Információk, érdekességek

Szûrõprogramok nõknek és férfiaknak

2007. augusztus 18.

Kormányzati szinten már többször programot hirdettek a szûrõvizsgálatokon résztvevõk arányának növelésére, ezek eddig mérsékelt eredménnyel növelték azok számát, akik igénybe is vették a rák megelõzését célzó diagnosztikát.


A kabinet ismét tenne a daganatos megbetegedések kiszûréséért, de szemben a tavaly februárban elindított Nemzeti Rákellenes Programmal, amelyben még szerették volna, hogy az érintett nõk 80 százaléka részt vegyen mammográfián, ma már megelégednének a 70-nel is. Évek óta húzódó probléma, hogy azt nem is tudni pontosan, hány nõ vesz részt méhnyakrákszûrésen.


Legyen úrrá haragján!

2007. július 25.

Legyen úrrá haragján!Hogyan? Ehhez adunk hasznos ötleteket! 

 

Ugye, elõfordult már, hogy a mamája addig nem engedte el otthonról, amíg rendet nem tett a szobájában? Erre kezdetben csak enyhe bosszúsággal reagált, majd amint szedegette fel a szétszórt ruhákat és magazinokat a padlóról, egyre dühösebb lett.

 

"Hogy merészeli? Hiszen nem vagyok már gyerek!" - gondolta magában, de nem szólt, csak dúlt-fúlt. Ennek az lett az eredménye, hogy csapkodta az ajtókat és csúnyán rákiabált a kistestvérére.


Testi mesék

2007. július 05.

A nõiség tiszta szimbóluma az illatozó virág. Az intim zóna – ha meg tudjuk óvni tisztaságának belsõ egyensúlyát – méltó marad az üde jelképhez. Nyáron különösen fontos a gondos ápolás, hiszen a nagy kiruccanások alatt többször is kerülhetünk olyan helyzetbe, amely felboríthatja az intim testtájak természetes védelmét – mondta szakértõnk, dr. Cseh Erika szülész-nõgyógyász.

A szex veszélyei

2007. július 04.

A szex veszélyeiA nyár nemcsak a lazább ruhákat hozza magával. A nyaralás, a felszabadultabb kikapcsolódás sokszor együtt jár a könnyedebb kapcsolatteremtéssel is. Az elõvigyázatosság nagyon fontos, hiszen a veszély nem elhanyagolható: a szexuális úton terjedõ betegségek leginkább a huszonéves korosztályt veszélyeztetik. A Világbank felmérése szerint a 15–44 éves korosztálynál a második legköltségesebb egészségügyi tényezõ a nemi betegségek kezelése. A fiatalok körében végzett kutatások arra mutatnak rá, hogy a legtöbben az AIDS-tõl és a teherbeeséstõl tartanak, a különféle fertõzéseket ugyanakkor nem tartják igazán fenyegetõnek, és az ismereteik is elég szegényesek e témában. Az alábbiakban a legjellemzõbb, hazánkban elõforduló, szexuális úton terjedõ betegségeket mutatjuk be.

Küzdelem az elhízás ellen

2007. július 02.

Az elhízással egyéni szinten sem egyszerû megküzdeni - hatékony közpolitikai intézkedéseket pedig még nehezebb kidolgozni ellene. Pedig a fejlett világ számára is egyre égetõbb, hogy megforduljanak azok a tendenciák, amelyek a jóléttel, úgy tûnik, elválaszthatatlanul együtt járnak. A TESZ Alapítvány szakértõje szerint az elhízás, és a vele összefüggõ számtalan egészségügyi probléma - a cukorbetegségtõl kezdve a szív- és érrendszeri kórokon át a legkülönfélébb emésztõszervi vagy daganatos betegségekig - ugyanis lassan a legnagyobb tehertétellé válik, ami Európa egészségügyére, és nem utolsó sorban gazdaságára nehezedik.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...146147148...161