Információk, érdekességek

A tudós csal, a kolléga pedig falaz?

2008. június 22.

Valószínûleg sokkal több olyan tudós van, aki adatokat hamisít, kitalál vagy plagizál, mint ahányat tetten érnek.

 

A csütörtökön közzétett tanulmány szerint a felmérésben részt vevõ 605 amerikai intézményben dolgozó 2021 kutató közel kilenc százaléka állította, hogy tanúja volt lehetséges tudományos rosszhiszemû magatartásnak az elmúlt három évben. A 192 kutató, akik azt állították, hogy rajtakapták kolégájukat csalás közben, összesen 265 különálló esetrõl számoltak be, és az etikai vétségek közül többet megdönthetetlen bizonyíték is alátámaszt.


Zsírosodik a haja? - Praktikák a zsíros haj ápolására

2008. június 21.

A haj zsírossága nem betegség, legfeljebb kozmetikai probléma, hajunknak ugyanis bizonyos mennyiségû zsírra szüksége van. A többéves élettartalma alatt a hajszál számtalan roncsoló külsõ hatásnak van kitéve, és egyik védelmi vonala a hajhagymák felett elhelyezkedõ faggyúmirigyek által termelt zsírréteg.

Vigyázat, ismét jön a nagy meleg!

2008. június 21.

A hõmérséklet várhatóan hétfõn lesz a legmagasabb, amikor helyenként a 35 fokot is elérheti.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatta az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatalt, valamint az Országos Mentõszolgálatot, hogy elõrejelzésük szerint a következõ napokban felmelegedés várható. A hõmérséklet várhatóan hétfõn lesz a legmagasabb, ekkor a napi maximumhõmérséklet helyenként a 35 fokot is elérheti. Hétfõ estétõl északnyugat felõl egy hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét. Keddtõl átmenetileg néhány fokkal alacsonyabb lesz a hõmérséklet.


Kiderül a baj az agy ultrahangos vizsgálatával

2008. június 20.

A koponyacsonton keresztül ható ultrahanggal megvizsgált betegek 28 százalékánál agyi vérkeringési zavarokat észleltek.

 

Ezt Káposzta Zoltán országos szakfelügyelõ neurológus fõorvos, a budapesti Jahn Ferenc Kórház osztályvezetõ fõorvosa mondta az MTI-nek annak kapcsán, hogy a pénteken-szombaton Gyõrben sorra kerülõ fiatal neurológusok fórumán a résztvevõknek lehetõségük lesz elsajátítani ezt a korszerû diagnosztikai módszert.


Olcsóbb és gyorsabb: CT-vel ellenõrzött infarktus gyanú

2008. június 20.

Ha nem mutat szívinfarktust okozó érelzáródást, a beteget nem szükséges a kórházi õrzõszobában tartani.

 

Ha a szívinfarktus gyanúja miatt sürgõsségi osztályra beszállított betegnek az új vizsgálati technika, a komputeres tomográfia szerint nem záródott el a koszorúere, néhány óra múlva otthonába távozhat. A biztató hírt a sürgõsségi betegellátás nemzetközi kongresszusán közölték.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...384385386...451