Információk, érdekességek

Családi kedvezmények, ingyenes programok a Víz-Zene-Virág fesztiválon

2024. június 04.

Az ország legmenőbb zenekaraival, fellépőivel, vásárral, tűzijátékkal, valamint különleges és színes kulturális-, virág-, sport- és gyermekprogramokkal vár mindenkit a 31. Víz, Zene, Virág Fesztivál 2024. június 28-30. között Tatán. 

„A 30 éves hagyományokat tiszteletben tartva, új alapokra helyezve, egy olyan szerethető fesztiválban gondolkodunk és tervezünk, amely reményeink szerint minden korosztálynak megfelelő élményt fog nyújtani” – jelentette ki Jakab Jácint fesztiváligazgató az eseményről, amely a Blue Hill Events és a Forrás Rádió közös szervezésében megvalósul meg.

„Igyekeztünk olyan programot összeállítani, amely tényleg minden korosztálynak szól. Sikerült olyan nagy előadókat meghívni, akik még nem voltak, vagy nagyon régen voltak Tatán. Itt lesz Ákos, érkezik a Wellhello, jön a NOX. Koncertet ad Pápai Joci, a fiatalok egyik nagy kedvence, T. Danny. Elhozzuk Desht, és lesznek olyan DJ-k, mint Lotfi Begi vagy éppen a Sterbinszky & Mynea. Helyi csoportok, civil szervezetek, tehetséges zenekarok is szerepet vagy helyet fognak majd kapni, hogy mindenki úgy érezhesse, minden tatai és minden környékbeli, ez tényleg az ő családi fesztiválja. Természetesen nem szabad elfelejteni azokat az előadókat sem, akik a Várudvarban adnak majd szép koncerteket. Itt lesz a teljesség igénye nélkül Benkó Dixieland Band, Tabáni István, Nyári Károly a lányaival, a Gypo Circus és Szirota Jennifer” – ismertette a programok sokaságát Jakab Jácint.

„A családok részére egy teljesen ingyenes, kvázi, tatai családi szigetet fogunk létrehozni, ahol a családosok, nagy családosok, a gyermekeikkel egész nap a játék birodalmában jól érezhetik magukat. A mesehősök mellett színes foglalkozásokon és gyerek koncerteken vehetnek részt. Lesznek ugrálóvárak, különböző bemutatók, kézműves foglalkozások vagy éppen a kacsa futam, de gyerek koncertekkel is készülünk. Érkezik hozzánk az Alma együttes vagy éppen Kovácsovics Fruzsina. A családosok nagy örömére lesz állatsimogató ősi mesterségek bemutatója, vízi karnevál, tűzijáték és sok-sok látványos vizes program.”

A főszervező hangsúlyozta, az eseményüknél fontos szerepet játszott, hogy megfizethető árakkal várják az érdeklődőket. Éppen ezért a vendéglátósoknak és a kereskedőknek ársapkát szabnak meg. A szervezők az eseményen bevezetik a fesztivál kártyát, valamint a környezettudatosság jegyében repohár rendszert is fognak alkalmazni. Nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, és sokat fognak beszélni a víz fontosságáról is.


Magyarországon egyedülálló eszköz nagy kiterjedésű égési sérült gyermekek gyógyítására!

2024. május 29.

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

Magyarországon elsőként 8 millió Forint értékű bőrhálósító készüléket adtak át a Bethesda Gyermekkórház Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központjában. A készülék új dimenziókat nyit a nagyégett gyermekek, fiatalok gyógyításában. A Bethesda Kórház Alapítvány támogatása és egy dedikált gyűjtés tette lehetővé a nagyösszegű orvosi műszer beszerzését.

A Bethesda Gyermekkórház égéssebészeti osztályán évente közel 3000 gyermeket gyógyítanak a szakemberek, a tavalyi évben 42 gyermek igényelt hosszan tartó égésintenzív ellátást,  6 gyermek szenvedett rendkívül súlyos, 30% feletti sérülést. A nagy kiterjedésű égési sérült gyermekek esetén a bőr pótlása rendkívül nehéz feladat, ezért a legmodernebb eszközökre van szükségünk a hatékony kezeléshez. A MEEK micrograft bőrhálósító eszköz egy olyan speciális készülék, amelynek a segítségével az átültetett bőr felülete jelentősen megnövelhető, így a bőrpótló műtétek száma csökkenthető, ezzel jelentősen javítva a túlélési esélyeket.

Az eszköz beszerzését a Bethesda Kórház Alapítvány 1%-os felajánlásokból és a Weddinggala szakmai közösségnek közel 4 millió forintos gyűjtésével valósította meg.

