Információk, érdekességek

Gyógyszerformák - Kenõcsök, krémek, balzsamok

2007. január 29.

A kenõcsök, a krémek és a balzsamok a testfelületen, a bõrön vagy a nyálkahártyán alkalmazott szerek. A nyálkahártyákra való kenõcsöknek, krémeknek a neve az alkalmazás helyét is jelöli egyben, pl. orrkenõcs, szemkenõcs stb.

 

Mind a három gyógyszerformára jellemzõ, hogy nemcsak felületi, a bõr vagy a nyálkahártya kezelésére alkalmasak, hanem más testrészek gyógyítására is használhatók. A gyulladáscsökkentõ kenõcs az ízületek betegségének enyhítése miatt hasznos, más kenõcs a bekent bõrfelület alatt a vérkeringést serkenti. A kenõcsöket a felhasználás során tapasztalható tulajdonságaikkal szokták jellemezni, pl. jól kenhetõ, vízzel lemosható, filmbevonatot képez stb. A krémek abban különböznek a kenõcsöktõl, hogy sokkal puhábbak, lágyabbak, könnyebben kenhetõk. A kenõcsök különleges formája a paszta, ami keményebb, nehezen kenhetõ, sok szilárd anyagot tartalmaz. Az elõbbiektõl különbözik, de felhasználásában hasonló a gél, aminek jellemzõje, hogy átlátszó, könnyen kenhetõ, vízzel lemosható. Vannak készítmények, amik vérömlenyek, véraláfutások felszívódását segítik elõ, kenõcs és gél formában is kaphatók.


Indiai, kínai gyógyszerdömping fenyeget

2007. január 28.

A gyártók szerint "névtelen", de nagyon olcsón elõállító ázsiai gyártóknak és készítményeknek kedvezne az egészségügyi tárca új gyógyszer-támogatási eljárási szabályozása.


Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) és a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete csütörtökön közleményben tiltakozott az Egészségügyi Minisztérium (EüM) újabb terve ellen, amely szerintük veszélyeztetné a betegellátás biztonságát.


Átgondolják az Algopyrin vénykötelességét?

2007. január 26.

Vojnik Mária szocialista országgyûlési képviselõ a parlament egészségügyi szakbizottságának január 24-i ülésén megállapította, nem javította a betegellátást, hogy több készítmény, köztük az Algopyrin, néhány hét múlva vénykötelessé válhat – értesült a Népszabadság. A képviselõ hozzátette, a szaktárca alaposabban megfontolhatná ezt a lépést, annak ellenére, hogy maga a gyártó is kérte terméke vénykötelessé tételét. Horváth Ágnes, a tárca politikai államtitkára Vojnik felvetésére nem reagált, de több mint egy órán át ismertette a bizottság tagjai elõtt az egészségügyi reformtörvényeket.

Gyógyszerformák - Gélek, sprayk, habok

2007. január 15.

A gélek, sprayk, habok olyan különleges gyógyszerformák, amelyeknek az összetevõi különbözõ halmazállapotúak. 
A gélek esetében a szilárd anyag részecskéi folyadék - legtöbbször víz - hatására megduzzadnak, egymással kapcsolatba kerülnek, vázszerkezetet képeznek és a folyékony, valamint szilárd halmazállapot közötti kocsonyás állapotot hoznak létre. A gélekre jellemzõ, hogy melegítéssel elfolyósíthatók - akár a megkocsonyásodott húsleves -, illetve keveréssel vagy rázással is megszakítható a vázszerkezet, ez is folyékony halmazállapothoz vezet. A gélek a magas folyadék-, általában víztartalmuk miatt áttetszõk, felhasználásukban leginkább a kenõcsökre, krémekre hasonlítanak. Alkalmazhatók fogápolásra, pl.: foggél, kozmetikai célokra, pl. hajzselék, valamint a bõrfelületén helyi vagy távolhatás kifejtésére.

Itt a patikán kívüli gyógyszerek listája!

2007. január 08.

Összesen 289 gyógyszer patikán kívüli árusítását engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti Intézet - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Az orvosságok várhatóan február közepétõl lesznek kaphatóak benzinkutaknál vagy hipermarketekben.

 

A készítmények között vannak fájdalom- és lázcsillapítók, gyulladáscsökkentõk, vitaminok, bizonyos krémek, de szem- és orrcseppek is. Horváth Ágnes elmondta azt is, hogy az Algopyrin, a Demalgon, a Germicid és a Quarelin nincs rajta a listán, sõt január végén, február elején vénykötelessé válnak majd.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...757677...79