Információk, érdekességek

Varázslatos európai hétvégi úticélok a hideg évszakokra

2023. november 10.

Az év legszínesebb időszaka a legideálisabb arra, hogy meglátogassuk Közép-Európa kisebb történelmi városait. Ezek a hónapok kellemes időjárást nyújtanak a városnézéshez, a megfizethető őszi-téli kiruccanások csodájával fűszerezve, Budapesttől Berlinig. A környező országok kisvárosai tele vannak történelemmel, kultúrával és pazar látványosságokkal, amelyek felfedezése az egész család számára élvezetes hétvégi programot nyújthat. A következőkben megismerkedünk négy ilyen várossal: Bad Schandau, Liberec, Brno és Drezda.  

Brno - A nyugodtabb Prága

Brno (Brünn) egy hamisítatlan cseh nagyváros, ám mégsem annyira turistáktól nyüzsgő, mint Prága. Viszont tele van izgalmas sztorikkal és különleges kultúrával. A városban található a híres brnoi vár, amely már a középkor óta őrzi a várost. A várban múzeumok is találhatók, amelyek meglátogatásával megismerkedhetünk a régió történelmével hagyatékaival.

A hideg hónapokban a látogatók számára ajánlott egy sétát tenni a brünni óvárosban, ahol számos különleges hangulatú kávézó, étterem és kocsma is található. Azoknak, akik érdeklődnek a művészet és a kultúra iránt, a Moravska Galéria és a Janáček Ház is fontos állomás lehet. Budapestről már 4:15 óra utazással elérhető a város, így tökéletes célpont egy hétvégi kiruccanásra.

Bad Schandau – A természet ölelésében

Bad Schandau egy gyönyörű kisváros, amely a cseh határ mentén, a Szász-Svájci Nemzeti Park mellett helyezkedik el. Ez a hely tökéletes választás azoknak, akik a természet közelségében szeretnének kikapcsolódni. Történelme messzire nyúlik vissza, a város már a 18. században is ismert volt gyógyító hatású termálvíz forrásának köszönhetően. Ezt a mai napig élvezhetjük az itt található Toskana-Therme Spa exkluzív fürdőben, amely izgalmakkal teli helyként szolgál, ha elmenülnénk valahova a hideg elől.

Szász Svájc leglátványosabb sziklaképződménye, a Schrammsteine is könnyen megközelíthető a városból, és a kiváló lehetőséget kínál azoknak, akik természetközeli aktív kikapcsolódásra vágynak, hiszen itt lehetőségük van túrázásra és hegymászásra is.


Hogyan igazítsuk az asszertív kommunikációt a személyiségtípusokhoz?

2023. november 09.

Az asszertivitás nem csak az üzleti világban, hanem az élet minden területén elengedhetetlen, ha bizalmat és jó kapcsolatot szeretnénk kiépíteni másokkal, miközben szem előtt tartjuk saját határainkat is. A különböző személyiségtípusok esetében más-más szóhasználat, beszédstílus, gesztusrendszer működik. Ezért fontos, hogy kommunikációnkat mindig az adott személyhez és szituációhoz igazítsuk. De hogyan tegyük meg mindezt? Cikkünkben ehhez adunk most tippeket!  

Értsük meg a másik személyiségtípusát!

Hogy az asszertív kommunikáció minél hatékonyabb lehessen, fontos feltérképezni a másik személyiségét és motivációit. Ehhez többféle modellt is használhatunk.

MBTI személyiségtípusok

A Myers-Briggs teszt a Carl Jung által létrehozott személyiségtípusokat határozza meg négy dimenzió alapján.

1. Extrovertált és introvertált
Az extrovertált emberek többnyire cselekvés orientáltak. Fontosak számukra a társas interakciók és telve vannak energiával, miután másokkal időt töltöttek. Ezzel szemben az introvertált személyek inkább gondolkodás fókuszúak, élvezik a mély és tartalmas társas interakciókat, és azáltal tudnak töltődni, hogy egyedül lehetnek.

2. Érzékelő és intuitív
Az érzékelést előnyben részesítők többnyire nagy figyelmet fordítanak a valóságra. Elsődlegesek számukra a tények és a részletek. Az intuitív személyek ugyanakkor szeretnek a benyomásokra hagyatkozni, a lehetőségekről, jövőbeli elképzelésekről és elvont elméletekről gondolkodni.

3. Gondolkodó és érző
A gondolkodók számára a tények és az objektív adatok az elsők. Döntéseik során következetesek, logikusak és olykor hajlamosak személytelenek lenni. Azok azonban, akik az érzéseket részesítik előnyben, valószínűbb, hogy figyelembe vesznek más embereket és azok érzelmeit.

4. Megítélő és észlelő
A megítélő típusok a struktúrát és a határozott döntéseket preferálják. Az észlelés felé hajlók ugyanakkor nyitottabbak, rugalmasabbak és jobban alkalmazkodnak.