Az eszközt, az osztály egyedülálló munkáját az alábbi videó mutatja be:

Nagy kiterjedésű égetteknél túl nagy a sérült bőrfelszín, viszont az adóterület, ahonnan saját bőrt tudunk transzplantálni, kevés. Ezért szükség van egy úgynevezett bőrhálósító készülékre. A MEEK készülék képes a levett bőrt 1:9 arányban megnyújtani, ezzel sokkal kevesebb adóterülettel is tudunk fedni nagyon nagy kiterjedésű égéseket. Egyszerűbb készülékekkel, amik 1:1,5 és 1:3 arányt tudnak, már eddig is dolgoztunk, de ilyen 1:9 arányú eszköz sehol máshol nincs Magyarországon, sem felnőtt, sem gyermekellátásban, csak nálunk. Egy 60-70%-ban égett gyermek testének 30-40%-a az adóterület, de ebben benne van az arc, a fül, a talp stb. ahonnan nem veszünk bőrt. Így amikor levesszük az elhalt bőrterületet, nincs mivel pótolni, mert egyszerűen nincs annyi bőre. Nem tudjuk fedni a sérült részt, és a nyitott sebfelszín miatt szeptikus szövődményekben elveszítjük az ilyen betegeket.” – avat be a részletekbe Dr. Bene Ruzsena plasztikai- és égéssebész szakorvos, a Bethesda Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központ osztályvezető főorvosa.


Nyári Károly: ,,Igyekszem mindenben meglátni a jót.”

2024. május 15.

Fotó: Kaszás Bence

Minőség, szeretet, szellemi értékek. Ezek a szavak tökéletesen jellemzik Nyári Károly jazz-zongorista, énekes, dalszerző életét, gondolatvilágát. Hazánkban és Európa nagy koncerttermeiben telt házas fellépések kísérik átütő előadásait, mint ahogy 16 éve folyamatosan a Budapesti Karácsonyi Koncertjét is. Az interjúból kicsit többet is megtudunk kifinomult érzésvilágáról, sikereiről, terveiről.

Már kiskorában tudta, hogy a zene lesz az élete?
– A zene szeretete már gyermekkoromban meghatározta a későbbi életemet, hiszen zenészcsaládban nőttem fel. 13 évesen megnyertem az országos zongoraversenyt, ezt követően már tudtam, hogy a zenei pálya lesz az én utam. Klasszikus zongoratanulmányaimat Győrben, a szülővárosomban folytattam, majd magával ragadott a jazz-zene szépsége, és Budapesten, a Konzervatórium jazz-zongora tanszakán végeztem. Pályámat Hollandiában kezdtem, ahol már az első hét után az ottani tévében szerepeltem, s a kint töltött közel 13 év alatt találkozhattam, sőt együtt játszhattam Elton Johntól Frank Sinatráig, Gloria Estefantól többek között Pavarottiig.

– Már akkor gondolta, hogy ilyen sikeres lesz?
– Ha visszatekintek az elmúlt évekre, a pályámra, a családomtól, a barátoktól, a kollégáktól és a közönségemtől is rengeteg szeretetet és boldogságot kaptam. Megszámlálhatatlan dolog miatt lehetek hálás az életemben. Mindig is igyekeztem meglátni még a rosszban is a jó dolgokat. Nagy öröm, hogy a koncertjeim telt házasak és sikeresek, nap mint nap élvezem a közönség szeretetét, amely megtisztelő és különösen fontos a számomra. Azt tapasztalom, hogy nagy az érdeklődés az igényes zene iránt. Sikerem kulcsa talán abban rejlik, hogy sohasem a siker utáni vágy az, ami hajtott, hanem a zene iránti végtelen szeretetem. Ez a fajta elhivatottság, alázat az, amely elvezetett engem a pályám megannyi csodás állomásához.


Hatalmas áttörés az Alzheimer-szűrésben: tünetmentes szakaszban felismerik a betegséget

2024. május 06.

Kelet-Közép-Európában egyedülálló, hogy elsőként Magyarországon van lehetőség az Alzheimer-kór korai diagnózisára egy olyan szűrővizsgálatnak köszönhetően, amely a vérből képes kimutatni a betegségben felszaporodó kóros fehérjéket. A rákdiagnosztikában is élenjáró, innovatív magyar egészségügyi cég, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ kognitív tesztsorozattal kombinált vérvizsgálatával már a tünetmentesség idején, 10-15 évvel a panaszok megjelenése előtt kimutatható a betegség. Fontos tudni, hogy a korai felismerés növeli a kezelések hatékonyságát, az életminőséget jelentősen képes javítani, és nem utolsósorban az egészségügyi ellátó rendszer terheit is csökkenti. De nézzük, mit mondanak erről a forradalmian új vizsgálatról a téma szakértői!

Ezért volt eddig nehezen kimutatható

„Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, idővel egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, amíg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már ellátni. Leghamarabb a rövidtávú memória károsodik, valamint a térben és az időben való tájékozódás képessége – hívta fel a figyelmet Dr. Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa, az Alzheimer-kutatás elismert szakembere.

„A betegség következtében az agyban felhalmozódó kóros fehérjeszigetek (béta-amiloid nevű fehérje plakkok) elpusztítják az idegsejteket, valamint tönkreteszik az idegsejtek közötti szinaptikus kapcsolatokat. A diagnosztikára eddig mentális tesztek, CT és MR-vizsgálatok, illetve lumbális agyvíz mintavételek szolgáltak. A kóros fehérjéket agyvízből kimutató invazív beavatkozások, a magas kockázat miatt azonban szűrővizsgálatként nem alkalmasak. A képalkotó diagnosztikai eljárások pedig rendkívül drágák, és egy vérvételhez képest lassabban, sok szakember bevonásával készülnek, ráadásul a várakozási rendkívül hosszú.” 

