Információk, érdekességek

A küldetésem az, hogy sportra tanítsam a gyerekeket

2023. november 08.

Határtalan szerénység, határtalan elszántság, határtalan kitartás. Ez jellemzi a félnehézsúlyú Európa-bajnok, interkontinentális bajnok, világbajnok, cirkálósúlyú világbajnok bokszoló Erdei Zsoltot. Némi szomorúság mintha érződnék a hangjában. Talán túl magányos ebben a szélmalomharcnak tűnő küldetésben, sportimádatban, gyerekedukációban? Pedig példaértékű a tevékenysége mindenki számára.

– Szerintem te úgy szerepelsz az emberi szívekben, hogy téged mindenki szeret. Te is így érzed?

– Nem egészen. Általában szeretnek az emberek, szerintem a 90%-a igen, a többi 10%-ot nem tudom. Nyilván vannak, akiknek teljesen neutrális vagyok. Nem vagyok megjátszós típus, mindig magamat adom, és ugyanúgy mutatom a gyenge oldalamat is, nem csak az erőset, hiszen nekem is vannak gyenge pillanataim. Néha magamban tartom a gondolataimat. Nem akarok senkit megbántani, kerülöm a konfliktushelyzeteket, de ha már mondom, akkor nem tudok nem igazat mondani, őszinte vagyok.

– Mire tanított a sport?

– Nem azt mondom, hogy fegyelmezetlen voltam, de volt sok beírásom az ellenőrzőmben. Dunakeszin kezdtem az általános iskolát, ott éltünk, és onnan 5. osztályban kerültem fel Újpalotára. Ott az iskolában kikezdtek, hogy parasztgyerek vagyok. A gyerekek nagyon gonoszak tudnak lenni. És nap mint nap meg kellett védeni magamat. Nyilván, amikor egy egész osztály jött ellenem, akkor már elég nehéz volt, és volt egy-két adok-kapok. Nem nagyon tudtam egyébként az energiámmal mit kezdeni, mert az rengeteg volt, és ezért jött az ötlet, hogy menjek sportolni. Annak idején 1 forint 80 fillérbe került az Esti Hírlap, sose felejtem el, a nevelőapám mindig leszalajtott érte az újságoshoz. Az egyikben volt egy hirdetés, hogy a Központi Sportiskola felvételit hirdet, és levitt magával. Én birkózni akartam, de nem volt birkózás, úgyhogy az ökölvívóteremben kötöttem ki, és abban a pillanatban tulajdonképpen szerelembe is estem. És ez azóta is tart. Most már ugyan más oldalról közelítem meg az egészet, már nem nekem kell tanulnom, hanem nekem kellene tanítanom, de a tanítás sokkal nehezebb, mint maga a tanulás.

– Az sokkal nehezebb?

– Szerintem igen. Főleg úgy, hogy ez egy egyéni sportág, és mindenki valahol egyéniség is, akiket mindig másként kell megfogni, mert az egyik így reagál ugyanarra a szóra, a másik úgy. Nem is taníthatom mindenkinek ugyanazt a stílust, mert az alkati kérdések is meghatározzák, hogy kinek mit tanítok. Edzőként nyilván bele kell látnom a lelkivilágukba. Ez empátia nélkül nem működik. Ha sablonokat akarok mindenkire ráragasztani, az megint csak nem működik, mert nem lesz mindenkiből nagy bokszoló, de lehetnek jó bokszolók, lehetnek átlagosak, lehetnek, akik csak lejönnek és megtanulják ezt a fajta testkultúrát. Itt az edzőteremben mindenképpen adunk a gyerekeknek tiszteletet, fegyelmet. Megerősítjük őket kívül-belül, és szerintem azok, akik küzdősportoltak az életükben, sokkal nagyobb erővel rendelkeznek akkor, amikor az élet viharos tengerében meg kell állniuk a helyüket. Sokkal nagyobb tartásuk lesz. Fizikailag az ember megerősíti az izmait, egészségesebb lesz. Nyilván az étkezést is be kell állítani, arra is figyelni kell. Sajnos a versenysport elhasználja az embert, egy élsportoló 40 évesen már olyan, mint egy átlagember 80 évesen, ami az ízületeit illeti. Nekem is fáj mindenem, csak már megtanultam a fájdalommal együtt élni.


Semmelweis Ignácról szóló film november végétől látható a mozikban

2023. október 25.

Elkészült a Semmelweis Ignác életéről szóló új magyar film előzetese, amely Semmelweis címmel 2023. november 30-tól látható a magyar mozikban, az Intercom forgalmazásában. A legendás, Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos új filmjének címszerepét Vecsei H. Miklós, szülésznő segítőjét Nagy Katica alakítja.

