Információk, érdekességek

Gyógyszeresen csökkenthetõ a prosztatarák kockázata

2009. május 24.

A hatóanyag indikációja a megnövekedett prosztatájú férfiak jóindulatú prosztata-túltengésének mérsékelt/súlyos eseteire szól.

 

 

A brit gyógyszeripar egyik zászlóshajója, a GlaxoSmithKline által kifejlesztett Avodart (hatóanyag: dutasteride) 23 százalékkal csökkenti a prosztatarák kockázatát a különösen veszélyeztetett csoportokban – jelentették be az Amerikai Urológiai Társaság ez évi, chicagói kongresszusán.


Mielõtt bevenné a gyógyszert...

2009. május 14.

Legyünk tisztába a helyes gyógyszertárolási módszerekkel!

 

 

Miután a gyógyszertárban a beteg megvásárolja az orvosa vagy a gyógyszerésze által felírt/javasolt gyógyszert, és mielõtt azt alkalmazza, számos dologra kell ügyelni, ami a gyógyszer hatását és a gyógyulás folyamatát befolyásolhatja. Felmerül a kérdés, hol és hogyan kell a gyógyszert tárolni?


Kis adag aszpirin is sokat segíthet

2009. május 12.

A legendás láz- és fájdalomcsillapító aszpirinnak kis adagja is elég a koszorúér-tágítás utáni érelzáródás megelõzésére.

 

 

A PCI-CURE nemzetközi tanulmány eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte. Az évszázadnál hosszabb ideje, világszerte szedett aszpirin eredetileg fájdalomcsillapítónak készült. Lázas gyerekek és felnõttek is ezt a tablettát vették be megfázás esetén, de ma a szív- és érbetegek leggyakrabban használt gyógyszere. Statisztikák szerint a világ gyógyszeripara évente 50 ezer tonna aszpirint gyárt, és ha ezt mind a hagyományos, féldekás tablettába préselnék, 100 milliárd darabot lehetne sorba rakni. Csak az Egyesült Államokban évente 16 ezer tonna aszpirint fogyasztanak, ami mintegy 80 millió tabletta bevételét jelenti.


Az Év gyógyszere - ha a többi csõdöt mondott

2009. május 11.

Amerikában leállították a szer törzskönyvezéséhez szükséges vizsgálatokat, hogy azonnal használatba állíthassák.

 

Magyarországon egyelõre csak akkor lehet alkalmazni az év gyógyszerének választott készítményt, ha már a többi terápia csõdöt mondott, a készítmény használatával tizenegyszer nagyobb eséllyel gyógyulhatnak meg a vérképzõszervi rákos megbetegedésben szenvedõk. A gyógyszer az eddigi átlag 3,5-5 helyett 10 évre hosszabbíthatja a myeloma multiplexes betegek valószínû további élettartamát. Valamint az is forradalmi áttörés, hogy a hatóanyagra a betegek 95 százaléka reagál, ami kimagasló arány a szakértõk szerint.


Súlyos érbetegek sem szedik pontosan a gyógyszereket

2009. május 07.

Érmûtét után gyógyszerek állandó szedésére szoruló betegek sem folytatják az állapotuk romlását gátló kezelést.

 

 

Holland kutatók vizsgálatának elszomorító eredményeit az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...636465...78