Információk, érdekességek

Csontos kérdések

2007. szeptember 18.

Csontritkulás alatt a csont tömegének olyan mértékû csökkenését értjük, amely a csont szilárdságának gyengülésével fokozott törési hajlamhoz vezet. A folyamat sokáig teljesen tünetmentes, késõbb derék- és háttáji panaszok alakulnak ki, a hát meghajlik, a beteg testmagassága csökken.


Ma Magyarországon közel egymillió olyan ember él, aki csontritkulásban (osteoporosisban) szenved. Az egészségügy számára az egyik legnagyobb kihívás ennek az alattomosan támadó betegségnek a megelõzése, hiszen a tünetek észlelésekor már lehetetlen visszafordítani a folyamatot. Nõknél, a vékonyabb vázrendszer és a menopausa idején fellépõ fokozott hormonális folyamatok miatt (ösztrogén csökkenése) háromszor olyan gyakran fordul elõ ez a betegség, mint a férfiaknál, ezért körükben különösen nagy jelentõsége van a megfelelõ tájékoztatásnak.


Óvakodj a kullancstól! 2.rész

2007. szeptember 11.

A védekezésrõl

 

Magyarországon a Balaton-felvidéken, a Budai-hegységben és az ország erdõs-bokros területein sajnos gyakori a kullancsok elõfordulása. Mivel fejlõdésükhöz árnyékos, nedves helyet igényelnek, az Alföldön ritkábban észlelhetõk. A kullancsokat lakott területeken, játszótereken permetezéssel irtják. A kereskedelemben kapható szerek (spray, kenõcs) is távol tarthatják a kellemetlen vendéget.


Óvakodj a kullancstól! 1. rész

2007. szeptember 09.

KullancsA Lyme-kórt okozó borreliát Európában és hazánkban az Ixodes ricinus nevû kullancs terjeszti. A borreliák a természetben élõ rágcsálókat (egér, mókust stb.) is képesek kullancscsípéssel megfertõzni. Megbetegíthetik az embert és a háziállatokat (kutyát, lovat stb.) is.


Mi történik a kullanccsal?


A kullancsok a gazdákra - ideértve az embert is - kapaszkodva vért szívnak, majd jóllakottan a földre esnek. A vérre a kullancsoknak a három vedléshez és az ivarérettség eléréséhez van szükségük. Az Ixodes ricinus hímje 2,5, nõsténye 2-4 mm hosszú, de vérrel telve akár ennek háromszorosára duzzadhat. A vérszívás során a borreliák a kullancs nyálával kerülnek az ember vérkeringésébe.


A hepatitis elleni oltások

2007. szeptember 02.

A hepatitis elleni oltásokAz Egészségtudatos Utazásért Program keretében tájékoztatás jelent meg a Magyarországon elérhetõ hepatitis oltásokról.

 

A közelmúltban ugyanis a bicskei tûzoltók hepatitis elleni oltásairól szóló hírekben számos téves információ jelent meg az oltások árával kapcsolatban. Ezen információk beszerzésére irányadó, hiteles forrás az Országos Egészségügyi Pénztár hivatalos weboldala!


A hepatitis A és B elleni védõoltásokat általában utazóknak javasolják, hiszen ezen betegségek elõfordulása Magyarországon alacsony. A hazai megbetegedések valószínûsíthetõen külföldi utazások során történt vírusfertõzésekbõl erednek, így a védõoltásokat elsõsorban az utazóknak ajánlják.


Szemünk fénye

2007. augusztus 20.

Szemünk fényeMit jelent az idõskori makula degeneráció (ARMD/AMD)?

 

A macula luteat (sárgafolt) érintõ betegség, amely egyik vagy mindkét szemet érinti. Az AMD a látómezõ közepét károsítja, ahonnan a pontos látást nyerjük.


Teszteljük magunkat!


Az idõskori makula degeneráció (AMD) az idõskori vakság leggyakoribb oka. Az AMD a retina központi részét támadja meg és a beteg fokozatosan elveszíti központi éleslátását. A látómezõ központi részén jelentkezõ homályos folt vagy eltorzult kép, elgörbülõ vonalak a makula degeneráció elsõ tünetei lehetnek. Az Amsler rács segítségével elvégezhet egy gyors tesztet, hogy megtudja Önt is érinti-e az AMD.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...145146147...161