Információk, érdekességek

Kire ütött ez a gyerek? 1. rész

2007. július 24.

Kire ütött ez a gyerek?Úgy a 10-12 éves kor táján, a serdülõkor közeledtével a gyermekek legtöbbje várhatóan a lázadás, az örök elégedetlenség, zúgolódás sajátos életszakaszának küszöbén áll.

 

Nemcsak nekik, hanem nekünk, szülõknek, felnõtteknek is meg kell birkóznunk e nehéz korszak problémáival. Ha átgondoltan, több szempont figyelembevételével közelítünk a feladathoz, biztosan sikerülni fog...


Kis zsarnokok megszelídítése

2007. július 09.

Kis zsarnokok megszelídítéseSzívünknek nagyon is kedves, bár gyakran engesztelhetetlen zsarnokokról van szó: saját gyermekeinkrõl... Szerencsére bõven akadnak könnyen kezelhetõ csemeték is, de nem ritka az olyan, a szülõk idegeit próbára tevõ kis gazfickó, aki más választ, mint "nem!" sohasem adna, szüleitõl viszont kizárólag a helyeslést hajlandó elfogadni.


Két-három éves korban a kisgyerekek rosszul tûrik a kudarcot - ez természetes állapot. Ha azonban ötéves koron túl is fennmarad ez a helyzet, méghozzá a család mindennapi életét zavaró, erõteljes formában, az már jogosan ad okot aggodalomra. Hároméves kor elõtt a gyermek elégedetlenségét dühkitöréssel, erõs izgatottsággal, toporzékolással, sírással tudja csak jelezni. Négyéves kor körül ezek a kitörések szelídülnek, és a kis ember már inkább szavakkal fejezi ki bosszúságát.


A kicsik és a repülés

2007. június 30.

A kicsik és a repülésHa egy távoli országba tervezzük a családi nyaralást, és emiatt repülõgépes utat választunk, kisgyermekünk számára már a repülõtérre való kiérkezés is nyugtalanságot okoz. A megszokottól eltérõ környezet ilyen jellegû hatása pedig még csak fokozódik, amikor beszállunk a gépbe. És mivel messze az úti cél, hosszas egy helyben tartózkodás vár a gyerekre, ami nem kis megpróbáltatást jelent neki. Ezért gondolnunk kell arra, hogy kellõ elõkészületeket tegyünk - életkora figyelembevételével - csemeténk megnyugtatására, szórakoztatására vagy mozgásigényének kielégítésére a fárasztó repülõút alatt.

Kirándulás veszélyerdõbe

2007. június 27.

Nagyobb fiacskámmal mindig történik valami. Talán mi tehetünk róla, mert elsõ gyerekként túlságosan óvtuk. Talán a küzdelmes születésének számlájára írható, vagy egyszerûen csak ilyen típus, de tény, hogy elképesztõen suta szegényke. Õ az, aki piciként rendszeresen úgy esett hasra, hogy a potytyanás után öt másodperccel – már stabilan fekve – a homlokát lecsapta az aszfaltra. Ugyanõ botlik meg rendszeresen a saját lábában, és ha az öcscsével az ágyon birkóznak, nem kell találgatnom, hogy a hatalmas csattanás után melyiket kell a földrõl öszszeszednem.

Indul a sütigyár!

2007. június 23.

A lakást betöltõ finom, édes illat minden embert az otthon melegére emlékeztet. A sütemények, torták az ünnepek elengedhetetlen hozzávalói, de a hétköznapokat is különleges alkalmakká varázsolhatják. Sajnos a süteménykészítés manapság leginkább már csak az idõsebb generáció "kiváltsága", ami talán nem véletlen, hiszen tradicionális édességeinknek elkészítése idõigényes feladat. Márpedig az aktív korban lévõ nõk nem igen tudják a sütést beilleszteni napirendjükbe a munka és a háztartás mellé. Az utóbbi években mintha kiiktattuk volna a házi készítésû süteményeket az életünkbõl, holott ezek a családi hagyományok fontos elemei. Gondoljunk csak arra, hogy minden famíliának megvan a maga kedvenc, féltve õrzött receptje, amely anyáról lányra száll.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...268269270...279