Információk, érdekességek

Egészségpénztár csak tiszta lappal indulhat

2007. november 06.

Nem csak a létrejövõ egészségpénztárak kisebbségi tulajdonosait, de a késõbbi igazgatóság tagjait is szigorú kontroll alá veszik. Nem lehet befektetõ például olyan cég, amely ellen bármilyen eljárás indult.


Nem a befektetõk érdekei voltak a döntõk, amikor az egészségügyi kabinet évi két pénztárváltást javasolt - mondta Horváth Ágnes miniszter a törvényjavaslat parlamenti benyújtását követõen. A véglegesített törvényjavaslat kiemelt szerepet szán a háziorvosoknak, annak ellenére, hogy a több mint százoldalas dokumentumban alig két oldalt szenteltek nekik. A miniszter szerint az új rendszerben is a betegút-menedzselést várják el tõlük.


Romlott a patikák gazdasági stabilitása

2007. november 02.

Az egészségügyben mûködõ szakmai kamarák kötelezõ tagságának megszüntetése és a gyógyszer-gazdaságossági törvény átrendezte az állam és a gyógyszerész közötti feladat- és felelõsségmegosztást - mondta Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

 

Koncentrált támadás volt ez a gyógyszerészek ellen, ám a szakmai érdekvédelmet nem lehetett megtörni, a kamara önkéntes alapon újjászervezõdött.


Kalapács alatt a megyék

2007. november 02.

Várhatóan ma nyújtja be a kormány a parlamentnek az egészségbiztosítás reformjáról szóló törvénytervezetet; elfogadásával januártól megkezdik az egy biztosító, több egészségpénztár rendszerének a kiépítését.


Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jogutódja, az Egészségbiztosítási Alapot Kezelõ Szerv központi hivatalként dolgozik majd, fejkvóta alapján utalja át a pénzt a szolgáltatóknak, a járulékot továbbra is az APEH szedi be.


Székely Tamás az OEP fõigazgatója

2007. november 01.

Tegnapi hatállyal Székely Tamást nevezte ki a miniszterelnök az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fõigazgatójának. Az új fõigazgató szerint tartósak lehetnek az Egészségbiztosítási Alap egyenlegét a korábbi évekhez képest látványosan javító intézkedések hatásai.

Csak harmincnégy állami kórház maradhat

2007. október 31.

A szlovák kormány elfogadta az egészségügyi szolgáltatók minimális hálózatáról szóló javaslatot, melynek értelmében 34, kizárólag állami kórház láthatja el ezt a feladatot. A november közepétõl érvényes kormányrendelet 29 080-ban határozza meg a lakosság ellátásához szükséges kórházi ágyak minimális számát.


Ez sokkal szûkmarkúbb a korábbi elképzelésnél, amely 65 kórházban szabta meg a minimális hálózatot. A listáról lemaradt kórházak nem szûnnek meg automatikusan, de számukra nem garantált a szerzõdés az egészségbiztosítókkal.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...187188189...224