Információk, érdekességek

A jó házasság csökkenti a stresszt

2007. január 01.

A kiegyensúlyozott párkapcsolat, a biztos érzelmi háttér boldoggá tesz. Segítségével könnyebben viselhetõk az élet egyéb területein bennünket érõ megpróbáltatások, a stressz. A harmonikus kapcsolat jótékony hatásait tovább fokozhatjuk, amennyiben gyakran sétálunk kéz a kézben.


A University of Virginia kutatói 16, átlagosan 30 év körüli házaspárt vizsgáltak. A résztvevõk elsõként egy 0-151 közötti skálán értékelték házasságukat. A 100 alatti pontszámok valamilyen problémát jeleztek a kapcsolaton belül.


A kísérletben azon párok vehettek részt, akik egyaránt 100 pont felett értékelték viszonyukat. A férjek így átlagosan 126, míg a feleségek 127 pontot értek el.


Nem csak a békák…

2006. december 27.

Sokáig azzal áltattuk magunkat, hogy központi fûtéses, légkondicionált, jól szigetelt házainkban kivonhatjuk magunkat a természet hatásai alól. Pedig az idõjárás nem csak akkor és nem csak úgy hat ránk, ha éppen bõrig ázunk, ha napszúrás fenyeget. A természet eleven részei vagyunk, és szervezetünk reagál a természet minden rezdülésére. Ahogy társaink, az állatok is. Ki ne ismerné az idõjós békát, amely a néphit szerint viselkedésével jelzi, ha esõ közeledik. Vagy a kakast, amely fülsiketítõen kukorékol, akár hideg, akár meleg érkezik. De a macskák is látványos, vad mosakodással, a pókok munkabeszüntetéssel, a méhek meg röpülésükkel üzennek, hogy változik az idõ körülöttünk.

 

Az emberek körülbelül egyharmada szenved a különbözõ fronthatásoktól, amelyek átlagosan háromnaponta érkeznek. Gyakorlatilag mire a fronthatásra érzékenyek szervezete átáll az új frontra, már közeledik is a következõ. De mi is az a front? Honnan jön és hova tart?


Kövér az, aki annak érzi magát?

2006. december 23.

Érdekes kutatást végzett a bostoni Dana-Faber Rákkutató Intézet egyik munkacsoportja. Felmérésükben arra kértek túlsúlyos és elhízott embereket, hogy mondjanak véleményt saját testtömegükrõl - és az eredmények azt mutatták, hogy az emberek jó része hajlamos alulbecsülni saját testsúlyát.


A Dr. Gary G. Bennett vezette munkacsoport az ún. NHANES vizsgálatba bevont 6,552 túlsúlyos és elhízott férfi és nõ véleményét kérdezte meg saját testérõl 1999 és 2002 között. A szakemberek a testtömeg-indexet (BMI - a testtömeg és a testmagasság négyzetének hányadosa) használták a túlsúly megítélésére. Az eredmények igen nagy eltéréseket mutattak a különbözõ etnikumok között, de az összességében is megállapítható, hogy a túlsúlyosak (BMI: 25-29,9) és elhízottak (BMI: 30-) jó része normális testalkatúnak tartja magát. (Annak fényében, hogy az USÁ-ban egyes becslések szerint a túlsúlyosak és elhízottak együttes aránya 50-60%, ez talán nem is meglepõ).


Hûvösben-hidegben védeni kell a bõrt

2006. december 21.

Az évszakok változásai a bõrben lejátszódó folyamatokra is hatással vannak. Hideg idõben - már 8 °C alatt - a bõr speciális ápolást és védelmet igényel. A bõr, amely a külsõ világ és a belsõ életfunkciók határszerve, nemcsak a stresszre és a belsõ zavarokra (például anyagcsereproblémák), hanem az idõjárás viszontagságaira, a hõmérsékletre is reagál. 

Az évszakok változásaira tulajdonképpen az egész szervezetet fel kellene készíteni. Õsszel (de tavasszal is) gondolnunk kellene a szervezet méregtelenítésére. Böjtöléskor ugyanis felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, megerõsödik az immunrendszer, s a bõr mint kiválasztószerv fokozatosan mentesül a terhek alól.


Mértékkel napozzunk a télben

2006. december 19.

Az elmúlt években neves divatlapokban szinte csak szépen lebarnult modellt vagy hírességet lehetett látni, a divatirányzatok egyértelmûen a bronzbarna bõrt favorizálták. Nem kellett sokat várni rá, és a szépségipar elõrukkolt a válasszal: a szoláriumok kifejlesztésével.

 

Ma már minden sarkon szoláriumszalonokba botlunk, ahol a hõn áhított barnaság ígéretével kecsegtetnek a legkülönbözõbb árakon. Mi pedig fizetünk, hiszen a napozás – akkor is, ha mesterséges – a hangulatot is befolyásolja, másrészt a D-vitamin képzéséhez nélkülözhetetlen.

 

A nap sugarait így már télen is pótolhatják a barna bõr szerelmesei. Ám a szoláriu-mozás nem veszélytelen játék, hiszen a helytelen vagy mértéktelen barnulás súlyos bõr- és látási problémákhoz vezethet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...207208209...220