Információk, érdekességek

Idegen testek a légcsõben, a hörgõben

2005. december 13.

A légutakba került idegen anyagok lehetnek gáznemûek, folyékonyak vagy szilárdak, és igen súlyos megbetegedéseket idézhetnek elõ. E helyütt - mert eltávolításuk a légutakból gégészeti feladat - a szilárd halmazállapotú idegen testekkel foglalkozunk.
Idegen testek félrenyelése, tehát a szájban levõ játékdarabka, növényi mag, étel, tû stb. légutakba kerülése, heveny, azonnali heves tüneteket okoz: ellilulást, köhögéses rohamot, fulladásérzést.

A bõrünk bánja

2005. december 12.

Nálunk Magyarországon elterjedt szõrtelenítési eljárásnak számít a gyantázás, amit régebben csak szakképzett kozmetikus végezhetett, ugyanis csak õ juthatott hozzá a gyantához. Ma már a drogériák polcain is találkozhatunk szõrtelenítõ gyantákkal.

Negyedmillióért keltek el a képek

2005. december 10.

2005. november 28-án a Magyar Rákellenes Liga az Országos Onkológia Intézetben jótékonysági árverést szervezett. Az aukción a 2004-ben nagy sikerrel zárult "Élet-Képek: Ecsettel az emlõrák ellen" képzõmûvészeti pályázat és a hozzá kapcsolódó 24 órás festõmaratonra beérkezett pályamûvek legjobbjai kerültek kalapács alá.


A légzés nem a miénk... (avagy, a dohányzásról másként)

2005. december 09.

 Latinul lélegezni spirare, a szellem pedig spiritus. Ebbõl is látszik, hogy a két dolog szorosan összefügg egymással: a belégzés – a befogadással. Az indiai tanokból tudjuk azt is, hogy a lélegzet a tulajdonképpeni életerõ hordozója, a hinduk ezt pránának nevezik. A bibliai teremtéstörténet szerint Isten a földbõl formált lénybõl, az isteni lehelet bejuttatásával teremtett emberi „élõlényt”


Konszolidálódik a vakcinapiac

2005. december 07.

A világ egyik legnagyobb független oltóanyaggyártó cége jön lét re azáltal, hogy a Crucell dán biotechnológiai társaság 449 millió dollárt kitevõ svájci frankért megvásárolja a svájci Berna biotechnológiai társaságot.

Az egyesülés után létrejövõ vállalkozás hatékonyabban veheti majd fel a versenyt az olyan nagy gyógyszergyártó társaságok oltóanyaggyártó üzletágaival, mint az amerikai Merck, az angol-svájci GlaxoSmithKline és a francia Sanofi-Aventis - mutat rá a Financial Times.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...147148149...162