Információk, érdekességek

Tanácsok hőség esetén várandós anyukáknak, kisgyermekes szülőknek

2015. június 16.

A nyári kánikula mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán, vagy szubtrópusi, trópusi vidékre utazna! Ezért életmódunkat ehhez kell igazítanunk, hogy csökkentsük a kellemetlen közérzetet, elkerüljük a rosszullétet, egészségre veszélyes, károsító hatásokat.

Különösen érzékenyek és védelemre szorulnak ilyenkor a várandós és szoptató anyák és a csecsemőik.

A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, hogy hőegyensúlyunkat megtartsuk: izzadunk, ezáltal folyadékot veszítünk, fokozódik a szomjúságérzetünk, szaporábbá válhat szívverésünk, légzésünk. Vérellátásunk romlik az erek kitágulása miatt, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. A legfontosabb, hogy előzzük meg a túlhevülést és folyadékvesztést!


Csendben szenvedő anyukák – Ízületi fájdalmak kisgyermek mellett

2015. június 15.

Anyukaként folyton arra gondolunk: csak gyermekünk egészséges legyen. Ez természetes aggodalom, hisz mindannyian a legjobbat szeretnénk nekik. De vajon gondolunk-e saját magunkra, miközben mindent megteszünk a gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséért, boldogságáért? A kiságyból való kiemelés, a pelenkázás, a négykézláb lovacskázás mind megterhelőek ízületeink számára. Gyakran küzdünk fájdalmakkal, de édesanyaként csak a legritkább esetben panaszkodunk emiatt. Hogyan végezzük helyesen ezeket a mindennapi mozdulatokat, hogy ne fájjon a derekunk, térdünk, csuklónk, ne kopjanak porcaink? Az Ízületőr (www.izuletor.hu) szakértői ehhez adnak tippeket.

Folytonos hajolgatás a gyerekért a kiságyba, fürdetéskor a kádba? Szaladgálás, felhőtlen játék a kertben, négykézláb lovacskázás? Kisgyermekes anyukaként bizonyára igaznak érezzük az állítást, hogy a mindennapi élet is sport! Nem árt tudnunk azonban, hogy ezek az ártatlannak tűnő mozdulatok komoly terhelést jelentenek ízületeink számára, és hosszú távon porckopáshoz vezethetnek.


A szülés tortája

2015. június 14.

A szülés olyan, mint egy színdarab. Jönnek a felvonások, egymást követik, aztán egyszer csak ott a gyerek és kezdődik a való világ észlelése, az anyaság. Élnek bennünk elképzelések, hogy hogyan kellene, mi lenne a cél, és alapjában véve, vagy pozitívan vagy negatívan, de minden szülőanya mást kap, mint amire eredetileg számít. Akár azt is mondhatnám, amit Shrek az ogreról, hogy a szülés olyan, mint a hagyma, egyik réteg a másik után, kicsit csípi a szemed, meg is könnyezed, de szeretni nagyon lehet és roppant egészséges.


Égetnivaló gyerek nincs

2015. június 11.

A Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központja június hónapban égés-prevenciós programot indít. A felvilágosító kampány részeként 2015. június 6-28. között minden szombat délután 14:00 óra és 16:00 óra között gyermekorvosi szaktanácsadással várják az érdeklődőket a Gyerek Szigeten, a Zewa Kids sátorban. 

Az iskolai szünet beköszöntével a gyermekek többet maradnak felügyelet nélkül. Szakértői tanácsokat gyűjtöttünk össze az égési balesetet megelőző lehetőségekről, hogy a szülők felkészülten tudják kezelni a vakációval járó élethelyzeteket.

Mit tegyünk, ha megtörtént az égési sérülés?

Az egészen enyhe, felületes égésekre hideg csapvizet kell folyatni legalább 5–10 percen át. A komolyabb felületes sérülések hűtésére a „20-as szabály” vonatkozik: 20 percen belül, legalább 20 percen át, 20 °C-os vízzel. A víz elvezeti a bőrből a hőt, mérsékli a bőr duzzanatát. Nem árt gézzel lazán bekötni a sebet. A sebet háztartási zsiradékkal/tejföllel bekenni nem szabad. Főleg a nagyobb égéseket ne jéghideg vízzel hűtsük. Az esetleges kisebb hólyagokat ne nyissuk fel!

Közérdekű telefonszámok:

  • Mentők 104,
  • Rendőrség 107,
  • Tűzoltóság 105,
  • Általános segélyhívó 112

Még a terhesség előtt kezeltesse a visszereit

2015. június 04.

Várandósság során gyakran alakulnak ki a bőrből kiemelkedő, kanyargós visszértágulatok, melyek nem csak esztétikailag zavaróak, de igen fájdalmasak is lehetnek. Bár sok esetben csupán a terhesség alatt keletkeznek, ám nem ritka, amikor még az előtt megjelennek. Dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa azt tanácsolja a leendő kismamáknak, hogy még a gyermekáldás előtt kezeltesse a problémát az állapot súlyosbodásának és az esetleges szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében!

Ezért alakulnak ki visszértágulatok a kismamáknál

Várandósság során számtalan változás megy végbe a nők szervezetében, melyek elősegítik a visszértágulatok kialakulását. Ilyen például a megnövekedett progeszteronszint, ami bár a terhesség megtartásához elengedhetetlen, a kötőszövetek lazábbá válnak, így a vénák falai meggyengülnek. Ráadásul az egész hormonrendszer olyan változásokon megy keresztül, melyek tágítják a méh ereit, ami sajnos a láb vénáira is vonatkozik. Emellett a magzat táplálása miatt jelentősen megnő az anya testében a véráramlás, és ez extra terhet ró az alsó végtagokra, melyeknek a szív felé kell pumpálnia a megnövekedett vérmennyiséget. Ezt az állapotot pedig csak fokozza a magzat folyamatos növekedése, mely egy idő után nyomhatja a medence vénáit, megnehezítve ezzel a vér visszaáramlását.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...201202203...280