Információk, érdekességek

6 évesen iskola

2014. augusztus 13.

A szülők és pedagógusok körében nagy port kavart az a törvény, hogy a hatodik életévüket betöltött gyermekeknek meg kell kezdeniük az iskolát.

Az elmúlt években egyre többen tartották vissza a gyermeküket, attól tartva, hogy megállja-e a helyét az iskolában? 

Mostanra talán már körvonalazódtak e döntés következményei mind a gyermekekre, mind a pedagógusokra nézve. 

Azt mindenki érzi, hogy nagyon fontos, hogy a gyermeke iskolakezdése sikeres legyen, és abba a bizonyos pozitív spirálba kerüljön, aminek az útja a következő: 

Ha jók a képességei, nagy előnnyel kezdi az iskolát -Könnyen tanul meg olvasni, írni, számolni. - Ha jól, olvas, ír, számol, akkor könnyen, gyorsan tanul. à Sikeresen veszi az akadályokat, szívesen jár iskolába. àÉrdeklődővé válik, megtanulja, hogy a szükséges információkat honnan és hogyan tudja megszerezni. à Ezáltal jó jegyeket szerez, biztosított a továbbtanulása, valamint felnőttként a sikeres munkavállalása.


Tabu, ami megdönthető — a szülés utáni vizelettartási problémákról

2014. augusztus 06.

Hazánkban évente akár tízezer újszülött életét és fejlődését befolyásolja az édesanyák hallgatása. A kismamák többsége ugyanis tabuként kezeli a terhesség alatti és a szülés után jelentkező vizelettartási nehézségeket, annak ellenére, hogy ez a várandósággal együtt járó, szakemberek segítségével könnyen kezelhető, átmeneti tünet. Magyarországon minden harmadik kismama szembesül e problémával. Mindemellett a kezeletlen esetek több mint felénél mutatkoznak a terhességi depresszió tünetei, ráadásul az időben nem kezelt gyermekágyi inkontinencia később tartós vizeletinkontinenciához is vezethet. 

A gyermekáldás az egyik legcsodálatosabb esemény a hölgyek életében, mégis sokszor felesleges aggodalmak és tabuk nehezítik a gyermekvárást. Ennek háttérében sokszor a félelmek és az ismerethiány áll.


Segítség, nem várt gyerek vagyok!

2014. július 07.

Vajon milyen esélyekkel indul az életbe az, akit nem vártak a szülei? Akit nem is szerettek volna, hogy megszülessen? Gyakran találkozunk ezzel a témával, mind a kineziológiai kezelések során, mind a családállítások alkalmával.

Egy kisgyermek számára létszükséglet a szeretet. Ő nem akar mást, csak azt, hogy szeressék, gondoskodjanak róla, és hogy ő is szerethesse a szüleit. Csak a gondoskodás nem elég. Ha a gyermeket szülei nem szeretik, ha nem él harmóniában, olyan megrázkódtatás éri ez által, amit élete végéig nem tud feldolgozni. 

Egy kliensem elmesélte, hogy őt nem akarták a szülei. Amikor édesanyja megtudta, hogy gyermeket vár, minden lehetséges eszközt igénybevett, hogy megszüntesse a terhességet. Egy másik kliens azt mesélte el, hogy amikor ő megszületett, édesanyja megpróbálta megölni őt. Sajnos nem egyedi esetekről van szó. Gyakran találkozom olyan emberekkel, akiket anyjuk olyan mértékben taszított el magától, hogy még bűncselekményt is képes lett volna elkövetni.


Terhességi rosszullét ellen is jó a kismamajóga

2014. július 03.

Amikor babát vársz, szinte minden megváltozik körülötted. Testileg és lelkileg is érdemes felkészülni a változásra. A kismamajóga egy nagyszerű módja annak, hogy fitt, nyugodt és kiegyensúlyozott maradj a terhesség kilenc hónapja alatt.

A terhes jóga korántsem új jelenség, több mint két évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki két angol orvos, de az utóbbi években az egekbe szökött a népszerűsége. Gyakorlatai között vannak olyanok, melyek segítenek a kismamának ráhangolódni a különleges állapotra, mások a magzat szülőcsatornába behelyezkedését támogatják, de a szülésre felkészítő légző- és egyéb gyakorlatok is segítik a mamákat. Nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá a jógában szerzett korábbi tapasztalat, ugyanakkor javítja a vérkeringést, csökkenti a stresszt, így a jógázó kismamák a növekvő pocak ellenére is jobban alszanak, illetve testileg és lelkileg is felkészíti a mamát a szülésre, mely a beszámolók szerint így könnyebb is lesz. Sőt, állítólag amelyik baba jógázott a pocakban, általában nyugodtabb, mosolygósabb, hamarabb reagál a környezeti ingerekre, gyorsabban, könnyebben fejlődik. 


Álommunka anyukáknak

2014. június 23.

Hol tudják kamatoztatni az anyukák azt az empátiát, szervezőkészséget, tenni akarást, amelyet az otthon töltött hónapok során felhalmoztak? Jelentős változás megy keresztül a nőkben, amikor gyermekük születik. Megértőbbek lesznek, empatikussá válnak mások problémái iránt, arra törekszenek, hogy mindenki boldog legyen körülöttük.

A Tárki (közvélemény-kutató) felmérése szerint, a jelenleg gyesen, gyeden lévő nők mindössze felének (49 százalékának) van olyan munkahelye, ahova vissza tud térni. A kifejezetten kismamáknak szóló álláshirdetéseket böngészve az interneten azt láthatjuk, hogy azok döntő része otthonról végezhető, internetes munka. Ez elgondolkodtató. Aki hosszabb időt töltött el otthon gyermekeivel, talán egyetért azzal, hogyaz éjjel, vagy a gyermek alvásidejében végzett munka, amely során nem sikerül kimozdulni otthonról, csak még inkább beragadni a „kisszobába”, bizony nem álommunka. Akkor milyen munka mondható ideálisnak? 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...218219220...280