Akár 10-15 évvel korábban is felismerhető

A jelenleg elérhető vérvizsgálatok genetikai vizsgálatok, amelyek csak a betegségre való hajlamot mutatják ki. Ennek fényében érthető tehát, mekkora tudományos áttörést jelent az, hogy az új eljárásnak köszönhetően, akár 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt, vérteszttel is kimutatható az Alzheimer-kórt kiváltó kóros fehérje jelenléte. A neurológus főorvos úgy véli, ez az új vizsgálat forradalmasítja a betegség diagnosztikáját, ennek segítségével ugyanis a szakemberek jóval korábban és egyszerűbben felismerhetik az Alzheimer-kórt. 

Megtévesztő kórképek

„Az új vérvizsgálattal egyszerűen kiszűrhető az is, ha valaki a demenciához hasonló tüneteket produkál, de egyébként „csak” krónikus anyagcsere betegségben szenved. Feledékenységet okozhat például a stressz, a felszívódási zavar következtében kialakuló B12-vitaminhiány vagy a pajzsmirigy alulműködés is. Mivel ezek mind kezelhető problémák, ezért ezeket a tényezőket mindig ki kell zárni. Az Alzheimer-kór kialakulásának okait jelenleg is kutatják, a legelterjedtebb elmélet szerint a betegség autoimmun eredetű, és az életkor előrehaladtával gyakorisága és súlyossága is fokozódik” – emelte ki  Dr. Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa. 

A korai diagnosztika elengedhetetlen a sikerhez

„A kezelés során az a legfontosabb, hogy minél előbb meglegyen a diagnózis. A fehérje plakkokat oldó gyógyszerek hatásait tekintve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a készítmények lebontják ugyan ezeket a kis szigeteket, és az abnormális fehérjék szintjét is majdnem a nullára csökkentik, a mentális képességek mégsem javulnak, és sajnos nem is térnek vissza. A jelenlegi gyógyszerek pedig csak másfél évig képesek szinten tartani az állapotot, utána folytatódik a hanyatlás. Tehát minél korábban diagnosztizáljuk a betegséget, annál több esély van arra, hogy megőrizzük a még meglévő képességeket, mert ami már elveszett, azt nem lehet visszahozni. A gyógyszerek mellett jelenleg, memória gyakorlatok és agyi tréningek segítenek a szinten tartásban. Természetesen folyamatosan zajlanak a betegség kezelését célzó kutatások, és szerencsére rendkívül biztatóak a különböző génterápiák és őssejt-beültetések eredményei. De bármelyik kezelési módot is alkalmazzák, a korai diagnosztika elengedhetetlen a sikerhez” – hangsúlyozta a neurológus főorvos. 


Öko konferencia és élménynap Krisna-völgyben

2024. május 04.

Megvalósítható a jelenlegi tömegtársadalomban a fenntarthatóság, és ha igen, milyen formában? Ha megmaradnak a nagyvárosok és megmarad a tömegtársadalom, létrehozhatók-e ezen belül fenntartható kisközösségek? A modern, individuális ember képes-e kisközösségben élni, és egyáltalán fenn tudja-e tartani a közösségi létezést? Melyik a fenntarthatóbb: 3 darab 3 milliós nagyváros, vagy 3000 darab 3 ezer lakosú?  

Az Öko-völgy Alapítvány 2024. május 16-án ilyen és hasonló témák köré szervez nagyszabású konferenciát a somogyvámosi Krisna-völgyben. Az Öko Odüsszeia: Kalandozások a fenntarthatóság útvesztőjében című konferencia egyedülálló lehetőséget kínál mindazoknak, akik érdeklődnek a jövőnk és a bolygónk jólétének megőrzése iránt, és nem utolsó sorban érdekli őket saját, egyéni életük biztonsága.

Konferencia és élménynap

Május 16-án három izgalmas panelbeszélgetés nyitja meg az eszmecsere kapuit a fenntarthatóság aktuális kérdései körül. A dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége alatt szervezett szakmai fórumot neves szakértők és gondolkodók gazdagítják hozzászólásaikkal, s járulnak hozzá a működőképes jövőről szóló koncepció kialakításához.

Ám nem csupán az elmélet, a gyakorlat is előtérbe kerül a szakmai nap keretében, hiszen a résztvevők a kerekasztal beszélgetések és az állófogadás után körbejárhatják Krisna-völgyet, megismerhetik fenntarthatósági projektjeit és az e területeken elért kiemelkedő eredményeket.

Szakmai vezetéssel látogathatják végig a tehénvédelmi központot, az ökrös malmot, a biokertészetet, a saját textilt előállító kézműves műhelyt, az árammentes lakóövezetet, a hagyományos indiai szentélyt és az öko iskolát – így igazi élménynapban lehet része minden kedves látogatónak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...226