Információk, érdekességek

Nem megy a stroke nyári szabadságra

2010. június 09.

Az utazások, nyaralások alkalmával se feledkezzünk meg a betegségrõl, mivel a stroke nem utazik nyári szabadságra.

 


A Magyar Hypertonia Társaság által indított „Éljen 140/90 alatt!" mozgalom „Tudatos Törõdés" alprogramja idén nyáron a stroke és a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatos hasznos tanácsokra hívja fel a figyelmet. Cél, hogy az utazások, nyaralások alkalmával se feledkezzünk meg e betegségrõl, ekkor is tudatosan törõdjünk magunkkal, mivel a stroke nem utazik nyári szabadságra!


Kövér beteg, nagyobb tumor, rosszabb kilátások

2010. június 07.

Az elhízás és a prosztatarák agresszívabb formája között találtak összefüggést amerikai kutatók.

 

 

A rosszindulatú prosztatadaganat mérete egyenes arányban áll a betegek testsúlyával, és minél nagyobb a tumor, annál agresszívabb a kórlefolyás - derítették ki amerikai kutatók. A detroiti Henry Ford Kórházban végzett hatéves vizsgálat során 3327 olyan páciens esetét elemezték, akik rosszindulatú prosztatadaganat miatt mûtéten estek át.


Gyakori strandnyavalya: a kötõhártya-gyulladás

2010. június 05.

A bakteriális fertõzés mára már kezelés nélkül is meggyógyul 8-10 nap alatt, ezt rövidítheti le a célzott terápia 2-3 napra.

 

 

Különösen a gyerekek élik át gyakran, de nyaranta – egy-egy strandolás, uszodázás után - a felnõttek is tapasztalhatják magukon a kötõhártya-gyulladás jeleit. A fertõzést nem könnyû kivédeni, de a kezelése ma már meglehetõsen hatékony. A részletekrõl dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemészorvosa beszélt.


Limfóma: az egyre jobban gyógyítható kór

2010. június 02.

A limfómát, azaz a nyirokrendszer rosszindulatú daganatát világszerte az elmúlt két évtizedben egyre gyakrabban diagnosztizálják.

 

 

Magyarországon évente közel 1500 új beteget fedeznek fel. A betegség többnyire krónikus lefolyású, tünetei nem látványosak és más, kevésbé súlyos betegségekben is elõfordulhatnak. Ez az a kór, amelyrõl az emberek nagyon keveset tudnak, noha az utóbbi idõben egyre sikeresebben kezelhetõ és gyógyítható. Korán felismert limfómában az idõben elkezdett korszerû terápia betegségmentességet, akár jelentõs mértékben gyógyulást, de mindenképpen az élettartam és az életminõség jelentõs javulását eredményezi – tájékoztatott Dr. Udvardy Miklós egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet igazgatója.


Infarktus és agyvérzés is lehet a migrén vége

2010. június 01.

Egy friss kutatás szerint a migrénben szenvedõknek legalább kétszer nagyobb az esélyük a szívinfarktusra, mint a többi embernek.

 

 

Az erõs fejfájással küzdõk fokozottan ki vannak téve az agyi érelzáródásnak/gutaütésnek is, és hajlamosabbak arra, hogy kialakuljanak náluk a kardio-vaszkuláris betegségek fõ rizikófaktorai, köztük a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A tekintélyes New York-i Yeshiva Egyetem Orvosi karának munkatársai egy közel tizenkétezer, 18 és 80 év közötti ember bevonásával végzett, átfogó és reprezentatív felmérés eredményeként jutottak a fenti következtetésre.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...184185186...239