Információk, érdekességek

Kolosztrum: élet, erõ egészség

2007. április 07.

A „tej élet, erõ, egészség” mondást gyermekkora óta ismeri mindenki. Kevésbé ismert azonban az, hogy az elõtejre, vagy latin nevén kolosztrumra még inkább igaz az élettel, erõvel és egészséggel történõ azonosítás. Az újszülöttek számára elengedhetetlen, hogy ezt megkapják, hiszen az elsõ napokban kiválasztott tej különösen gazdag immunanyagokban, enzimekben, növekedési faktorokban és vitaminokban. 

A "tej élet, erõ, egészség" mondást gyermekkora óta ismeri mindenki. Kevésbé ismert azonban az, hogy az elõtejre, vagy latin nevén kolosztrumra még inkább igaz az élettel, erõvel és egészséggel történõ azonosítás.


„Csukamájolaj” a gyermekdiabétesz ellen

2007. április 05.

Norvégiában, ahol a tõkehalmájolaj (korábban Magyarországon csukamájolajnak nevezték) fontos vitaminforrásnak számít, Dr.Lars C. Stene és munkatársai kimutatták: a tõkehalmáj olaj 26 százalékkal csökkenti az 1-es típusú diabétesz kifejlõdését.

 

Kutatásaikat az American Journal of Clinical Nutrition 2006. novemberi számában közölték. Megvizsgálták, hogy 545 gyermekkori diabéteszes és 1668 kontrollszemély milyen arányban kapott elsõ életévben, illetve anyáik a terhesség alatt tõkehalmájolajat vagy D/vitamint.


Ráér elvágni a köldökzsinórt

2007. március 29.

Egy több, korábbi vizsgálatok eredményeit feldolgozó meta-analízis szerint, ha késleltetik az egykor életadó köldökzsinór elvágását, ahelyett, hogy azonnal leszorítanák, jobb vérképe és vas szintje lesz a babának, olvasható a Journal of the American Medical Association márciusi számában.


Még mindig megoszlanak a szakértõi vélemények a késõi köldökzsinór elvágás tanácsolhatóságáról, de abban egyetértenek, hogy további vizsgálatok szükségesek, mielõtt a klinikai gyakorlat megváltoztatását javasolnák. "Nincsenek konkrét gyakorlati következtetések, a vizsgálatot végzõ kutatók maguk javasolják a további vizsgálatokat" - mondta Dr. Salih Yasin, a Miami Egyetem Miller orvosi karának szülész-nõgyógyász professzora.


Testvérek a családban: értsük meg jobban õket!

2007. március 20.

A testvérek születési sorrendje meghatározza nevelési módszereinket, de sokszor nem figyelünk eléggé a gyermeki "alá-fölérendeltségi viszonyból" fakadó érzékenységükre, lelki problémáikra. Törekednünk kell a jobb megértésre - a szülõk részérõl és a testvérek között egyaránt. 


"A bátyám, az öcsém", "én vagyok a legkisebb"....


Olykor büszkén, máskor kissé féltékenyen vagy szomorúan ejtik ki gyermekeink ezeket a szavakat. A testvérek születési sorrendje meghatározza nevelési módszereinket, de sokszor nem figyelünk eléggé a gyermeki "alá-fölérendeltségi viszonyból" fakadó érzékenységükre, lelki problémáikra. Törekednünk kell a jobb megértésre - a szülõk részérõl és a testvérek között egyaránt.


A gügyögés fontossága

2007. március 17.

Azok, akik idáig tulajdonképpen viccesnek vagy kellemetlennek tartották, ha kisgyermeküknek gügyögtek, most fellélegezhetnek. Egy új kutatás azt állítja, hogy a gügyögés pont azt adja a gyermeknek, amire annak szüksége van nyelvkészsége fejlõdéséhez és a 'gyermeki beszéd' az érzelmi kötõdés kialakulását is segíti.


A vizsgálatot japán kutatók végezték, akik azt figyelték, hogy hogyan reagálnak az újszülöttek a felnõtt beszédre illetve a gügyögésre. A tudósok megállapították, hogy a csecsemõk agyának frontális lebenye aktívabban válaszol a 'bababeszédre.'


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...280281282...286