Információk, érdekességek

Szklerózis multiplex ellen napfény a magzatnak

2010. május 05.

A kevés napfény növelheti a magzatnál a késõbbi szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát.

 

 

Azoknál a gyerekeknél, akik édesanyja kevés napfényhez jutott terhessége elsõ harmadában, a késõbbiekben nagyobb az esélye a szklerózis multiplex kialakulásának - állapították meg ausztrál kutatók. A szakértõk úgy vélik, hogy a kevés napfény a D vitamin hiányán keresztül befolyásolhatja a magzat központi idegrendszerének vagy immunrendszerének kialakulását, és esendõbbé teszi a szklerózis multiplex (SM) kifejlõdésével szemben a késõbbiekben.


Szõlõvel a szívbetegség és a cukorbaj ellen

2010. május 04.

A porított szõlõ hatékonyan megvédte a kísérleti patkányokat a koszorúérbetegség és a cukorbaj ellen.

 

 

A biztató eredményeket a Kísérleti Biológia nemzetközi kongresszusán ismertették Kaliforniában. Az orvosok már régóta megfigyelték, hogy bizonyos betegségek, panaszok gyakran együtt, halmozottan fordulnak elõ. A cukorbetegség és a magas vérnyomás fontos kockázati tényezõje a koszorúérbetegségnek, de ezek a betegek legtöbbször fölös kilókat viselnek magukon, és a vérkoleszterinjük is emelkedett.


Gyümölcs(özõ) támadás az asztma ellen

2010. április 20.

A feketeribizliben található természetes anyagok enyhítenek bizonyos asztmás légzési nehézségeket.

 

Új-zélandi kutatók egy vizsgálat során azt találták, hogy a feketeribizli mérsékli az allergiás eredetû asztma tünetei. Laboratóriumi kísérletek során azonosították azt az összetevõt, amely növelte a szervezet természetes védekezõképességét a gyulladással szemben – a pontos hatásmechanizmusokat egyelõre vizsgálják. Az epigallocatechin, ismert antioxidáns, gátolja a tüdõszövet gyulladásának kialakulását, és fõ alkotórésze a feketeribizliben található proanthocyanidin-nek, amely szintén pozitív hatással van az említett folyamatra.

 


Fogfájás: több ok, egy teendõ

2010. április 19.

Ne bíbelõdjünk a diagnózissal, a fájdalomnak számtalan oka lehet, de valódi megoldást csak a szakember javasolhat.

 

 

Szerencsés az a felnõtt, akinek még sosem fájt a foga, de erre a magyaroknak nincs túl sok esélye, hiszen egy megdöbbentõ statisztika szerint évente átlagosan egy fogkefét és két tubus fogkrémet használunk el! Így nem csoda, ha elõbb-utóbb elromlik és fájni kezd a fog. A fájdalom lehetséges okairól dr. Benkõ Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt.


Segíthet a nõknek a séta a stroke elkerülésében

2010. április 09.

Csökkentheti egy új tanulmány szerint a nõk a stroke-kockázatát, ha tornacipõt húznak, és hosszabb tempós sétára indulnak.

 

 

Azoknál a nõknél, akik tempósan gyalogolnak, 37 százalékkal volt alacsonyabb a stroke veszélye, azoknál pedig, akik legalább heti két órát sétáltak bármilyen ütemben, 30 százalékkal csökkent az agyi katasztrófa esélye - derült ki az Amerikai Szív Társaság Stroke címû folyóiratának internetes kiadásában ismertetett tanulmányból.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...123124125...161