Információk, érdekességek

Adósságban vergõdnek a kórházak

2008. január 11.

Még mindig nem tudjuk, hogyan alakult a kórházak tavalyi pénzügyi mérlege, egy viszont biztos, az adósságuk növekedett. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint már évek óta adósságspirálban vergõdnek az intézmények, s helyzetük akkor romlott drámaian, amikor az állam korlátozta a gyógyítás kifizetését.


A gazdálkodás lehetõségeit tovább rontotta az áprilisi miniszteri rendelet, amelynek értelmében számos úgynevezett aktív - nagyobb mértékben finanszírozott - ágy szûnt meg országszerte, vagyis csökkent a viszonylag jó bevételt hozó kapacitás. Rosszul jártak azok az intézmények, amelyeknek krónikus ellátásra kellett "szakosodniuk", hiszen az ilyen munkát kisebb mértékben fizeti az OEP.


Az egészségbiztosítási nullvektor

2008. január 09.

Sikerként könyveli el az egészségpolitika, hogy hosszú idõ óta elõször zárt pozitív mérleggel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ennek nagy ára volt, noha lehet, hogy a befektetõknek vonzóbbá tette a piacot. Szakértõi vélemény szerint azonban a többlet miatt idõszerû lenne a járulékcsökkentés.


Hosszú idõ után elõször zárta többlettel az évet az OEP. Az okok összetettek, de a jelenség jórészt a nagyobb járulékbevétellel, valamint a fizetett kórházi teljesítmények korlátozásával magyarázható. Némi hatással volt a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése is, mert ezek miatt csökkent a betegforgalom, ezzel együtt a gyógyításra fordított kiadás. A helyzetet az egészségpolitika sikerként könyveli el, de nem mindenki osztja ezt az álláspontot. Gilly Gyula, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szakértõje szerint ugyanis a több mint 28 milliárd forintos megtakarításnak más értelmezése is lehet: az, hogy a pénz ténylegesen hiányzik a betegellátásból.


Üzemet épített a maharadzsák földjén a Richter Gedeon gyógyszergyár

2008. január 08.

A legnagyobb magyar tõkebefektetõ Indiában a Richter Gedeon Nyrt. A távoli országgal való gazdasági kapcsolatai 1969-ig nyúlnak vissza. Termékeit azóta szállítja Indiába, partnere megszakítás nélkül a mubai központtal mûködõ Themis Medicare Ltd.

Nem változtatnak az egészségbiztosítási törvény alapelvein

2008. január 07.

Nem engednek. Az államfõi vétó ellenére az MSZP kitart az egészségbiztosítási reform mellett. A törvényjavaslat alapelvein nem akarnak változtatni - jelentette ki Kökény Mihály. Az Országgyûlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke közölte, február 11-én csak a záró vitát folytatják le újra, és csak azokhoz a részekhez lehet módosító indítványt benyújtani, amelyeket az államfõ kifogásolt.


Farkas Boglárka (mûsorvezetõ): A Fidesz szerint azonban egy teljesen új jogszabályra lenne szükség. Közben az Egészségügyi Minisztérium továbbra sem hajlandó vizsgálatot indítani a biztosítótársaságok már elkezdett törvénytelen tagtoborzásai miatt.


Szigorít az OEP, bizonytalanok az ellátók

2008. január 06.

Mostantól minden egészségügyi szolgáltatónak interneten kell ellenõriznie a betegek társadalombiztosítási jogosultságát, ha ezt elmulasztja, akkor az orvos az OEP-elszámolásnál 10 százalékot bukhat.


Ám ha igazolja, hogy abban az idõpontban nem mûködött az egészségbiztosítási pénztár rendszere, megúszhatja a büntetést. Mivel a háziorvosi rendelõkben nem kötelezõ alapfelszereltség az internetcsatlakozás, így ott júliusig van haladék. Mostantól a szakrendelõknek és a háziorvosoknak is számlát kell adniuk betegeiknek a tételes beavatkozásokról, amelyet a beteg az aláírásával hitelesít.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...180181182...223