Lakásfelújítás: 4 dolog, amire érdemes gondolni

2023. november 03.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A lakásfelújítás izgalmas kaland: új színek, formák, esetleg bútorok varázsolhatják szebbé és praktikusabbá a mindennapokat, miközben modernebbé, ezáltal komfortosabbá alakíthatjuk az otthonunkat. Ahhoz azonban, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyennek megálmodtuk, igen sok tervezésre lesz szükségünk, nem is beszélve a költségekről és a lehetséges fennakadásokkal járó stresszről. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mik azok, amikre mindenképp érdemes gondolni, hogy a lakásfelújítás ne végződjön idegösszeomlással.  

1. Számoljunk a költözéssel!
Egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora mértékű lakásfelújítással tervezünk, illetve hogy mely helyiségeket fogja érinteni a renoválás. Ha például csak a konyhát szeretnénk megújítani, akkor néhány kellemetlenséggel ugyan, de kibekkelhetők a felújítás hetei anélkül, hogy el kellene hagynunk az otthonunkat.

Teljes felújítás esetén viszont célszerű a munkálatok idejére elhagyni az ingatlant, a zaj, a por, a szakemberek ki-be járkálása ugyanis zavaró lehet, és igen nehéz lenne fenntartani a mindennapi rutinunkat, ha nincs fürdő- vagy hálószobánk. Ilyen esetben célszerű közelben lakó rokonnál vagy egy apartmanban eltölteni pár napot – ezeknek a költségeivel pedig ne felejtsünk el számolni!

Messzire azonban nem ajánlott a lakásfelújítás alatt utazni, hiszen érdemes rendszeresen beugrani a munkálatok helyszínére. Napi egy látogatással nyomon lehet követni, hogy úgy és olyan ütemben halad-e a kivitelezés, ahogy a tervben szerepel, illetve pontos instrukciókkal láthatjuk el a szakembereket is. Előfordulhat, hogy a lakás kora, annak műszaki vagy statikai állapota miatt módosítani kell az előre megbeszélteken.


Ilyen az élet egy igazi mozaikcsaládban!

2023. november 02.

Király Peti családja is összecsiszolódottMíg évtizedekkel ezelőtt még egyfajta kuriózum volt, manapság már senki sem rökönyödik meg az olyan családokon, ahol a különböző tagok között nincs közvetlen vérszerinti kapcsolat. Az ilyen családokat hívjuk mozaik- vagy patchwork-családoknak! Hogy mit is jelent ez a fogalom? Röviden olyan családokat, ahol a szülők korábbi házasságukból (esetleg házasságaikból vagy kapcsolataikból) született gyerekeik együtt, egy háztartásban élnek, akár az azóta született közös utódokkal is. Profánabbul fogalmazva: a kapcsolatban élő pár tagjai hozták magukkal a saját "batyujukat", majd együtt viszik azt tovább!  

Híres mozaikcsaládok
A showbusiness világában nagyon sok szép példát találhatunk jól működő mozaikcsaládokra. A magyar származású Goldie Hawn és Kurt Russell családja az egyik legjobb példa erre. A férfi egy, a nő pedig két gyermeket hozott magával előző házasságából. Mégis teljesen összecsiszolódtak, a másik gyermekeit is sajátjukként nevelték. Goldie Hawn lánya, a szintén színésznőnek állt gyönyörű Kate Hudson többször is elmondta, hogy apjaként tekint Kurt Russelre.

De említhetnénk a híres soul énekesnőt Diana Ross-t is. Neki 5 gyermeke született három házasságból, majd később összeházasodott egy norvég üzletemberrel, akinek szintén volt már 3 gyermeke. A férje sajnos egy balesetben elhunyt, de Diana azóta is sajátjaiként szereti az azóta már felnőtt fogadott gyermekeit.

De a sor még nagyon hosszú: Lisa Bonet és Jason Momoa, Dwayne Johnson és Dany Garcia, Bruce Willis és Emma Hemming…


Miért vált olyan fontossá manapság az energiahatékonyság szerepe?

2023. november 01.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az energiahatékonyság a modern világ kihívásainak köszönhetően kulcsfontosságúvá vált a 21. században. Nem kizárólag az államok és a multinacionális vállalatok számára fontos, egyéni szinten is elkezdtünk odafigyelni rá. A klímaváltozás elleni harc egyik legjelentősebb eszköze, érdemes tehát alaposabban megismerkedni vele, és megtudni, miért is válik egyre sürgetőbbé az energiatakarékosság kérdése.  

Mi is az az energiahatékonyság?

Az energiahatékonyságról szóló törvény (mely a vonatkozó Európai Uniós Irányelvet vette alapul) így határozza meg a fogalmat: „a teljesítményben, a szolgáltatásban, a termékben vagy az energiában kifejezett eredmény és a befektetett energia hányadosa”. Ez nemzetgazdasági szinten azt mutatja meg, hogy egységnyi mennyiségű energiával mekkora mértékű nemzeti össztermék jött létre, vállalkozási szinten pedig azt, hogy egységnyi mennyiségű energiával mekkora mértékű haszonra tesz szert a vállalkozás.
 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...446