A romantikus, fordulatos film megidézi a 19. századi Bécs hangulatát, a korabeli kórház életre-halálra menő tragédiáit, az osztrák és magyar orvosok közötti feloldhatatlan ellentéteket és a gyötrő szerelmi vágyat.

Vecsei H. Miklós a Semmelweis címszereplője kiemelte: A történelmi filmeknél fontos, hogy ne csak a hőseink jó tulajdonságait mutassuk be. Semmelweis nem egy szent orvos volt, hanem egy esendő, a maga igazságát kereső ember, aki a hivatását többnek gondolta, mint a saját életét. A rábízott anyák és csecsemők halála miatt érzett tehetetlenség mozgatta. Én ezzel a karakterrel tudtam azonosulni.


Aktuális fogyókúratrendek Magyarországon

2023. október 21.

A divatos fogyókúratrendekben különféle megközelítési módok lehetnek, pl. egyes tápanyagok vagy egyes élelmiszercsoportok kizárásán alapulók, az energiabevitel csökkentésére fókuszálók vagy az étkezési ritmust szabályozók.

Fotó: gettyimages.comA Nébih tavaly májusban, 3000 fő bevonásával végzett reprezentatív kérdőíves felméréséből kiderült, hogy a vizsgálatban részt vevők 24,1%-ának nőtt a testtömege a járvány első hulláma alatt átlagosan 3 kg-mal, 9% azonban 4 kg-nál is többet hízott.

Felmerül a kérdés, melyek azok a fogyókúrás irányzatok, amik a 2021-es évben a leghangsúlyosabban vannak jelen a köztudatban, illetve szintén fontos kérdés, hogy ezek a diéták tudományosan mennyire megalapozottak, milyen hatékonyak rövid és hosszú távon, illetve mennyire biztonságosak egészségünk megtartása tekintetében.

Szénhidrátcsökkentés mint fogyókúrás módszer

A tézis, miszerint a szénhidrát a többletsúly, az elhízás okozója, masszívan jelen van a köztudatban, ezért rengeteg diétázó az energiát adó tápanyagok közül sok esetben csupán a szénhidrát bevitelét számolja, akár olyan módon, hogy nem veszi figyelembe a teljes napi kalóriabevitelt.

160 g-os diéta

A szénhidrát-anyagcserezavarok és ezekkel szorosan összefüggő kórállapotok, betegségek – inzulinrezisztencia, emelkedett éhomi vércukorszint, csökkent glükóztolerancia, hiperinzulinémia, policisztásovárium-szindróma, vagy akár a 2-es típusú cukorbetegség – előfordulási gyakorisága nő Magyarországon, mely betegségek, állapotok diétás kezelése kulcsfontosságú. A felsorolt állapotok dietoterápiájában kiemelt szerepet kap a szénhidrát mennyiségi és minőségi bevitelének kontrollja, de egyre gyakrabban alkalmazzák a fogyni vágyók ezt a rendszert pusztán testtömegcsökkentési célzattal is.

Bár az étrend a 160 g-os nevet kapta, ez közel sem jelenti azt, hogy mindenkinek ennyi lenne a szénhidrátszükséglete, illetve azt sem, hogy 160 g szénhidrát arányos, megfelelő felszívódású szénhidrát bevitelével automatikusan fogyni lehetne, hiszen ez attól is függ, hogy kinek mennyi a szénhidrátszükséglete korának, testtömegének, nemének, munkavégzésének, sporttevékenységének függvényében.

A 160 g-os diéta lényege a gyors vércukor-emelkedést okozó cukrok és a finomított szénhidrátok kerülése, mely minden testtömegcsökkentő diétában eredményes lehet.

Az étrend a mértéket mindig tartva, de javasolja a magas rosttartalmú, teljes értékű gabonák, zöldségek, hüvelyesek fogyasztását, így növelve az egyén jóllakottságérzését.

A diéta előnyei közé tartozik, hogy a diétázók a táplálkozás-élettani szempontból kedvezőbb összetételű szénhidrátforrásokat részesítik előnyben. Ezzel a diétával egy egészséges, változatos étrend kerülhet kialakításra, de csak abban az esetben, ha mindhárom makrotápanyagot (szénhidrát, fehérje, zsír) figyelembe vesszük az étrend összeállítása során.

Hátránya viszont, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátokat túlzottan limitálhatja, ezáltal bizonyos ételcsoportok, pl. a gyümölcsök, tej és tejtermékek fogyasztása indokolatlanul csökkenhet. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindez a diéta elveinek félreértéséből adódhat.


Nekünk feladatunk a saját értékeinket, a saját kultúránkat megmutatni

2023. október 03.

Bogányi Gergely zongoraművész már 6 évesen különdíjat nyert egy országos zongoraversenyen. Életében, munkájában, zenéjében – mert szerinte ez egy és ugyanaz – egyik védjegye az újítás. Ezt megtapasztalni elég csak beülni a koncertjére.

