


Információk, érdekességek
Mit rendeljünk az étteremben, ha fogyókúrázunk?
2014. május 21.
Ha alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú diétán vagyunk, az még nem azt jelenti, hogy otthon kell ülnünk, és nem mehetünk el étterembe enni.
A legtöbb kevés szénhidrát bevitelen alapuló diéta az Atkins diétán alapul. Ez azonban azt jelenti, hogy az éttermi kínálaton szereplő húsok bármelyikét nyugodtan fogyaszthatja.
A legtöbb főétel szénhidrátokban szegény – a trükk azonban a dolgoban, az, hogy nem szabad elcsábulnunk olyan extráktól, mint például az ételhez fogyasztott szelet kenyér, vagy más majszolni valók, amelyek cukorban és szénhidrátokban gazdagok.
Ha egy magára valamit is adó, előkelő étterembe tér be, nyugodtan mondja meg a pincérnek, hogy cukormentes diétán van és elképzelhető, hogy el tudják úgy készíteni az ételét a konyhán, hogy az cukor mentes legyen, pl. ha édesítőszert használnak a dresszinghez, vagy a szószokhoz.
A gyorséttermekben többnyire azért gondot okoz a választás, de azért ott is lehet találni olyan ételeket, amelyek összeegyeztethetők a fogyókúrával és ezért nem kell végleg törülni ezeket a helyeket sem az életünkből.
Falusi borda
2014. május 18.
Könnyen elkészíthető, igen laktató étel. Népszerű az ünnepi vacsoráknál, csárdákban is gyakran készítik. A hús "köntöse" egyben a köret is. Káposzta vagy paradicsomsalátával megkoronázza az étkezést. Érdemes "öreg" burgonyából készíteni, a télről megmaradt készlet hasznosítására kiváló recept.
Elkészítési idő: 60 perc
A tócsihoz:
1 kg burgonya
15 dkg liszt
2 dl tejföl
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
só, bors
Sütéshez: étolaj
6-8 szeret sertés karaj
6-8 szelet vékony sonka
6-8 szelet félkemény sajt
Zalai lekváros laska
2014. május 18.
Könnyen elkészíthető, múlt idéző tészta recept, ami nagyon népszerű volt a Dunántúlon. Tartanak laska fesztivált is, ahol az asszonyok, a régi, hagyományos receptek alapján készítik ezt a finom tészta ételt. Fogyasztották desszertként is, de az ünnepeket megelőző böjti időszakokban, egy tányér tartalmas, tejfeles bab vagy aszalt szilvaleves mellé ez volt a második fogás. Zsír helyett használhatunk margarint vagy vajat is. Lekváron kívül tölthetjük, dióval, mákkal és gesztenyével is. Készítették sós ízesítéssel is, pirított káposztával töltve, vagy paprikás tésztával.
Elkészítési idő: 60 perc+ pihentetés
50 dkg liszt
25 dkg sertés zsír
18 dkg tejföl
1 kisebb tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
1 csipet só
Töltelékhez keményebb lekvár
A kenéshez egy kisebb tojás
Lerántják a leplet az élelmiszeripar mocskos kis titkairól!
2014. május 15.
Szinte mindenki hallott már az élelmiszerekben lévő káros adalékanyagokról, a rákkeltő E-számokról, de vajon mi igaz ebből, és mi a legenda? Most megszólalnak az eddig hallgató élelmiszer-ipari szakértők, egyetemi oktatók, biológusok, mérnökök, és felfedik a valódi igazságot a témáról.
Az egészséges táplálkozás azért fontos, mert a betegségek több mint 70%-a a táplálkozással van összefüggésben. Vagyis nem a bőrön, hanem az emésztőrendszeren keresztül vagyunk a leginkább sebezhetőek. Épp ezért fontos, hogy a vitalitásunk, életerőnk megőrzéséhez tudatosan válasszunk táplálékot, amikor a boltok polcáról leemelünk valamit.
Ne csak megszokásból vásároljunk a hentesnél!
2014. május 13.
Vásárlásaink során egyre inkább törekszünk arra, hogy minél tudatosabb döntést hozzunk, és az ár-érték arány mellett egyéb szempontokat is figyelembe vegyünk, így azt is megfontoljuk, hogy az adott termék mennyire egészséges, mit tartalmaz vagy épp miből készült. A bevásárlások alkalmával sokat időzünk a polcok előtt a legjobb döntést mérlegelve. Mégis jellemzően megszokásból vásárolunk, és csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy az egyes húsételek milyen összetevőkből, sertés esetén például a disznó mely részeiből készülnek az ételek, termékek. Katona Gergely, a Bonafarm Hús Mestere abban segít, hogy megismerjük a sertéshús egyes részeit, és azok elkészítési módjait.
„A hús minőségét a hús színe, pH értéke, állaga és létartó képessége határozza meg”- mondta a Hús Mester. Katona Gergely elmondása szerint a minőségi sertéshús színe rózsaszín és kellően tömör állagú. PH értékkel kapcsolatban akkor merülhetnek fel problémák, ha a jószágot nem megfelelő környezetben tartották, és emiatt érezhetőek raja a stressz tünetei. A normál hús pH1 értéke 5,8- 6,2, míg pH2 értéke 5,7-5,8 közötti.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...198199200...298