Információk, érdekességek

Magyarországon egyedülálló eszköz nagy kiterjedésű égési sérült gyermekek gyógyítására!

2024. május 29.

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

Magyarországon elsőként 8 millió Forint értékű bőrhálósító készüléket adtak át a Bethesda Gyermekkórház Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központjában. A készülék új dimenziókat nyit a nagyégett gyermekek, fiatalok gyógyításában. A Bethesda Kórház Alapítvány támogatása és egy dedikált gyűjtés tette lehetővé a nagyösszegű orvosi műszer beszerzését.

A Bethesda Gyermekkórház égéssebészeti osztályán évente közel 3000 gyermeket gyógyítanak a szakemberek, a tavalyi évben 42 gyermek igényelt hosszan tartó égésintenzív ellátást,  6 gyermek szenvedett rendkívül súlyos, 30% feletti sérülést. A nagy kiterjedésű égési sérült gyermekek esetén a bőr pótlása rendkívül nehéz feladat, ezért a legmodernebb eszközökre van szükségünk a hatékony kezeléshez. A MEEK micrograft bőrhálósító eszköz egy olyan speciális készülék, amelynek a segítségével az átültetett bőr felülete jelentősen megnövelhető, így a bőrpótló műtétek száma csökkenthető, ezzel jelentősen javítva a túlélési esélyeket.

Az eszköz beszerzését a Bethesda Kórház Alapítvány 1%-os felajánlásokból és a Weddinggala szakmai közösségnek közel 4 millió forintos gyűjtésével valósította meg.

Az eszközt, az osztály egyedülálló munkáját az alábbi videó mutatja be:

Nagy kiterjedésű égetteknél túl nagy a sérült bőrfelszín, viszont az adóterület, ahonnan saját bőrt tudunk transzplantálni, kevés. Ezért szükség van egy úgynevezett bőrhálósító készülékre. A MEEK készülék képes a levett bőrt 1:9 arányban megnyújtani, ezzel sokkal kevesebb adóterülettel is tudunk fedni nagyon nagy kiterjedésű égéseket. Egyszerűbb készülékekkel, amik 1:1,5 és 1:3 arányt tudnak, már eddig is dolgoztunk, de ilyen 1:9 arányú eszköz sehol máshol nincs Magyarországon, sem felnőtt, sem gyermekellátásban, csak nálunk. Egy 60-70%-ban égett gyermek testének 30-40%-a az adóterület, de ebben benne van az arc, a fül, a talp stb. ahonnan nem veszünk bőrt. Így amikor levesszük az elhalt bőrterületet, nincs mivel pótolni, mert egyszerűen nincs annyi bőre. Nem tudjuk fedni a sérült részt, és a nyitott sebfelszín miatt szeptikus szövődményekben elveszítjük az ilyen betegeket.” – avat be a részletekbe Dr. Bene Ruzsena plasztikai- és égéssebész szakorvos, a Bethesda Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központ osztályvezető főorvosa.


Nyári Károly: ,,Igyekszem mindenben meglátni a jót.”

2024. május 15.

Fotó: Kaszás Bence

Minőség, szeretet, szellemi értékek. Ezek a szavak tökéletesen jellemzik Nyári Károly jazz-zongorista, énekes, dalszerző életét, gondolatvilágát. Hazánkban és Európa nagy koncerttermeiben telt házas fellépések kísérik átütő előadásait, mint ahogy 16 éve folyamatosan a Budapesti Karácsonyi Koncertjét is. Az interjúból kicsit többet is megtudunk kifinomult érzésvilágáról, sikereiről, terveiről.

Már kiskorában tudta, hogy a zene lesz az élete?
– A zene szeretete már gyermekkoromban meghatározta a későbbi életemet, hiszen zenészcsaládban nőttem fel. 13 évesen megnyertem az országos zongoraversenyt, ezt követően már tudtam, hogy a zenei pálya lesz az én utam. Klasszikus zongoratanulmányaimat Győrben, a szülővárosomban folytattam, majd magával ragadott a jazz-zene szépsége, és Budapesten, a Konzervatórium jazz-zongora tanszakán végeztem. Pályámat Hollandiában kezdtem, ahol már az első hét után az ottani tévében szerepeltem, s a kint töltött közel 13 év alatt találkozhattam, sőt együtt játszhattam Elton Johntól Frank Sinatráig, Gloria Estefantól többek között Pavarottiig.

– Már akkor gondolta, hogy ilyen sikeres lesz?
– Ha visszatekintek az elmúlt évekre, a pályámra, a családomtól, a barátoktól, a kollégáktól és a közönségemtől is rengeteg szeretetet és boldogságot kaptam. Megszámlálhatatlan dolog miatt lehetek hálás az életemben. Mindig is igyekeztem meglátni még a rosszban is a jó dolgokat. Nagy öröm, hogy a koncertjeim telt házasak és sikeresek, nap mint nap élvezem a közönség szeretetét, amely megtisztelő és különösen fontos a számomra. Azt tapasztalom, hogy nagy az érdeklődés az igényes zene iránt. Sikerem kulcsa talán abban rejlik, hogy sohasem a siker utáni vágy az, ami hajtott, hanem a zene iránti végtelen szeretetem. Ez a fajta elhivatottság, alázat az, amely elvezetett engem a pályám megannyi csodás állomásához.


