Információk, érdekességek

Ha lázas a gyerek – tudunk mindent róla?

2015. január 18.

 lázas állapotMegbízhatóan és kellő időben lázat mérni…, hagyni vagy levinni a lázat…, tudni, mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni gyermekünkkel… Nem is olyan egyszerű dolog a –  rendszerint megrémülő – szülő számára! Nézzük, milyen tévhiteink vannak a lázzal és a lázas gyerek ápolásával kapcsolatban! 

Igaz/hamis állítások a lázas állapotról:

A láz a körülményektől függően változhat

  • IGAZ

Ha gyermekünk lázát akkor mérjük például, amikor felkel az ágyból, nem ugyanolyan eredményt kapunk, mintha várnánk egy rövid ideig a méréssel. Hasonlóképpen eltérő lehet az érték, ha épp a szájban történő lázmérés előtt adunk neki inni, de egyéb körülmények (túlöltöztetés, napnak kitettség stb.) is befolyásolják a mért adatot.


Megelőzhető a gyermekeknél a D-vitamin-hiány kialakulása

2015. január 06.

Megelőzhető a gyermekeknél a D-vitamin-hiány kialakulásaElkészült a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán az első magyarországi D-vitamin-szintet vizsgáló kutatás, amely azt mérte fel, az őszi-téli időszakban kivédhető-e a gyermekeknél a nyáron megszerzett D-vitamin-szint csökkenése. A kutatás alapján kijelenthető, hogy lehetséges a megfelelő szint megtartása a napfényszegény hónapok alatt.

A budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikán évek óta mérik az ott megforduló gyermekek D-vitamin-szintjét. A korábbi vizsgálatok szerint éves átlagban a kisgyerekek legalább 40 százaléka szenved D-vitamin hiányban, míg 15 százalékuknál a hiányszint kritikus. Dr. Szabó András professzor, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója szerint a D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei a csecsemőkor után, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezet.

A D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, mely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben, ezért hiánya mindenkinél komoly egészségügyi kockázatot jelent – a kisgyermekeknél azonban különösen fontos a vitamin megfelelő szintje. A vitamin nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik alapvető szerepet, de a szervezet védekezőképességében és az idegrendszer fejlődésében is. Hiánya bizonyítottan növeli a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség, de számtalan más súlyos betegség kockázatát is. A gyermekeknél a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen.


Ugatva köhög a gyermek, mi a teendő?

2015. január 05.

Ugatva köhög a gyermek, mi a teendő?A vírusos légúti fertőzések jellegzetes csoportja a gégét illetve a gége alatti területet érintheti, ezeket a kórképeket nevezzük pszeudokruppnak.

A kórkép lényege, hogy bizonyos vírusfertőzések (az esetek nagy részében a Parainfluenza vírus 1 és 2-es típus, de lehet adeno, influenza A, B, rhinovírus, RSV is a kórokozó) nyomán a gége hangrés alatti területén gyulladás keletkezik, melynek eredményeképpen az ödémássá válik, beduzzad. Az anatómiailag eleve szűk terület a gyulladás következtében tovább szűkül, mely légúti akadályt okoz. Ehhez hozzáadódik, hogy csecsemőkről, kisdedekről lévén szó, a légutak mérete kicsi, így pár mm-es nyálkahártya duzzanat is jelentős légúti szűkületet idézhet elő.

Ilyen tünetekkel jár

A pszeudokruppos tünetek az éjszakai órákban, legtöbbször hajnalban jelentkeznek, a még este lefekvéskor panaszmentes, vagy enyhe hurutos tüneteket mutató gyermekeknél. A kórkép főként kisdedeket, csecsemőket érinti, ritka kisgyermek és/vagy nagyobb gyermekkorban. Rekedtség, ugató köhögés, húzó belégzés uralja a képet, a tüneteket gyakran kíséri láz, vagy hőemelkedés.

Súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a gyermek ijedt, légszomja van, olykor a légzési segédizmokkal (orrszárnyak, bordaközi izmok) is kompenzálja a légzési nehezítettséget.


Szoptatás ünnepkor

2014. december 31.

A szeretet ünnepét megkoronázza, ha olyan pici van a családban, aki szopik. A karácsonyt minden család próbálja együtt, bensőségesen eltölteni.

Ezekben a napokban is nagyon fontos, hogy a baba akkor szopjon és lehetőleg annyi ideig, amíg igényli. Ez legyen az irányelv akkor is, ha vendégeik vannak vagy önök mennek a rokonokhoz, barátokhoz.Próbáljanak elvonulni babájukkal kettecskén egy külön szobába, ahol senki sem zavarja meg a szoptatás intim, boldog perceit. Akkor, ha nincs erre lehetőség, próbáljanak kicsit távolabb húzódni egy kényelmes fotelba és háttal a többieknek elhelyezkedni. Bő felsővel vagy egy könnyű kendővel is intimebbé tehetjük a szoptatást.

Ne bontsuk meg a szoptatás rendjét

Ne adjanak az ünnepi vendégség miatt cumisüvegből lefejt tejet vagy tápszert a picinek, mert megbomlik a kereslet-kínálat egyensúlya. Ez azt jelenti, hogy az igény szerinti szoptatásnál mindig annyi tej termelődik, amennyire a babának szüksége van. Akkor, ha a mama nem szoptat vagy nem feji le tejét, kevesebb tej fog termelődni.


A téli születésű babák egészségesebbek?

2014. december 15.

téli születésű babákA várandósság utolsó három hónapja kulcsfontosságú lehet a születendő gyermek egészsége szempontjából. A magas pollenkoncentráció ebben az időszakban növelheti az asztma kockázatát.

Öröklődés és környezet

Az allergiára való hajlam öröklődik, egy szülő esetén 30, míg két allergiás szülő esetén már közel 80 százalék az esélye annak, hogy a gyermeknél is valamilyen formában jelentkezik a betegség – magyarázzadr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. Azt, hogy az öröklött hajlamból valóban kialakul-e allergia, több tényező is befolyásolja. A környezetnek különösen fontos szerepe vanebből a szempontból. Ezért javasoljuk például, hogy allergiára hajlamos kisgyermekeknél fordítsunk külön figyelmet a hozzátáplálásra, hogy a gyermek környezetében igyekezzünk minimalizálni a lakáson belüli allergének: penészgomba és poratka számát. Korábbi kutatások alapján született az az ajánlás, mely szerint allergiás családban a gyermek születésének időpontját nem célszerű a magas pollenkoncentrációval járó hónapokra időzíteni. Svéd kutatók eredményei pedig most a babavárás utolsó három hónapjának fontosságára hívják fel a figyelmet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...216217218...280