Információk, érdekességek

A patikai mosakodókrém

2015. március 01.

A patikai fürdetőkenőcs (Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. VII.) testápolóként, habfürdőként és samponként is funkcionál.

Kisbaba a fürdőkádbanLatinul Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. VII-nek, magyarul fürdetőkrémnek, mosakodókrémnek vagy fürdetőkenőcsnek, mosdókenőcsnek is nevezik azt a fehér színű kenőcsöt, amit sok szülő elsőként vált ki a patikában újszülött gyermekének.

A fehér színű, kedvező árú kenőcs az újszülöttek és csecsemők, de akár a nagyobb gyermekek testének bekenésére is testápolószerűen alkalmazható. Az Unguentum hydrophilicum nonionicum használatát követően a baba bőre selymesen puhává válik. Újszülöttek és csecsemők esetén akár a hajas fejbőrön is használható a fehér kenőcs. Lényeges azonban, hogy a mosdókenőcs nem popsikenőcs, nem kifejezetten a pelenkázott bőr ápolására ajánlott.

Az első időkben törekedni kell a vegyszermentességre

A baba megszületését követő napokban, hetekben különösen ügyelni kell arra, hogy szappanokat, illetvemesterséges anyagok egész sorát tartalmazó habfürdőket, babafürdetőket ne használjanak a bababőrre. Vagy tiszta vízben, vagy növényi alapanyagokat tartalmazó, hipoallergén fürdetőszerben, vagy a patikai fürdetőkrémes vízben ajánlott fürdetni az újszülöttet. Különösen előnyös a patikai fürdetőkrém használata, ha az újszülött bőre hámlik. Gyakori jelenség a hámlás a lábujjak vagy a kézujjak között, a fül mögött, de a test egyéb részein is felléphet. Néhány fürdetőkrémes esti fürdés, vagy napközbeni bekrémezés után már látható a javulás.


Így tároljuk helyesen a kozmetikumainkat

2015. február 14.

kozmetikumok

Jelentősen meghosszabbíthatjuk kozmetikai szereink élettartamát, ha odafigyelünk megfelelő tárolásukra, és az azzal összefüggő teendőinkre. Gyakran tartjuk sminkkészletünket, arckrémünket például a fürdőszobai szekrénykében – ami nem megfelelő hely számukra. De vajon, tudjuk-e milyen okok vezetnek szépészeti, bőrápoló termékeink megromlásához? Néhány tudnivaló és hasznos tanács a válaszadáshoz. 

Tartsuk a kozmetikumokat száraz helyen!

Típusuktól függően, kozmetikai szereink  fő alkotórészei közé tartozik többek közt a víz. Márpedig a vizes készítmények sérülékenyebbek a mikrobák támadásaival szemben, mint más termékek. Még ha a tartósítószerek csökkentik is a szennyeződések káros hatását, tartsuk kozmetikai szereinket száraz, szellős helyen, és ne a fürdőszoba párás, nedves, meleg levegőjében, megelőzve ezzel a baktériumok elszaporodását. Ez utóbbi milyen kockázattal jár? A hatóanyagok gyengülnek a krémekben, az illatok, színek elváltoznak a sminkszerekben – röviden szólva, megromlanak. A legjobb a lakás olyan részében, szekrénykében tárolni őket, amely nem esik túl közel a fürdőszobához, mégis hamar hozzáférünk a sietős hétköznapokban. Mindamellett tanácsos megjegyeznünk: a 100%-ban növényi olajtartalmú szerek biztonságban vannak a bakteriális támadásoktól, míg a púderek különösen hajlamosak rá, hogy beszívják a környezetükben lévő nedvességet, és így gyorsan romoljanak.


A biztonságos tamponhasználat 3 aranyszabálya

2015. február 10.

tamponhasználat A tamponhasználat kapcsán számos nézet – és annak ellentéte is – él a köztudatban. Hogy valaki használ-e tampont a menstruáció idején, azt mindenki maga dönti el, ám néhány alapvető higiénés szabály betartását nem szabad szem elől tévesztenünk.

 Első: a kézmosás!

A tamponhasználat egyik legfontosabb szabálya a felhelyezés, csere előtti alapos kézmosás. A nyilvános vagy közös használatú mellékhelységek esetében azt gondolhatjuk, elegendő, ha nem érintkezünk a WC ülőkével, azonban ez közel sem nevezhető elegendő körültekintésnek.

Gyakran pont azokra a részletekre nem ügyelünk, amelyek tényleges fertőzésveszéllyel fenyegetnek. A mosdóhelyiségek kiemelten szennyezett pontjai ugyanis a kilincsek és a mosdókagylók. Ha kihagyjuk a körültekintő kézmosást vagy annak valamely lépését, a kézre kerülő baktériumok (jellemzően Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia coli vagy Shigella) közül a még életképesek könnyen a szájba vagy a szembe kerülhetnek. Nyilvánvaló, hogy a tamponcsere ilyen helyen a higiéniai szempontok fokozott betartását követeli meg, hiszen ezek a kórokozók a nyálkahártyára kerülve l különböző fertőzéseket idézhetnek elő. Ezért a tampon felhelyezése előtt és után is mindig alaposan kezet kell mosni és a felhelyezés előtt a lehető legkisebb felületen érdemes megérinteni a már kicsomagolt tampont!


Fáj a lába a magassarkúban? – Ez lehet az oka!

2015. január 26.

Reggeli lábszármerevséggel leggyakrabban az aktívan sportolók szoktak találkozni, ám lényegében bárkinél előfordulhat lábszárfájdalom, különösképp azoknál, akik főleg magassarkút viselnek. A kellemetlen tünet hátterében gyakran az Achilles-ín problémája áll, mely szerencsére könnyen kezelhető. Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától többet is megtudhat a problémáról. 

Ín: hosszú és sérülékeny

Az Achilles-ín a lábszár izmait a sarokcsonthoz rögzíti, és a lábfej lefeszítésében, lábujjra állásban vesz részt – tehát a járásban, futásban, ugrásban játszik fő szerepet. Mivel ennyire sokat használjuk, esetleg túlerőltetjük, igencsak gyakran sérül. Bár leginkább azoknál okoz problémát, akik rendszeresen sportolnak – pl. futnak –, ám előfordulhat, hogy a magassarkú cipők miatt az ín megrövidül, rugalmatlanná válik, majd gyulladásba kerül, ami nagyfokú fájdalommal jár. Mindezeken kívül okozhatja egy egyszerű rossz mozdulat is, ugyanis ekkor hegszövet keletkezhet a felszínén, ami irritálhatja az ínt körülvevő védőburkot.


„Segítség! Baj van a körmömmel!” - 2.rész

2015. január 22.

köröm

Száraz, töredező, barázdált, netán sárgás a körme? Nézzük meg, mi lehet az ok! 

Száraz köröm

Dehidratált, töredezik, könnyen porlad. Általában a helytelen táplálkozás, vagy a tisztítószerekkel való gyakori érintkezés következménye.

Lágy, elvékonyodott köröm

Könnyen hajlik és beszakad. Gyakran a szervezet vitamin- és ásványi anyag hiányára vezethető vissza, de az is okozhatja, hogy a kezünk túl sokat van vízben.

Törékeny köröm

Egyes végei gyakran kettéválnak, és letörnek.  Oka lehet a szervezet tápanyaghiánya, de vegyi hatás is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...787980...111