Fotók: Gergely Bogányi facebook oldal– Már 4 évesen zongoráztál, ez teljesen elbűvölő és nagyon ritka.

– Igen, ez tényleg egyedi dolog. Azt hiszem, úgy lettem tervezve, hogy zenész és zongorista legyek. Vagyis inkább zongorista és zenész. Egyszerűen ez az egyenlet egy előre megfontolt szándékkal volt összerakva, hogy én egy olyan családba szülessek bele, ahol a zene központi kérdés volt, ill. a zenei nyelv volt az anyanyelvem.

– Tehát előbb zongoráztál, mint ahogy írni tudtál?

– Persze. Még annál is tovább mennék, előbb voltam zenész, mint bármi más. Előbb voltam a zenei világban, mint az itteni világban.

– És ez neked természetes volt?

– Igen, először is természetes volt, másodszor is ez volt és most is az élet maga. Tehát nincs így külön zenész énem. Vannak hobbijaim, ahogy szokták modernül mondani, ezeket nem szeretem, mert nincsen ilyen. Egy dolog van, az élet maga, aminek a központi kérdése az én szemszögömből nézve a zene.

– És ezt soha nem érezted valamiféle kényszernek?

– Nem, ez körülbelül olyan, mint az embernek a szívdobogás, tehát nem érzi soknak, nehéznek vagy terhesnek. Persze néha egy-egy megerőltető felkészülésnél az ember szíve, mondjuk, erősebben dobog, és akkor egy kis fájdalomérzet vagy nehézségérzete természetesen van. De ettől a zene még maga az élet, maga a létezésnek az esszenciája az én nézőpontomból tekintve.

– Az, hogy valaki 30 évesen Kossuth-díjat kap, az valami csodálatos!

– Igen, minden díj és siker annak az őserőnek köszönhető, ami bennem megvolt a kezdetek kezdetén. És persze annak, hogy azokat a képességeket aztán megpróbáltam maximálisan fejleszteni és kiaknázni.

– Egyáltalán, már okozott neked a zene fájdalmat?

– Rengeteget. Hiszen a zene a lélek mélységeit érinti, a lelkek szférájában mozog, és az a terület nem a mostani értelemben vett felszínes boldogságról szól, a felszínes és üres boldogságról, hanem az életnek az igazi territóriumát érinti. És ezek egyáltalán nem mindig boldog érzelmek, hanem igenis sokszor rendkívül fájdalmasak. Ilyenkor a fájdalom és a gyönyörűség sokszor egyszerre van jelen. És ezért mindig kompenzálásra kerülnek. Például a mélyérzet mindig párhuzamosan van jelen egy-egy mélyebb és nehezebben emészthető érzelem mellett. Vagyis mégiscsak alapvetően jó élmény megélni akár egy fájdalmat is, mert az nem egy üres, nem egy felszínes és értelmetlen fájdalom vagy küzdelem, hanem ezek mellett ott van az, hogy mégiscsak jó érzés átélni, hiszen gazdagodik tőle az ember.


Czeizel Endre emlékkonferencia

2023. szeptember 27.

Fotó: MTI/Mészáros János

Czeizel Endre emlékkonferenciát tartottak Szolnokon a Vármegyeházán 2023. augusztus 28-án „Középpontban a tehetség” címmel.

„A tehetség a legnagyobb természeti kincsünk – becsüljük meg!” – írta és hirdette Czeizel professzor.Czeizel Endre huszonéves korában fogalmazta meg életcélját: a magzatok életének és egészségének megvédése. Az élet a „sors” úgy hozta, hogy pályát módosított és szülésorvosból orvos-genetikusként sokkal többet tehetett a magzatok életéért, egészségéért. Tudomásunk szerint 34 ezer gyermek született a professzor úr elhivatott munkássága nyomán. Úgy írt, hogy „ az élet néha bölcsebb, mint mi magunk” Ezek az „életre hívott magzatok” többé, jobbá teszik a világot és az ő gyermekeik és unokáik élete a bizonyíték arra, hogy az „élet él és élni akar”

Az emlékkonferencián kiváló professzorok, tudósok tartottak előadás, folytatva Czeizel Endre szellemi, emberi hagyatékát a tudomány, a tehetséggondozás területén.

A konferencia kiemelte a pedagógusok szerepét és jelentőségét, hiszen az ember szellemi-lelki fejlődésében megkerülhetetlen szerepe van a pedagógusoknak.

„A tehetség kibontakoztatásában a legfontosabb szereplő a pedagógus”

– fogalmazott egykor Czeizel professzor.

Becsüljük meg őket! És őrizzük meg szellemi óriásaink üzenetét, életművét, hogy legyen jövő…


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...219