


Információk, érdekességek
Rakott sonkás-joghurtos galuska
2014. július 27.
Lusta asszony galuskájának hívják a joghurtos/aludttejes főtt tésztát. Gyorsan elkészíthető tészta, nem fog főzés közben megkeményedni, és szép apró galuskát tudunk készíteni. Könnyen és gyorsan elkészíthető egytálétel. Tökéletes vendégvárós estékre, beszélgetős-fröccsözős társaságnak, jól csúszik hozzá a rozé fröccs.
Elkészítési idő: 65-70 perc
Galuska:
30 dkg liszt
25 dkg joghurt
2 tojás
1 mokkáskanálnyi só
25-30 dkg túró
2-3 dl tejföl
12-15 dkg füstölt sonka vagy füstölt, húsos szalonna
1 csokor petrezselyem zöld
1 evőkanálnyi zsír
Halkrém leves, afrikai harcsából
2014. július 27.
Szálkamentes, friss, magyar halból készült zöldsége krémleves. Ezt azoknak is szívesen ajánlom, akik félnek/tartanak a halszálkától. Tálaláskor adjunk hozzá pirítóst, és ne feledkezzünk meg a hal harmadszori úsztatásáról sem. Ha halat eszünk, mindenképpen jussunk eszünkbe a régi római bölcsek mondása, miképpen: "MALEDICTUS PISCIS IN TERCIA AQUA" azaz: "Átkozott a hal a harmadik vízben", azaz okos ember halra vizet nem iszik (az első vízben él a hal, a másodikban pedig főtt). Ezért ajánlom ehhez az ételhez a balatoni rozéborból készült fröccsöt vagy hosszúlépést. Egészségünkre!
Elkészítési idő: 40-45 perc
50-60 dkg (Szarvasi) afrikai harcsafilé
2 kisebb fehér hagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
3-4 kisebb burgonya (pl. Démon)
2 dl tejszín
5 dkg rizs
3-4 dkg vaj
1-2 evőkanál citromlé
1-2 teáskanálnyi fűszerpaprika
só és bors
Kérdések és válaszok a gyermekek táplálkozásáról
2014. július 20.
Válogatós, rossz evő gyerekek mellett folyamatos az aggódás, vajon minden, a fejlődésükhöz fontos tápanyagot megkap-e a szervezetük. Az egészséges táplálkozás követése sem mindig egyszerű feladat gyermekeknél. Dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológussal, a Budai Allergiaközpont orvosával néhány gyakori, a témához kapcsolódó kérdést veszünk sorra.
Probléma, ha a 7 éves gyermek nem eszik húst? Mit tehetünk, mivel pótolhatjuk a vitaminokat, ásványi anyagokat, mire kellene figyelni, hogy a gyerek egészséges, jól fejlődő legyen?
- Az egészséges, változatos étrend fontos a gyermek fejlődésének szempontjából, ezért - ha nem is nagyobb mennyiségben – de fontos lenne a húst tartalmazó fogások beiktatása a gyermek étrendjébe. A kapható felvágottak íze, összetétele különböző, érdemes több fajtát is kipróbálni, talán valamelyik elnyeri a gyermek tetszését. Nem feltétlenül kell azonban erőltetnünk. Egészségesebb, változatosabb fogásokat – zöldséges, zöld fűszeres ízesítéssel - mi magunk is készíthetünk a konyhában, friss hús felhasználásával. Ha a gyermek továbbra is elutasítja a húst tartalmazó ételeket, a szükséges fehérje pótlását fokozott tej, tojás, esetleg szója fogyasztásával fedezhetjük.
Füstölt sonkába tekert harcsafilé, zöldsalátával és tökmagmajonézzel
2014. július 16.
A kimutatások alapján kevés halat fogyasztunk. Ennek szerintem több oka is van. Az egyik az, hogy kevés a választék, a könnyű és egyszerű halreceptek között. Ezzel a recepttel egy kicsit be szeretném mutatni, milyen könnyen készíthetünk ízletes halételeket. Elkészíthetjük akár grill sütőn is. Könnyű, mediterrán fogás, jó sok zöld salátával.
Elkészítési idő: 30-35 perc
50 dkg (Szarvasfish ) afrikai harcsafilé
10 dkg hajszálvékony, Gusztahús füstölt sonka
3 teáskanálnyi magos mustár
3 teáskanálnyi apróra vágott metélőhagyma, bazsalikom és rozmaring
2 teáskanálnyi tökmagolaj
só, bors és kevés olaj a sütéshez
Zöldsaláta keverék a tálaláshoz
Tökmagmajonéz:
4 dkg durvára vágott tökmag
2-3 evőkanál majonéz
2-3 evőkanál tejföl
1-2 teáskanál tökmagolaj
Színes nyári mustáros-tormás saláta
2014. július 15.
A rohanós vagy éppen pihenős napok ideális vacsorája/ebédje. A zöldségeket tetszés szerint variálhatjuk, de fontos, hogy mindig többfélét használjunk. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy köretként pecsenyékhez, sült kolbászhoz. Ha szeretjük a mustárt, használjunk több fajta mustárt, lehet magos, édes, csípős vagy tárkonyos is.
Elkészítési idő: 20-25 perc
20 dkg császár szalonna csíkokra vágva
3-4 szelet mediterrán kenyér
1 kisebb jégsaláta
1 kígyóuborka
2-3 paradicsom
1-1 kisebb piros, zöld és sárga kaliforniai paprika
2-3 újhagyma
1-2 kisebb fehér hagyma
1 kisebb sárgarépa
3-4 evőkanál ecetes torma
2-3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál mustár
2 evőkanálnyi barnacukor (vagy nyírfacukor)
2-3 teáskanálnyi szójaszósz
2-3 teáskanálnyi sáfrányos ecet vagy vörösbor ecet
só és bors
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...195196197...298