Információk, érdekességek

Négy kórház a szervdonációs lista élén

2006. február 06.

Életet ajándékozó kórház kitüntető címmel ismerte el a szervkivételi riadók szervezését végző Hungarotransplant a Jósa András Kórházban folyó donációs tevékenységet. A cég az elmúlt négy év adatait elemezve adományozta az elismerő oklevelet a szervadás legaktívabb segítőinek, a nyíregyházi mellett, a miskolci megyei, a budapesti Merényi kórháznak és az ugyancsak fővárosi OBSI –nak. Ez a négy intézmény négy év alatt, közel annyi szerv átültetését segítette elő, mint Magyarország összes kórháza egy esztendő alatt.

Videojátékkal fogyasztanák le az elhízott kölyköket

2006. február 04.

A játék lényege, hogy a szenzorokkal ellátott szõnyegen utánozni kell a képernyõn megjelenõ táncos mozgását. 

A japán videogyártó Konami és a Virginia kormánya hároméves megállapodást kötött, hogy az állam 753 iskolájában felszerelik a Dance Dance Revolution játékot.


A gyógyszer betegség esetén orvosság, de minden maradéka méreg

2006. január 22.

A humán gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezelésérõl szóló 20/2005. (VI. 10.) egészségügyi miniszteri rendelet intézkedik a lakosságnál felhalmozódott, valamint a gyógyszertárakban lejárt vagy fel nem használt gyógyszerek begyûjtésérõl és kezelésérõl. 
Mindennapi életünket szabályozó és korlátozó intézkedések keretei között éljük, hiszen a szabadság nem azt jelenti, hogy mindenkinek mindent szabad. Az egyén szabadsága addig terjed, amíg azzal embertársainak életét kedvezõtlen irányba nem kényszeríti.

Ajánlatos a különbiztosítás is

2006. január 13.

A novemberben bevezetett európai egészségkártyával az unió államaiban térítésmentesen vehetõk igénybe a sürgõs gyógykezelések a kinti tb-vel szerzõdött intézményekben. Mivel a legtöbb országban 5-100 euró önrészt kell fizetni, az OEP üzleti biztosítás megkötését is javasolja a külföldre utazóknak.

Európai Denevér Éj a Szegedi Vadasparkban

2005. szeptember 01.

A néphiedelemmel ellentétben, a hazánkban fellelhetõ denevérfajok nem vérszívással táplálkoznak. Errõl, és sok más hasznos dologról is szó volt a hétvégén Szegeden megrendezett denevérvédelmi programsorozaton.

 

A babona és a tudatlanság következtében oktalanul, lépten-nyomon pusztították a denevéreket; ezek az állatok Magyarországon 1901-tõl ezért is lettek védettek, mondta el Paulovics Péter, a program egyik fõ szervezõje. Ez azt jelenti, hogy az egyes egyedek befogása vagy pusztítása pénzbírsággal sújtható. Ezeknek az állatoknak a természetes élõhelyei egyre csak fogynak, a bõregerek, így pl. sok esetben a városokban található házakat választják lakó vagy telelõhelyül. Sok esetben riadalmat okoznak az ablakon beszálló, urbanizált denevérek, pedig nem veszélyesebbek, mint az egerek vagy a csótányok. Fontos, hogy a lakásba beröpülõ denevéreket csupasz kézzel ne érintsük, mert esetleg beleharaphatnak, de mi is okozhatunk sérüléseket az anyagi értékkel bíró állatokon.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...218...219