Információk, érdekességek

Tabletta, drazsé, pezsgõtabletta - melyiket válasszam?

2007. május 16.

Napról napra nõ a gyógyszerválaszték, gyarapszik a gyógyszerkincs. Íme egy kis segítség a tájékozódásban! 

 

Tabletták, kapszulák

 

Napról napra nõ a gyógyszerválaszték, gyarapszik a gyógyszerkincs, sokasodnak a különbözõ hatóanyagokat tartalmazó készítmények, illetve az azonos hatóanyagot tartalmazó különbözõ nevû gyógyszercsaládok.


Gyógyszer lesz a curry alkotóelemébõl?

2007. április 09.

Amerikai kutatók szerint egy szintetikus anyag, ami a kurkuma – a curryben megtalálható anyag – távoli kémiai rokona, ígéretes fegyver lehet egy öröklött neurodegeneratív betegséggel, az ún. Kennedy-kórral szemben.

 

A kór, amely csak férfiakat támad meg, olyan, mint a Lou Gehrig-betegség lassan progresszív formája. A Kennedy-kórra, amelyet egy mutáns gén okoz, nincs gyógymód.


Földünk kincsei

2007. március 23.

Lehetséges, hogy ásvány- és gyógyvízkincsekben a Föld leggazdagabb országa Magyarország? Magyarország Európa közepén fekszik, földrajzilag a Kárpátok és az Alpok védelmi rendszerében. Megadatott számára, hogy a mai európai civilizáció egyik megteremtõjeként vonulhatott be a világtörténelembe.Tehette ezt, mint kicsi, de jelentõs ország az Osztrák-Magyar Monarchia részeként. 
Magyarország, ideértve a magyar származású tudósokat is, a viszonylag kis területe és lélekszámához viszonyítva a legtöbb hasznosított felfedezést és szabadalmat, találmányt adta a világnak (autóporlasztó, dinamó, villamos mozdony, nukleáris energia felszabadítása és hasznosítása, holográfia, a C-vitamin, gyógyszerkészítmények sokasága stb.).


Ez a felfelé ívelés az elsõ világháborúval és azt követõen a Monarchia szétesésével kezdett megtorpanni. Az 1945. év utáni orosz megszállással elõbb pusztultak, majd a puha diktatúra keretei között ismét megjelentek a magyar civilizáció eredményei.


Változások a pirulák piacán

2007. március 14.

Nem csak az influenzás idõszak miatt esik sok szó mostanság a gyógyszerekrõl, a szokásos áremeléseken kívül ugyanis több, nagy port felvert változás is történt körülöttük.

 

Az egyik legközismertebb, hogy február közepétõl nem csak patikában, hanem mondjuk benzinkúton is megvásárolhatunk néhány, szelídebb hatású készítményt; valamint, hogy több olyan szer, amely a házi patika alaptartozéka, és eddig korlátozás nélkül kapható volt a gyógyszertárakban, mostantól csak receptre felíratva vásárolható meg.


Háború a gyógyszerekért

2007. február 20.

Kiásták a csatabárdot a gyógyszergyártó mamutvállalatok és a sokkal olcsóbb gyógyszereket gyártó fejlõdõ országokbeli cégek. A pereskedés kimenetele végsõ soron a szegényebb államokban élõ betegek millióinak sorsát határozhatja meg.

 

Rekordhaszon és szellemi jogvédelem vagy töredék áron kapható, szabadon gyártható gyógyszerek a szegények millióinak - lesarkítva errõl szól a gyógyszergyártó vállalatok között elmérgesedett vita.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...747576...80