Hatalmas áttörés az Alzheimer-szűrésben: tünetmentes szakaszban felismerik a betegséget

2024. május 06.

Kelet-Közép-Európában egyedülálló, hogy elsőként Magyarországon van lehetőség az Alzheimer-kór korai diagnózisára egy olyan szűrővizsgálatnak köszönhetően, amely a vérből képes kimutatni a betegségben felszaporodó kóros fehérjéket. A rákdiagnosztikában is élenjáró, innovatív magyar egészségügyi cég, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ kognitív tesztsorozattal kombinált vérvizsgálatával már a tünetmentesség idején, 10-15 évvel a panaszok megjelenése előtt kimutatható a betegség. Fontos tudni, hogy a korai felismerés növeli a kezelések hatékonyságát, az életminőséget jelentősen képes javítani, és nem utolsósorban az egészségügyi ellátó rendszer terheit is csökkenti. De nézzük, mit mondanak erről a forradalmian új vizsgálatról a téma szakértői!

Ezért volt eddig nehezen kimutatható

„Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, idővel egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, amíg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már ellátni. Leghamarabb a rövidtávú memória károsodik, valamint a térben és az időben való tájékozódás képessége – hívta fel a figyelmet Dr. Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa, az Alzheimer-kutatás elismert szakembere.

„A betegség következtében az agyban felhalmozódó kóros fehérjeszigetek (béta-amiloid nevű fehérje plakkok) elpusztítják az idegsejteket, valamint tönkreteszik az idegsejtek közötti szinaptikus kapcsolatokat. A diagnosztikára eddig mentális tesztek, CT és MR-vizsgálatok, illetve lumbális agyvíz mintavételek szolgáltak. A kóros fehérjéket agyvízből kimutató invazív beavatkozások, a magas kockázat miatt azonban szűrővizsgálatként nem alkalmasak. A képalkotó diagnosztikai eljárások pedig rendkívül drágák, és egy vérvételhez képest lassabban, sok szakember bevonásával készülnek, ráadásul a várakozási rendkívül hosszú.” 

Akár 10-15 évvel korábban is felismerhető

A jelenleg elérhető vérvizsgálatok genetikai vizsgálatok, amelyek csak a betegségre való hajlamot mutatják ki. Ennek fényében érthető tehát, mekkora tudományos áttörést jelent az, hogy az új eljárásnak köszönhetően, akár 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt, vérteszttel is kimutatható az Alzheimer-kórt kiváltó kóros fehérje jelenléte. A neurológus főorvos úgy véli, ez az új vizsgálat forradalmasítja a betegség diagnosztikáját, ennek segítségével ugyanis a szakemberek jóval korábban és egyszerűbben felismerhetik az Alzheimer-kórt. 

Megtévesztő kórképek

„Az új vérvizsgálattal egyszerűen kiszűrhető az is, ha valaki a demenciához hasonló tüneteket produkál, de egyébként „csak” krónikus anyagcsere betegségben szenved. Feledékenységet okozhat például a stressz, a felszívódási zavar következtében kialakuló B12-vitaminhiány vagy a pajzsmirigy alulműködés is. Mivel ezek mind kezelhető problémák, ezért ezeket a tényezőket mindig ki kell zárni. Az Alzheimer-kór kialakulásának okait jelenleg is kutatják, a legelterjedtebb elmélet szerint a betegség autoimmun eredetű, és az életkor előrehaladtával gyakorisága és súlyossága is fokozódik” – emelte ki  Dr. Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa. 

A korai diagnosztika elengedhetetlen a sikerhez

„A kezelés során az a legfontosabb, hogy minél előbb meglegyen a diagnózis. A fehérje plakkokat oldó gyógyszerek hatásait tekintve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a készítmények lebontják ugyan ezeket a kis szigeteket, és az abnormális fehérjék szintjét is majdnem a nullára csökkentik, a mentális képességek mégsem javulnak, és sajnos nem is térnek vissza. A jelenlegi gyógyszerek pedig csak másfél évig képesek szinten tartani az állapotot, utána folytatódik a hanyatlás. Tehát minél korábban diagnosztizáljuk a betegséget, annál több esély van arra, hogy megőrizzük a még meglévő képességeket, mert ami már elveszett, azt nem lehet visszahozni. A gyógyszerek mellett jelenleg, memória gyakorlatok és agyi tréningek segítenek a szinten tartásban. Természetesen folyamatosan zajlanak a betegség kezelését célzó kutatások, és szerencsére rendkívül biztatóak a különböző génterápiák és őssejt-beültetések eredményei. De bármelyik kezelési módot is alkalmazzák, a korai diagnosztika elengedhetetlen a sikerhez” – hangsúlyozta a neurológus főorvos. 


