Információk, érdekességek

Ellentmondásos törvény

2007. október 13.

Habár az egészségpolitikusok 40-50 milliárd forintos betegteher-növekedéssel számoltak a gyógyszer-gazdaságossági törvény bevezetésével, mind náluk, mind a tb-kasszában megtakarítás lehet. Ennek egyik oka, hogy a 2005. januári 25 millióról ez év júliusára 20 millió alá esett vissza a gyógyszerek dobozforgalma, s az orvosok által felírt vények száma is csökkent.

Januártól kevés lesz a taj-kártya

2007. október 12.

Akár öt évre visszamenõleg behajthatják a járulékait annak, aki jövõre úgy veszi igénybe az egészségügyi ellátást, hogy arra nincs jogosultsága - tudta meg lapunk. Ebben az esetben a beteg megkapja a szükséges kezelést, de ezt követõen az APEH vizsgálatot indít, hogy a múltban eleget tett-e befizetési kötelezettségeinek, s ha nem, akkor akár tetemesebb összeget is fizetnie kell. Ebben a rendszerben az ellátási költségeket nem, csak az elmaradt járulékokat kell leróni.

Rajtvonalon a biztosítási reform

2007. október 11.

Sok a bizonytalanság az egészségbiztosítás átalakításáról napvilágra került koncepció körül. Ellenzõi kétségesnek tartják, hogy az egy biztosító, több pénztár rendszere mûködõképes lehet. Többen úgy látják: a jövõ januárban létrejövõ pénztárakban kisebbségi jogot vásárló magánbefektetõk a saját szájuk íze szerint diktálták a reformfolyamat lépéseit.

Titkos találkozón alkut kötött az egészségügyi államtitkár a biztosítók képviselõivel?

2007. október 10.

A Fidesz szerint titkos találkozón alkut kötött az egészségügyi államtitkár a biztosítók képviselõivel. Az országgyûlés egészségügyi bizottságának fideszes tagja azt mondta: a biztosítók elégedettek, így már megéri belépni a magyar egészségügyi piacra, ami arra utal: a kormány olyan garanciát adott, amik alacsony befektetés mellett is biztosítják a profitot.

Drágább a gyógyszer

2007. október 06.

Tavaly január és augusztus között 238,9 milliárd forintot költött az egészségbiztosító a gyógyszerek ártámogatására, a betegek 68,4 milliárdot fizettek térítési díjra. Ez azt jelenti, hogy 71,4:28,6 százalékban oszlott meg a teherviselés az állam és az emberek között.


Idén az év elsõ felében ez az arány 58,5:41,5 százalékra változott, azaz a terheket egyre kisebb mértékben viseli az állam, s egyre nagyobban a beteg. Az elsõ nyolc hónapban 197,1 milliárd forint ment el az egészségbiztosító kasszájából a medicinák tb-támogatására, s mintegy 81,7 milliárdot fizettek ki térítési díjként a betegek, ami csaknem húsz százalékkal több, mint 2006 azonos idõszakában. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adataiból kiderül az is: a vásárlók annak ellenére hagytak a tavalyinál lényegesen több pénzt a patikákban, hogy tíz százalékkal kevesebb támogatott medicinát váltottak ki ugyanazon idõszak alatt. Kevesebb gyógyszert vittek tehát haza, de azokért többet fizettek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...188189190...223