Információk, érdekességek

Súlyos érbetegek sem szedik pontosan a gyógyszereket

2009. május 07.

Érmûtét után gyógyszerek állandó szedésére szoruló betegek sem folytatják az állapotuk romlását gátló kezelést.

 

 

Holland kutatók vizsgálatának elszomorító eredményeit az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették.


Vakcina új influenza ellen

2009. május 03.

Az érintettek cáfolják, hogy bármelyik multinacionális gyógyszergyár megszerezte volna a maxikói influenza vadvírusát.

 

 

Van technológiája, gyártási lehetõsége Magyarországnak az új influenzavírus elleni oltás elkészítéséhez, a vakcinához csak a vadvírus hiányzik. Egyelõre az amerikai, illetve a mexikói hatóságokon kívül még egyetlen gyógyszergyártó cég vagy oltóanyag-kapacitással rendelkezõ ország sem jelezte: megszerezte a vadvírust, amelybõl a leggyorsabban lehetne elkészíteni a védelméhez szükséges szérumot. Szerdán a parlament szakbizottságának ülésén Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke közölte: napokon belül megkaphatjuk a vadvírust. Mikola István (Fidesz) szóvá tette: mit húzza az idõt a diplomáciai levelezéssel a kormány, miért nem küld ki személyesen egy kutatót a vírusért? Ez nemzetgazdasági elõnnyel is járhat, miután hónapokat nyerhet az, aki a vadvírusból „szelídít" vakcinát.


Gyógyszertoplista: vezet a koleszterincsökkentõ

2009. április 30.

Japán hozta a legnagyobb forgalomnövekedést, a slágerárú világszerte a koleszterincsökkentõ.

 

 

A kiskereskedelmi/gyógyszertári eladások a tizenhárom legnagyobb piacon a 2009 januárjával végzõdõ tizenkét hónapban elérték a 436,8 milliárd dollárt – közli az IMS Health „Retail Drug Monitor" címû havi kiadványa. (Az áttekintést a Pharma Marketletter ismerteti.)


Prevencióra is jó a gyógyszer

2009. április 27.

Diabéteszesek kezelésére szolgáló gyógyszer a cukorbaj megelõzésére is alkalmas lehet.

 

 

A diabéteszesek kezelésére szolgáló gyógyszer a cukorbaj megelõzésére is alkalmas lehet olyanok esetében, akik hajlamosak a betegségre - állítják japán kutatók.


Autoimmun betegségek: a baráti tûz

2009. április 25.

Májustól a 13 évesnél idõsebb fiatalok is ingyen jutnak hozzá az RA biológiai terápiájához.

 

 

Bár a sokizületi gyulladás kezelésére már 2005-óta elérhetõ Magyarországon az Abbott biológiai gyógyszere a HUMIRA, mégis az idén kapta meg a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság független bírálóbizottságától az ÉV Gyógyszere - 2008 díjat. Hogy miért csak most, arra csupán rosszindulatú magyarázat volna, ha felidéznénk, a gyógyszer december óta élvez 100 %-os biztosítói támogatást, addig méltányossági kérelemre, s az ezzel járó hercehurcával volt rendelhetõ.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...646566...78