Öko konferencia és élménynap Krisna-völgyben

2024. május 04.

Megvalósítható a jelenlegi tömegtársadalomban a fenntarthatóság, és ha igen, milyen formában? Ha megmaradnak a nagyvárosok és megmarad a tömegtársadalom, létrehozhatók-e ezen belül fenntartható kisközösségek? A modern, individuális ember képes-e kisközösségben élni, és egyáltalán fenn tudja-e tartani a közösségi létezést? Melyik a fenntarthatóbb: 3 darab 3 milliós nagyváros, vagy 3000 darab 3 ezer lakosú?  

Az Öko-völgy Alapítvány 2024. május 16-án ilyen és hasonló témák köré szervez nagyszabású konferenciát a somogyvámosi Krisna-völgyben. Az Öko Odüsszeia: Kalandozások a fenntarthatóság útvesztőjében című konferencia egyedülálló lehetőséget kínál mindazoknak, akik érdeklődnek a jövőnk és a bolygónk jólétének megőrzése iránt, és nem utolsó sorban érdekli őket saját, egyéni életük biztonsága.

Konferencia és élménynap

Május 16-án három izgalmas panelbeszélgetés nyitja meg az eszmecsere kapuit a fenntarthatóság aktuális kérdései körül. A dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége alatt szervezett szakmai fórumot neves szakértők és gondolkodók gazdagítják hozzászólásaikkal, s járulnak hozzá a működőképes jövőről szóló koncepció kialakításához.

Ám nem csupán az elmélet, a gyakorlat is előtérbe kerül a szakmai nap keretében, hiszen a résztvevők a kerekasztal beszélgetések és az állófogadás után körbejárhatják Krisna-völgyet, megismerhetik fenntarthatósági projektjeit és az e területeken elért kiemelkedő eredményeket.

Szakmai vezetéssel látogathatják végig a tehénvédelmi központot, az ökrös malmot, a biokertészetet, a saját textilt előállító kézműves műhelyt, az árammentes lakóövezetet, a hagyományos indiai szentélyt és az öko iskolát – így igazi élménynapban lehet része minden kedves látogatónak.


Légy részese a természetes gyógyulásnak! - II. Naturportal Természetgyógyász Nap (2024. június 2.)

2024. április 26.

A tavalyi nagy sikerű rendezvény után idén is lesz Naturportal Természetgyógyász Nap a Villányi úti Konferenciaközpontban. Neves előadók, tartalmas workshopok, izgalmas kiállítók várnak 2024. június 2-án!  

Mivel találkozhatsz a rendezvényen?

A földszinten a 600 fős nagy auditóriumban neves előadók (természetgyógyászok, orvos-természetgyógyászok) és több mint 50 (!) természetes gyógymódokkal foglalkozó kiállító (a kiállítói tér bővítve lesz). A 2. emeleten 4 db workshop termet is látogathatsz természetgyógyászat, gyógynövények, masszázs és jóga témákban.

A II. Naturportal Természetgyógyász Napra szóló jeggyel mindent lehet látogatni: konferencia termeket, kiállító tereket és a 4 workshop termet egyaránt! A workshop termekben igénybe vehetsz kezeléseket, végezhetsz gyógyító jóga- és légzőgyakorlatokat és hazaviheted a saját készítésű gyógynövényes termékeidet, valamint kiscsoportos interaktív előadásokat is hallgathatsz!

Mindez a sok-sok érdekes program egyetlen jegy áráért!

Ez a rendezvény támogatja a Rák ellen az emberért a holnapért alapítvány nemes célkitűzéseit. Gyere el és ismerkedj meg az alapítvány tevékenységével személyesen is a kiállítói standjukon!

A rendezvény fővédnöke a Magyar Integratív Medicina Szövetség és a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága, valamint prof. dr. Hegyi Gabriella PhD, aki előadást is tart ezen a napon a legújabb kutatási eredményekről.

Miért érdemes kilátogatni a rendezvényre?

Legyen egy olyan nap az életedben, amikor csak magaddal és az EGÉSZségeddel foglalkozol!

Befektethetsz a saját egészséged fejlesztésére és olyan neves szakemberektől tanulhatsz, akik hajlandóak a tudásukat megosztani veled.

Remek termékekkel, szolgáltatásokkal ismerkedhetsz meg kiállítók révén, vagy ismerős termékek, szolgáltatások kiállítóival veheted fel személyesen a kapcsolatot. Kipróbálhatsz 4 workshop termet természetgyógyászat, gyógynövények, masszázs és jóga témákban.

A készlet erejéig szponzori jegyet is vásárolhatsz. A szponzori csomagos jegyhez a szponzorok ajándékai is járnak.

Ha szeretnéd a gyermekedet is elhozni, jó hír, hogy a rendezvény 18 év alatt ingyenes!

A jegyek elővételben kedvezőbb áron kaphatóak! Szponzori csomagos jegyek csak elővételben válthatóak! A tavalyi évben a szponzori csomagban 10.000 Ft feletti értékű termék volt megtalálható!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...226