Információk, érdekességek

Gyógyszert csak a gyógyszertárból?

2005. október 18.

Továbbra is megoszlik a parlamenti pártok véleménye a gyógyszerforgalmazás liberalizációjáról. Kitartunk a liberalizáció mellett, már készítjük a törvénytervezetet, és próbáljuk meggyõzni koalíciós partnerünket is - jelentette ki Mézes Éva. Az Országgyûlés egészségügyi bizottságának SZDSZ-es alelnöke hozzátette: idõben és térben közelebb kell vinni a betegekhez a gyógyszerek elérhetõségét.

Szívbajok ellen...

2005. október 18.

A Circulation címû szaklapban megjelent tanulmány szerint viszonylag egyszerû módszerrel - terhelési teszttel - megállapítható, hogy a vizsgált egyént fenyegeti-e jelentõs mértékben infarktus, illetve a teszt segítségével kizárható a veszélyeztetettség is. A módszer azoknál is képes elõre jelezni a bajt, akiknél a hagyományos "mérési eljárások" negatív eredményt adnak.

A vényírási jogosultságról

2005. október 17.

Ma Magyarországon az orvosok vénnyel és pecséttel történõ ellátása az Országos Egészségbiztosítási Pénztár feladata. A vényírás alanyi jogon illeti meg a doktorokat, melyre az OEP köteles szerzõdést kötni. Ez a szerzõdési kötelezettség nem jelenti azt, hogy a vénnyel rendelkezõ orvosok mindegyike automatikusan jogosulttá válik közpénz utalványozására, vagyis állami támogatásban részesülõ gyógyszer rendelésére.

 

A hatályos jogszabály szerint erre csak az egészségbiztosítóval finanszírozási szerzõdésben álló egészségügyi szolgáltatóknak van lehetõségük.


Nátha a családban

2005. október 16.

Nem hiába a kis korkülönbség, a fiaim kezdenek mind- jobban összhangba kerülni. Közösen dobálják a játékokat, együtt szüretelik a könyveket a polcról, és persze mindig ugyanaz az autó kell nekik.

 

A minap kiderült, hogy a betegség is egyszerre éri utol õket. „Anya-anya-anyaaa, vizes az orrom!” – ébreszt a Nagy kissé aggódó hangocskája. A meghatározás majdnem pontos, kivéve, hogy nemcsak az orra „vizes”, hanem az arca, a párnája és a lepedõje is. Mérem a lázát, 37,5. A Kicsi is nyûgösen kel, de más jele nincs a betegségnek – egészen délig, amikor neki is elkezd csillogni az orra.


A gerinc védelmében

2005. október 16.

A test szilárd belsõ tartórendszere a csontváz.

 

Felnõtt embernél ez kétszázhat különféle csontból épül fel, ám az újszülöttnél még háromszázötven külön darabból áll. Ezek huszonöt éves korra nõnek össze véglegesen. Az addig kialakult tartáshibák ekkor rögzülnek, s kezelésük nehezebbé válik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...146147148...149