

Csontritkulás ellen: tej

2006. június 18.

A csontritkulás újabban már népbetegségnek mondható. Pedig a panaszok okos életvitellel könnyen megelőzhetők.


Több százezer honfitársunk szenved oszteoporózisban, azaz csontritkulásban. A betegség észrevétlenül alakul ki. A páciens gyakran már csak akkor értesül a problémáról, amikor eltörik a csigolyája, a combnyaka vagy az alkarja.


Zsíros tej, sovány tej

2006. június 16.

Már csak néhány évig kapható hazánkban a 2,8 százalék zsírtartalmú tej, ez a tejfajta ugyanis az Európai Unióban nem létezik.

 

A csatlakozási tárgyalásokon Magyarország 5 évre kért és kapott átmeneti mentességet, hivatkozva ennek a tejfajtának az itthoni népszerűségére.


Tea-kvíz

2006. június 16.

Avagy KIMITTUD a teáról. Kipróbálod magad?

 
1. A teában is van koffein.
IGAZ

Amikor teáról beszélünk, gyakrabban említjük a teint. Csakhogy a tein és a koffein ugyanaz a molekula, amely izgatóan, élénkítően hat a szervezetre. Ha ugyanannyi kávét és teát vizsgálunk, a teában fele annyi tein/koffein van, mint a kávéban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...277278279...284